ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

2. 6. 2017

ANGLICKÝ TÝDEN 6.A, ZÁZRAKY PŘÍRODY ŘÍČANSKA, PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ DO JAZYKOVÉ TŘÍDY, LOGO KLUBU ZVÍDAVÝCH ŽÁKŮ, RUN AND HELP aneb (D)OBĚHNI ŠKOLU

ANGLICKÝ TÝDEN 6.A

Na konci května jsme připravili pro jazykovou třídu 6.A intenzivní týden s angličtinou. V pondělí žáci začali četbou knihy v originále, poslechem stejné audioknihy a plněním úkolů na porozumění textu. Třída se rozdělila do dvojic, každá měla část knihy a podle indicií žáci dávali příběh dohromady. V úterý třída přivítala prvního tajemného hosta z ciziny. Ráno si pro něj připravili otázky, podle kterých došli k tomu, odkud tajemný cizinec pochází. Poté následovala zajímavá prezentace hosta o jeho rodné zemi s doplňujícími otázkami od žáků. Ve druhé části dne se hrály hry v angličtině. Středu jsme započali přípravou a konzumací anglické snídaně ve školní kuchyňce, kdy se žáci snažili všechny postupy, kuchyňské nástroje a potraviny pojmenovat anglicky. Následovalo zhlédnutí filmu v angličtině v kině Fialka s nezbytným popcornem. Ve čtvrtek přišel do výuky další záhadný cizinec, jehož identitu žáci odhalili pomocí dotazů. I tato osoba si připravila poutavou prezentaci o své zemi. 7.A, naše první jazyková třída, si letos troufla na nacvičení Shakespearovy hry Romeo a Julie v angličtině. 6.A byla první třída, která měla možnost nastudování hry vidět. Žáci po představení hru rozebrali. Pátek se nesl ve znamení testování. Protože část žáků odešla skládat Cambridge zkoušky, udělali jsme si i my Cambridge testování ve škole. Žáci si vyplnili testy a prošli ústní částí. Obdrželi ohodnocení, které je pro ně informací, jak by v reálné zkoušce obstáli. Děkuji p. uč. Janě Uríkové za pomoc s organizací akce.

                                                                                                                      Zuzana Pokorná

 

ZÁZRAKY PŘÍRODY ŘÍČANSKA

25. dubna v KC Labuť proběhl již třetí ročník meziškolní soutěže Zázraky přírody Říčanska organizovanou naší školou. Tradičně se zúčastnily 1. ZŠ Na náměstí, 2. ZŠ Bezručova a 3. ZŠ u Říčanského lesa. Moderování se opět ujal pan starosta Vladimír Kořen. Soutěžící týmy z každé školy byly vydatně podporovány svými spolužáky. Ti drželi palce a fandili tak nadšeně a hlasitě, že jsme chvílemi museli být slyšet až ven. Všichni žáci říčanských škol se dozvěděli spoustu nového o zubrovi, říčanských kamenech, houbách, potoce Rokytka, Voděradských bučinách a Ondřejovské hvězdárně. Poprvé v historii nastala remíza. Přes doplňující otázky se nepodařilo výsledek změnit. Vyhrály všechny tři týmy. Závěr byl ohlušující. Děti dlouho a dlouho vytleskávaly své spolužáky, ovace nebraly konce. Všem velice děkujeme za účast a podporu! Těšíme se na vás všechny opět za rok s novými zajímavostmi.

                                                                                                                                                             Iveta Truhlářová

 

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ DO JAZYKOVÉ TŘÍDY

I ve školním roce 2017/2018 otevírá naše škola třídu s intenzivní výukou anglického jazyka. Letošní rok se přihlásilo k přijímacímu řízení 57 žáků z pátých tříd. Přijímací řízení bylo dvoukolové. V první části prošli žáci poslechovým subtestem a subtestem čtení s porozuměním. Do druhého kola postoupilo 37 žáků, kteří absolvovali ústní část. V ní podle obrázků tvořili příběh a dále porovnávali dva obrázky. Do jazykové třídy se dostalo 25 nejúspěšnějších žáků. Přejeme jim, ať se jim ve třídě daří.

                                                                                                                                                             Zuzana Pokorná

 

LOGO KLUBU ZVÍDAVÝCH ŽÁKŮ

Škola vyhlásila soutěž o logo pro Klub zvídavých žáků. Celkem se sešlo přes osmdesát návrhů! Byly vytvořeny dvě komise – žákovská a učitelská, které nakonec jako vítězný vybraly návrh žákyně 9. ročníku Julie Štěpánkové. Vítězce blahopřejeme a za všechny ostatní návrhy děkujeme.

                                                                                                                                                             Zuzana Pokorná

 

RUN AND HELP aneb (D)OBĚHNI ŠKOLU

 

3. ZŠ U ŘÍČANSKÉHO LESA ZVE ŽÁKY I RODIČE na sportovně – společenskou akci konanou dne 7. 6. 2017 u školy: (D)oběhni školu aneb POĎME SI ZABĚHAT pořádanou ve spolupráci s KONTEM BARIÉRY a projektem RUN AND HELP. Akcí Run and Help neboli Běhání, které pomáhá, bychom rádi pomohli bývalému říčanskému žákovi Milanu Roubalovi. http://www.kontobariery.cz/Komu-pomahame/Komu-muzete-pomoci/Milan-R.aspx

ŠKOLNÍ KATEGORIE

  • 8:30 – 9:30 8. a 9. ročník - chlapci poběží okruh 2x, dívky 1x
  • 9:30 – 10:30 7. ročník - chlapci poběží okruh 2x, dívky 1x
  • 10:30 – 11:30 6. ročník - chlapci poběží okruh 2x, dívky 1x
  • 13:00 – 14:00 1., 2. a 3. oddělení ŠD - smíšená kategorie, žáci běží okruh 1x
  • 14:00 – 15:00 4., 5., 6. a 7 oddělení ŠD - smíšená kategorie, žáci běží okruh 1x
  • 15:00 – 16:00 8., 9., 10. oddělení ŠD + ŠK – chlapci a dívky, běží okruh 1x

 KATEGORIE „OPEN“ (RODIČE)

  • 16:30 - FIT MÁMA: maminky (doprovod dětí do 3 let a kočárky povoleny)
  • běží okruh 1x
  • 17:00 - FIT TÁTA
  • běží okruh 2x
  • 17:30 - FIT RODINA - 1 dospělý + min. 1 dítě (2,3,4,5,…)
  • běží okruh 1x, do cíle dobíhají společně v držení za ruce

Dobrovolné startovné v minimální výši 10,- Kč ve prospěch bývalého říčanského žáka Milana Roubala.

http://www.zs.ricany.cz/uvod/admin/prehled-clanku/329-d-obehni-skolu

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena