Vysadíme v Říčanech budoucnost? Stromy pomáhají s klimatem měst

30. 9. 2019

V pátek 13. 9. začala celorepubliková akce SÁZÍME BUDOUCNOST. Česká příroda se už nyní potýká s následky klimatické změny. Suchem oslabené stromy napadá nejen kůrovec, ale mnohá další onemocnění. Masivně schnou borovice, břízy, lípy či javory.  Dramaticky se mění lesy i městská zeleň na obrovských plochách. Hledá se způsob, jak se s rychlým nárůstem teplot vyrovnat. Nadace Partnerství proto ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí připravila celonárodní program výsadby deseti milionů stromů.

 

Do projektu se hodlají velmi aktivně zapojit i Říčany. Starosta města Vladimír Kořen se účastnil i zahájení na půdě Poslanecké sněmovny ČR. Právě výsadby parků, polních cest či mezí a remízků kolem Říčan sloužily jako příklad dobré praxe.

 „Na nápad vysadit 10 milionů stromů, které pomohou vyprahlé české krajině a přehřátým městům, a propojit tak širokou veřejnost, spolky, neziskové organizace, státní správu, podniky a firmy veleprospěšnou aktivitou, jsme poprvé přišli loňského 17. listopadu při výsadbě Aleje svobody pod Řípem. Energie mnoha stovek dobrovolníků a podpora řady organizací nám daly odvahu se k tak ambicióznímu cíli přihlásit,” podtrhuje strategický ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Cílem projektu je do pěti let vysázet 10 milionů stromů mimo les. Za každého občana Česka jeden. Počítadlo na stránkách www.sazimebudoucnost.cz tak od září začíná sčítat stromy vysazované po celé České republice.

„Stromy pohlcující plyny CO2, pomáhají snižovat dopady sílícího skleníkového efektu. Stromy nám dodávají kyslík a zároveň čistí vzduch. Pomáhají chladit města ve dne a udržují teplo v noci, čímž šetří energii. Stromy fungují jako přírodní vodní filtry, snižují erozi půdy a pomáhají předcházet záplavám. Síla deseti milionů stromů pomůže ochladit přibližně 200 kilometrů čtverečních až o tři stupně Celsia, odvede denně stejnou práci jako 40 milionů klimatizačních jednotek, denně vypaří deset milionů hektolitrů vody a vytvoří denní zásobu kyslíku pro 30 milionů lidí,“ vypočítává ministr životního prostředí ČR Brabec, který projekt podporuje. Ministerstvo také připravilo 100 milionů korun na výsadby spolků a obcí. 

Zapojení do projektu by pro Říčany znamenalo najít a vysadit v rámci iniciativy kolem 16 tisíc stromů, právě tolik je obyvatel našeho města.

„To je neskutečné číslo. Za poslední roky si občané jistě všimli výsadeb remízků, nicméně šlo řádově o stovky stromů. Procházíme s kolegy mapy, ulice, volná prostranství a hledáme nové příležitosti. Rozhodně ale potřebujeme pomoct. Od spolků i jednotlivců, místa je málo,vysvětluje starosta Kořen.

Město Říčany proto hledá ulice, kde by obyvatelé o výsadby stáli. Hledají se také majitele pozemků, zejména polností a veřejných prostranství, kde by stromy mohly dlouhodobě růst. Podobně jako v Aleji Říčaňáků by stromy měly konkrétního patrona. Město například hodlá organizovat výsadby stovek stromů podél nově budované cyklostezky. Návrhy na nové výsadby prosím zasílejte na adresu: vladimir.koren@ricany.cz 

Mnohé informace lidé najdou na stránkách www.sazimebudoucnost.cz. Mohou tam zaregistrovat strom, vysazený na své zahradě, lidé ze spolků či sportovních organizací tu najdou, kde žádat o peníze na výsadby a na stránkách jsou i rady, jak správně vysazovat.

 

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena