Výsledky hlasování v Říčanech

30. 6. 2017

V historicky prvním „pébéčku“ si Říčanští vybrali investice do parkoviště pro kola, volnočasového parku pro náctileté a do chodníků. Hlasování se zúčastnilo rekordních 1022 občanů.

Říčanská radnice dala občanům prostor pro nápady a nechala je rozhodnout, kam bude směřovat investice celkem pěti milionů korun. Proces, nazývaný „pébéčko“ (z anglického participatory budgeting) prostřdnictvím kterého se místní zapojují do utváření veřejného prostoru, začal před rokem. Říčanští hlasovali elektronicky i papírově a vybírali z devatenácti projektů rozdělených do dvou kategorií.

Projekty, které obsadily první příčky obou kategorií, zvítězily s velkým rozdílem. Vítězem investic do dvou mil. se stal projekt oslovující cyklisty. Vytvoření parkovacích míst B+R pro kola u nádraží podpořilo 404 hlasujících. Na realizaci se může těšit i industriální volnočasový park pro „náctileté“, který podpořilo 320 hlasů. Absolutním vítězem s 456 hlasy je projekt rozšíření chodníku v ulici Široká, za kterým ve stejné kategorii „malé“ následoval projekt dobudování chodníku v ulici Domažická s 242 hlasy. Tyto projekty se mohou těšit na realizaci v nejbližších měsících.

„Velmi si vážím úsilí všech, kteří se projektu Překvapte Říčany zúčastnili. A to jak navrhovatelů, tak pracovníků úřadu a v neposlední řadě i koordinátorky. Za velký úspěch považuji jak počet navržených projektů, tak i hlasujících. Svědčí to o tom, že lidé mají zájem se do veřejného dění zapojovat a spolurozhodovat,“ říká k průběhu projektu starosta města Vladimír Kořen (Klidné město). „Navíc navržené projekty jsou pro nás cenné náměty, které již teď mají podporu veřejnosti. Budu se snažit prvních pět projektů z každé kategorie navrhnout do investičních plánů města. Mají tak stále šanci být realizovány v nejbližších letech.“

Město na čas ožilo i kampaní, kterou na podporu svých projektů organizovali samotní navrhovatelé. Někteří se pustili i do facebookové kampaně, jiní sázeli na osobní kontakt či motivaci členské základny.

Vlastní hlasování probíhalo od 15. do 28. května v pěti kontaktních místech a v rámci dvou akcí pro veřejnost. „Naší snahou bylo maximálně zpřístupnit volbu široké veřejnosti a hlavně seniorům. Proto jsme elektronickou možnost volby doplnili i o papírové hlasovací lístky,“ říka koordinátorka prvního říčanského „pébéčka“ Kateřina Lauerová. Správnost tohoto rozhodnutí potvrdila i účast 304 hlasujících papírově. 718 hlasů elektronických pak v součtu znamenalo překonání hranice jednoho tisíce hlasujících. Kombinace elektronického hlasování registrovaných trvale bydlících občanů a papírové volby zatím nikde jinde v rámci „pébéčka“ neproběla. Město tímto krokem vložilo velkou důvěru v občany, že nebudou papírové volby zneužívat pro dvojí hlasování. Toto očekávání se také potvrdilo.

Gratulujeme navrhovatelům úspěšných projektů i Říčaňákům k jejich volbě. Už teď si můžete chystat své nápady do dalšího ročníku. Rádi se necháme opět překvapit!

Kateřina Lauerová

tisková zpráva města Říčany

Výsledky prvního pébéčka:

Celkem se hlasování zúčastnilo 1022 hlasujících

z čehož přes Řídím Říčany 718 a papírově 304

 

Malé projekty do 0,5 mil.

 

Velké projekty od 0,5 do 2 mil.

                    

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena