V březnu začne rekonstrukce Rýdlovy a Štefánikovy ulice v Říčanech

3. 1. 2014

Kompletní opravy se tento rok dočkají dvě klíčové komunikace v centru města Říčany. Rekonstrukce, v rámci které dostanou silnice nový povrch včetně obrubníků a chodníků, proběhne ve třech etapách a měla by trvat od března do září 2014. Náklady dosahují 21 milionů korun a více než polovinu z nich pokryje dotace z Regionální operačního programu Střední Čechy.

Komplexní rekonstrukce včetně podkladových vrstev, nového asfaltového povrchu, chodníků a bezpečnostních přechodů proběhne ve třech etapách. "Nejdříve zahájíme opravu Štefánikovy ulice od křižovatky s ulicí 17. listopadu až po křižovatku s ulicí Rýdlova. V další fázi budeme pokračovat právě na této křižovatce a v poslední etapě se stavební práce přesunou na Rýdlovu ulici až po křižovatku s ulicí Politických vězňů. Celkem jde o zhruba tři čtvrtě kilometru," říká Radek Němec ze stavební společnosti Porr a.s., která zvítězila ve veřejné soutěži jako zhotovitel výstavby.

"Věřím, že oprava obou ulic proběhne rychle a hladce a co nejméně omezí dopravu v centru města. Odměnou nám bude kompletní nová komunikace v místech, kde se všichni denně pohybujeme," říká radní pro dopravu Miloslav Šmolík /ODS/.

Stavební práce by měly odstartovat na začátku letošního března. Ale ještě před tím je potřeba uvést do pořádku vodovod v této části města. "Ještě před začátkem oprav komunikace a chodníků musíme provést rekonstrukci vodovodu. V případě nečekaných změn, například velkých mrazů, by se zahájení projektu mohlo maximálně o týden nebo dva posunout," podotýká Radek Němec.

"Se společností Porr máme výborné zkušenosti, již od jara roku 2012 je zhotovitelem dostavby kanalizace, což je jedna z nejvýznamnějších investic města," připomíná starosta Říčan Vladimír Kořen /Klidné město/.

Projekt rekonstrukce obou ulic je finančně náročný, celkové náklady jsou ve výši 22,5 milionů korun, z toho přes 13 milionů tvoří dotace z ROP Střední Čechy, který peníze na infrastrukturu dostal loni v červnu od vlády. Středočeský hejtman Josef Řihák slíbil, že se investují do nejpalčivějších problémů regionu, jako jsou komunikace a školky. Zbylou částku uhradí město ze svého rozpočtu.

Zásadní oprava těchto centrálních říčanských komunikací si však vyžádá i dopravní omezení, které město spolu se stavební firmou bude řešit v průběhu příštích týdnů. Již teď je ale jasné, že v rámci každé etapy bude na celém úseku úplná dopravní uzavírka. Dokončení výstavby se odhaduje na září letošního roku.

 „Jsem rád, že celý projekt spěje do své finální fáze. Těším se, že již tento rok budeme chodit po nových chodnících, cyklisté využijí jim vyhrazené pruhy a auta se nebudou muset vyhýbat dírám v silnici," dodává Vladimír Kořen.

"Také bych rád poděkoval Krajské správě a údržbě silnic, v čele s ředitelem Zdeňkem Dvořákem, že se jim podařilo opravit silnici v Jažlovicích a Oticích téměř v celé její délce a jsem rád, ze město odsouhlasilo investiční záměr na rekonstrukci chodníku Jažlovice – Zděbradská pro příští rok. Komunikace tak získá kompletně nový vzhled a bude bezpečnější pro všechny, kdo ji využívá," dodává Miloslav Šmolík.

 

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena