Velká voda v Říčanech

3. 6. 2013

Menší pražské říčky jako Botič, Rokytka, Říčanka zaměstnaly pražské krizové štáby. Všechny zmiňované toky mají dvě společné věci: pramení a sbírají vodu z jihovýchodního okolí Prahy – především z Říčanska. Druhým společným rysem je menší pozornost z hlediska protipovodňových opatření.

Během soboty a neděle se Říčansko dostalo do pásu extrémních srážek, který se táhl od Krkonoš k jižním Čechám, oblastí prošlo několik intenzivních bouřek a z polí se začaly valit proudy vody.

„Byl jsem na mnoha místech povodní, ale tohle jsem nezažil. Silnice křižovaly řeky vody z polí, a to po pouhých několika desítkách metrů,“ popisuje situaci starosta Říčan Vladimír Kořen /Klidné město/.  Voda se začala rychle zvedat i v pramenných oblastech Rokytky, Botiče a Říčanského potoka.

Všechny složky krizového systému města začaly pracovat podle plánu. Jenže z hlediska dlouhodobých protipovodňových opatření byla tato oblast mimo hlavní pozornost, přitom všechny zmiňované říčky protékají oblastmi, kde žijí desítky tisíc obyvatel.

„Máme připraveno několik projektů, které zvyšují retenci rybníků, dávají vodě prostor se rozlít, kam má. Jenže jejich realizace je nad naše síly, i když jde třeba jen o řád desítek milionů korun,“ doplňuje radní pro infrastrukturu Miloslav Šmolík /ODS/, „V pražských částech, kudy protéká voda z Říčan, si ani nedovedou představit, jak důležitá je pro ně důležitá kaskáda několika rybníků v našem městě.“

Právě jeden z těchto rybníků, pětihektarový Mlýnský rybník, se ukázal jako kritický bod. Je poslední nádrží nad Prahou na Říčanském potoce. V neděli brzo ráno začala přetékat hráz tohoto rybníka v místech, kde to nikdo nečekal. Voda zaplavila podnik údržby silnic. Krizový štáb začal řešit, jakým způsobem zabránit provalení nádrže. Kvůli situaci na Mlýnském rybníku museli být evakuováni lidé v pražských částech Kolovraty a Uhříněves.

"Na všech šesti větších nádržích našeho města jsme drželi vodu, co to šlo. Tak trochu se u nás bojovalo za Prahu, přičemž na Mlýnském rybníku jsme se pohybovali na tenké hraně, kdy na jedné straně hrozilo protržení hráze, a na straně druhé nás pražské městské části prosily, abychom se pokusili zadržet co nejvíc vody kvůli evakuaci,“ říká Jiří Skočdopole, který odpovídá za krizové řízení a dodává: „Teprve ve chvíli, kdy se začal trhat asfalt v místě nečekaného přelivu přes hráz, jsme začali přiměřeně odpouštět.“ 

Rybník byl koordinovaně odpouštěn ve dvou vlnách s odstupem několika hodin. Rybník má tři vypouštěcí zdviže a manipulace s třetí částí vypouštěcího zařízení v rybníku nebyla do poslední chvíle povolena a zatím se k ní vůbec nepřistoupilo. Někteří lidé v Praze se mohli vrátit domů. Voda v nádržích už klesla zhruba o metr, ale poslední tři hodiny znovu vydatně prší.

Samozřejmě škody vznikly i přímo v Říčanech, především na komunikacích a mostcích. Město má oblast, kam se voda může rozlít. Je tam park a hlavně rugbyové hřiště. Jeho zázemí skončilo úplně pod vodou. Voda zatopila i několik domů, v desítkách nemovitostí byly zatopeny sklepy. Někdy dokonce na kopci, deště byly opravdu silné.

„Srážky u nás byly o víkendu intenzivnější než v roce 2002. Chtěl bych poděkovat desítkám lidí, kteří v Říčanech pomáhají - hasičům profesionálním i těm dobrovolným, policistům, rybářům i lidem z úřadu. Rozsahem povodně jsme se pohybovali kolem úrovně padesátileté vody. Pokud by přišla voda stoletá, pražské městské části by se potýkaly s mnohem ničivějšími následky, říká starosta Říčan Vladimír Kořen, doplňuje ho radní Miloslav Šmolík: „Naše rybníky teď potřebují co nejrychleji opravit, zbavit povodňových nánosů, vyspravit hráze a výpustní zařízení. Doufáme, že nás Praha a Ministerstvo životního prostředí nenechají na holičkách.“

 

Jak situace v Říčanech vypadala, na to se můžete podívat v následujicí fotoreportáži, která nepotřebuje komentář:

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena