Z peněz ROP Střední Čechy se opraví dvě centrální ulice v Říčanech

19. 8. 2013

Štefánikova a Rýdlova ulice v centru města Říčany se do září příštího roku zásadně promění. Jde o další z řady významných oprav komunikací v tomto městě. Rekonstrukci klíčových komunikací podpořil Regionální operační program Střední Čechy poté, co dostal od české vlády další finance na rozvoj infrastruktury.

„Jde o další dobrou zprávu pro naše město, výtluky kousek od náměstí dělají našemu městu opravdu nehezkou reklamu,“ říká říčanský radní pro infrastrukturu a také krajský zastupitel Miloslav Šmolík /ODS/: „Jsem rád, že pan hejtman Josef Řihák dodržel slovo. V červnu dostal ROP střední Čechy přerozdělené peníze ještě od Nečasovy vlády a bylo přislíbeno, že půjdou do komunikací a školek.“

Projekt rekonstrukce obou ulic je finančně náročný, celkem by se měl pohybovat kolem 30 milionů korun. Z evropských peněz bude dotace až ve výši 16 milionů.

„Rozhodnutí, že se pokusíme připravit projekt s žádostí o dotaci právě na tyto ulice, padlo před rokem. Chtěl bych poděkovat kolegům jak z investičního oddělení, tak z odboru kanceláře starosty, že všechno zvládli v rekordně krátké době a ve velmi vysoké kvalitě,“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Žádost jsme podali před Vánoci a pak jen s napětím čekali, jak dopadneme. Dopadlo to dobře. Těším se, že příští rok budeme chodit po nových chodnících, cyklisté využijí jim vyhrazené pruhy a auta se nebudou muset vyhýbat dírám v silnici.“

Rekonstruovat se bude úsek Štefánikovy ulice od křižovatky s ulicí 17. listopadu až po křižovatku právě s Rýdlovou ulicí. Tato silnice se opraví od zmíněné křižovatky až po křižovatku s ulicí Politických vězňů. Celkem jde o zhruba tři čtvrtě kilometru komplexní rekonstrukce včetně podkladových vrstev, chodníků a bezpečnostních přechodů. Po schválení srpnovým zastupitelstvem se nyní připravuje podpis smlouvy s ROP Střední Čechy. Hned na to bude zorganizována veřejná zakázka.

„Uvidíme, jak rychle se podaří vysoutěžit nejvýhodnější firmu. Snad se do soutěže nepřihlásí nějaká nespolehlivá, která jen zneužívá cenového kritéria. V souvislosti s rekonstrukcí vozovky bychom měli dát do pořádku i sítě, jako je vodovod a kanalizace,“ doplňuje informace radní Vladimír Polanský /Klidné město/.

Město Říčany uvažuje o podání další dotační žádosti. „Abychom nezapomněli na Olivovu ulici. Malou část nyní opravujeme a u zbývajících etap žádáme o vydání stavebního povolení. Schází nám už jen jediný souhlas, a to Správy železniční dopravní cesty,“ dodává starosta Vladimír Kořen.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena