V prosinci se mohou občané v Říčanech opět vyjádřit k návrhu územního plánu

28. 11. 2013

Ve čtvrtek 5. prosince zvou Říčany všechny občany na opakované veřejné projednání návrhu územního plánu. Od posledního veřejného projednání, které proběhlo letos v červnu, řešilo město všechny námitky a připomínky občanů a intenzivně jednali s dotčenými orgány. Ministerstvo dopravy po jednáních schválilo významné úpravy, například zúžení koridoru vysokorychlostní trati.

Opakované veřejné projednání v rozsahu změněných částí územního plánu se uskuteční 5. prosince 2013 v 18:00 hodin v Městském kulturním středisku U Labutě. Poté mohou občané nebo vlastníci dotčených pozemků vznést do sedmi dnů své námitky a připomínky.

„Otázka územního plánu je diskutována opravdu do nejmenších detailů. Diskuse nad tisíci jednotlivými problémy se doufám po tomto projednání uzavře a výsledek mnoha let práce pošleme do konečné fáze,“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Očekávám, že projednání bude tentokrát rychlé. Drtivou většinu kolizí, protinávrhů a různých pohledů jsme s lidmi poctivě prodiskutovali.“

Zásadní úpravy doznal návrh na základě vydání Zásad územního rozvoje – tedy krajské územně plánovací dokumentace, který na území Říčan vymezil koridor pro vysokorychlostní trať původně stanovený v šíři 600 metrů. Městu se po dohodě s Ministerstvem dopravy podařilo zmírnit tento zásah do území, zejména v lokalitě Voděradská částečným zúžením koridoru.

„V lokalitě Voděradská bude 200 metrový nezastavitelný koridor zúžen dle hranice pozemků. Pozemky zahrnuté do regulačního plánu jsou zakresleny jako součást zastavěného území nebo zastavitelné plochy. V šíři 600 metrů bude možno s určitými podmínkami umísťovat stavby," upřesnila Čestmíra Šťastná, vedoucí odboru územního plánování a regionálního rozvoje města.

„Je to bezesporu velký úspěch, kvůli kterému se vyplatilo počkat a jednat,“ připomíná starosta Vladimír Kořen, který se jednání o zmenšení koridoru aktivně účastnil. Významná změna se týká také regulačního plánu Přednádražní prostor, jehož rozsah se zmenší a rozdělí na dva plány. Nově se změní záměr využití městského pozemku u Interiéru na sportovní účely pro možnost vybudování multifunkčního hřiště – skateparku. A došlo i k odstranění povinného 30 % podílu u bytových funkcí a změně procenta zastavěné plochy ve smíšeném městském území.

Mezi další úpravy patří zařazení stávajících oplocených zahrad do nově zřízené plochy zeleň soukromá, segregační zeleň v koridoru do rezervy a úprava některých hranic ploch dle aktuálního stavu nebo vydaných územních rozhodnutí. Celkem je ve výkresové části návrhu kolem 40 změn, většinou však velmi detailních. Upravovaly se nepřesnosti, vycházelo se vstříc připomínkám. Také se zpřesnila terminologie v textové části nebo formulace u karet jednotlivých funkčních ploch.

Návrh územního plánu se tak postupně dostává do finální podoby a nemusely by ho čekat již žádné výrazné změny.

„Pokud nedojde k nepředpokládaným zásahům do projednání ze strany dotčených orgánů, krajského úřadu či relevantních námitek, měl by být celý návrh ÚP včetně návrhu rozhodnutí o námitkách ze všech veřejných projednání a včetně odůvodnění předložen Zastupitelstvu města kolem konce ledna 2014,“ dodává Čestmíra Šťastná.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena