Vesmír Říčany

28. 9. 2018

Cesta Xapatanu

Přinášíme vám zprávu o podivuhodném dobrodružství 53 malých dobrodruhů, kteří se na začátku letošního léta vypravili hledat bájný poklad na tajuplný jihoamerický kontinent. Tuto expedici organizoval říčanský spolek Vesmír Říčany, který už léta zajišťuje dětské výpravy do končin celého světa, jindy mezi hvězdy a létající talíře, neobává se cestování do minulosti ani do říše draků a pohádek.

Celé to začalo jako každý rok. Děti se sbalily a vydaly se strávit 14 dní na čerstvém vzduchu uprostřed Lužických hor. Nastěhovaly se do stanů, seznámily se s chodem tábora a okolní přírodou a zazpívaly si u zahajovacího táboráku. Uprostřed poklidného veselení se ze tmy vynořil zraněný štvanec, žádající děti o pomoc. Svěřil se jim, že je potomkem starobylého inckého rodu, jehož předci jako jedni z mála znali cestu a tajemství bájného zlatého města Eldorádo. Že ho kvůli tajemství inckého pokladu pronásledují tajemní Olmékové, kteří se chtějí pokladu zmocnit pro sebe. Protože věděl, že mu mnoho času nezbývá, svěřil dětem informaci o místě, kde se skrývala indicie k nalezení Eldoráda. Přesně podle instrukcí děti našly medailonky s indiánskými symboly, které patřily ochráncům pokladu. Těmi se nyní stali naši táborníci.

Následovaly náročné, někdy nebezpečné, častěji velmi zábavné chvíle. Děti se seznámily se světoznámým archeologem Frankiem Goodiem, který jim odhalil legendu o inckém pokladu. Podle jeho rady odletěly do Peru, kde začaly sbírat kachle se symboly z medailonu. Jejich hledání je zavedlo na zajímavá místa. Ať už to byla místní restaurace, kde se na jedno dopoledne staly experty na quesadillu, domorodé vesnice, ve kterých se málem proměnily ve skřehotavé opice, nebo tajemné skalní oltáře uprostřed amazonské džungle. Rovněž se naši táborníci museli naučit různým dovednostem, aby dostáli titulu ochránce pokladu. Seznámili se s inckou kulturou, zocelili své tělo, učili se šifrám a uzlům, jak se postarat o zraněného kamaráda či si zajistit teplé jídlo uprostřed divočiny. Také smontovali a rozvěsili ptačí budky, které budou v následujících letech sloužit jako útočiště mnohým ptákům a připomínat naše soužití s přírodou.

Cestu za pokladem jim zkřížil dávný temný kněz, který naše dobrodruhy neustále ohrožoval. Zdálo se, že incký poklad nikdy nenaleznou. Naštěstí jim pomohl incký bůh slunce, jehož paprskem svrhli zlého kněze zpět do podsvětí. Až pak mohli dojít k úpatí hory Xapatan, kde se podle legendy mělo skrývat bohatství incké říše. Na horu mohlo ale vystoupit jen 10 nejlepších táborníků. Ti museli splnit řadu velmi nebezpečných úkolů, kdy šlo o holý život, zatímco zbylé děti je povzbuzovaly. Nakonec k vrcholu dorazila tři děvčata, která po důkladném prozkoumání nalezla, co hledala. Poklad, který se na první pohled zdál jako každý tuctový poklad. Zlatý. Ale když ho objevitelky vzaly do dlaní, odhalily pro lidstvo možná ještě větší vzácnost, než je zlato a drahé kamení. Čokoládu z kakaových bobů, které jihoameričtí indiáni používali jako platidlo a ze kterých vařili nápoje k rituálům. Poklad si dětští dobrodruzi rozdělili, protože každý se během této dlouhé cesty zasloužil o to, že byl incký poklad nalezen a svěřen do správných rukou.

Celá výprava skončila velkým závěrečným táborákem, kruhem přátelství, smíchem a zpěvem. A kam nás touha po dobrodružství zavede příští léto? Kdo ví, ale my vedoucí se těšíme na to, že se k nám opět připojí řada statečných a šikovných táborníků a tábornic, se kterými si začátek léta příjemně užijeme.

Za Vesmír Říčany, z. s., Vašek

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena