Václav Postránecký: Stáří je jediný možný způsob, jak se dožít vysokého věku

16. 8. 2013

Václav Postránecký je dlouhé roky říčanským patriotem a mimo to také pracovně velmi vytíženým člověkem. Kromě hraní v divadle i ve filmech a televizi, dabingu, režie a pedagogické praxe na FAMU je také prezidentem Herecké asociace, která mimo jiné každý rok uděluje Ceny Thálie. Během svého života ztvárnil neuvěřitelné množství rolí, jeho hlas si jistě vybavíte při vzpomínce na skvěle dabovaný film Tootsie a další snímky s Dustinem Hoffmanem, nebo na sérii „pana účetního“ Fantozziho Paola Villaggia. Václav Postránecký se ale mimo jiné také zajímá o život ve městě a velmi vstřícně se staví k prospěšným projektům, které ve městě vznikají. Proto jsme dostali možnost jej oslovit v souvislosti se sbírkou na vybudování Stacionáře Olga.

 

V Říčanech žijete dlouhá léta. Jak se vám tady líbí?

Moc. Jezdil jsem sem jako kluk už před šedesáti lety na kole. Bylo to z pražských Strašnic, kde jsme bydleli, a byl to pro mne vždycky jeden z těch delších cyklistických výletů. Od počátku našeho trvalého pobytu jsem se tu cítil skvěle, mé ženě to trvalo trochu déle, ale teď už by do Prahy nešla.

 

 

Je něco, co vám ve městě chybí, nebo co byste chtěl změnit?

Chybí mi pokračování pražského dálničního okruhu a obchvat samotných Říčan.

 

 

V Říčanech probíhá veřejná sbírka na Stacionář „Olga“, slyšel jste již o tomto projektu?

Přiznávám, že jsem se o tom dozvěděl od pana doktora Mrázka až v těchto dnech. Je to hanba. Přece jenom pobývám víc na nejrůznějších pracovištích, nebo na cestách, než doma. Ale chci to dohnat, protože taková věc je dokladem kulturnosti místa, kde se nalézá.

 

 

Setkal jste se sám s podobným zařízením pro nemocné seniory?

Nesetkal. Jen jsem četl, že existují a považuji to za jedinečné zařízení.

 

 

Máte ve svém okolí někoho, kdo tento typ služeb využívá nebo by je rád využíval?

Zaplať Pán Bůh, nikoho takového v okolí nemám, a doufám, že to ještě dlouho vydrží, že snad nikdy nebudu mít potřebu využít služeb té instituce ani já osobně. Přesto jsem připraven poskytnout finanční příspěvek na její zřízení, a to hned stonásobkem částky 67 korun, která teoreticky připadá na jednoho občana Říčan. Hodnota mého příspěvku je tedy 6700 korun.

 

Jaký je obecně váš vztah ke stáří?

Jen pozitivní. Skoro padesát let se považuji za přítele Květy Fialové. To se muselo projevit. Stáří je jediný možný způsob, jak se dožít vysokého věku. Je samozřejmě lepší, když nás na téhle cestě provází co nejméně bolesti a jiných újem a trápení. Ale jsou mezi námi i ti méně šťastnější. Ti nám zase ale nabízejí šanci, poskytnout jim pomoc nad jejich momentální možnosti. Obec, kde si lidé pomáhají, je teprve tím správným místem k životu.

 

 

Šárka Stoszková

 

Václav Postránecký v doprovodu radního Michala Mrázka navštívil místo, kde má vyrůst Stacionář Olga, a společně tento projekt zhodnotili jako velmi prospěšný pro obyvatele města bez rozdílu věku

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena