ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

1. 12. 2017

GEOLOGICKÁ EXKURZE, MINERALOGICKÝ SEMINÁŘ, LAMPIONOVÝ PRŮVOD, PARTICIPATIVNÍ ROZPOČTOVÁNÍ, ZÁJEZD ŽÁKŮ DO POLSKA

GEOLOGICKÁ EXKURZE 

Ve středu 25.10. 2017 byla uspořádána již 2. rokem geologická exkurze pro žáky 9. třídy do Českého ráje na polní sběr křemenných hmot (chalcedony, acháty, jaspisy apod..). Exkurzi vedli dva vyučující na přírodopis: pan učitel Havránek a paní učitelka Mikolášková. Nejprve žáci zavítali do Nové Paky do zdejšího mineralogického muzea pod názvem "Pokladnice", kdy muzeum je rozděleno do dvou pater. Spodní patro se věnuje nálezům unikátních zkamenělých a zkřemenělých dřev z okolí Nové Paky různých velikostí a hmotností i ukázkou místních vyvřelých hornin sopečného původu, dále zkamenělin, nálezů zeolitických minerálů v Českém ráji, dokonce bylo možno spatřit i drobné, světle modré krystalky korundu - safíru. To vše doplňovaly navíc podrobné a velmi poučné informační tabule o sopečné činnosti, vzniku vyvřelých, usazených a metamorfovaných hornin i o geologických období od vzniku Země. Žáci v muzeu byli rozděleni do několika skupinek, každá skupinka dostala pracovní list a na základě informačních tabulí tyto pracovní listy vyplňovali. Druhé patro se zaměřuje na křemenné hmoty (křemeny, ametysty, acháty, jaspisy) z Českého ráje i ze zahraničí. Po návštěvě muzea se žáci podívali do nedalekého mineralogického obchůdku, kde si většina koupila nějaký ten suvenýr. Z Nové Paky bylo druhým cílem polní naleziště u Dolní Kalné nedaleko Nové Paky. Zde byly ideální podmínky pro sběr minerálů, přičemž za hodinu a půl hledání si každý účastník našel dostatečný počet vzorků. Tyto vzorky budou roztříděny na ty vzorky, se kterými by se mohlo dál pracovat z hlediska řezání, broušení a leštění do podoby polodrahokamů. Dle spokojenosti žáků lze usoudit, že se jim exkurze velmi líbila.

 

MINERALOGICKÝ SEMINÁŘ 

Ve čtvrtek 19.10. 2017 proběhl další mineralogický seminář, tentokrát zaměřený na lokality a minerály Slovenska a vlastní zážitky z cest. Vzhledem k vyššímu počtu lokalit byl seminář rozdělen na dvě části. V první části byly žáci seznámeni s prvními 10 lokalitami, kterými byly Malužiná a Malé Železné u Liptovského Mikuláše, Novoveská Huta u Spišské Nové Vsi, Maglovec u Vyšné Šebastové a Herľany u Prešova, Dargov u Košic, Fintice u Prešova, Piesky a Richtárová u Starých Hor nedaleko Banské Bystrice, Mútnik u Rimavské Soboty. Seminář probíhal v podobě prezentace, která obsahovala mapky s umístěním zmiňovaných lokalit a fotografie pořízené přímo na místě. Během projekce měli žáci možnost si prohlédnout sbírkové minerály z lokalit, které byly promítány. Na samém závěru si žáci rozebrali celkem 70 vzorků. Druhá část mineralogického semináře na slovenské lokality proběhne 23.11.2017

Petr Havránek

Dne 1.11.2017 se konal lampionový průvod  3. ZŠ u Říčanského lesa.

Od 17ti hodin se před školou začala objevovat různobarevná světýlka k tradičnímu lampionovému průvodu. Trasa průvodu byla na poslední chvíli změněna z důvodu nedělní vichřice a následného zákazu vstupu do lesa. Náhradní trasa vedla Olivovou ulicí, okolo Domova seniorů a Mš Čtyřlístek zpět ke škole. Přes počáteční nepřízeň počasí se průvod vydařil, děti si magický večer užívaly a byly nadšené.

 

PARTICIPATIVNÍ ROZPOČTOVÁNÍ

Stejně jako minulý školní rok i letos obdržela škola od města Říčany příspěvek 20 000,- Kč a bylo jen na žácích, jak s penězi škola naloží. Ve třídách probíhaly živé diskuze, za co obnos utratit a vznikaly plakáty, na kterých skupinky žáků, nebo i celý třídní kolektiv, své nápady přiblížili i ostatním žákům. Plakáty byly rozvěšeny před jídelnou, aby si je mohl každý prohlédnout a rozhodnout se, kterému nápadu dá svůj hlas. Další týden probíhala samotná volba. Naši žáci – zastupitelé rozdali volební lístky, vysvětlili princip hlasování a obešli každého žáka s volební urnou. A jak to dopadlo? Vyhrál sport! Nejvíce hlasů získal návrh na vybavení na sport do tělocvičny i na přestávky.

Zuzana Pokorná

 

ZÁJEZD ŽÁKŮ DO POLSKA

Ve dnech 18. – 21. října se autobus dětí z druhého stupně vydal na návštěvu za žáky partnerského města v Polsku, do školy v Opatowku. Vyjeli jsme brzy ráno, abychom si ještě užili odpoledne s polskými žáky. Po pozdějším obědě, který nám připravili ve školní jídelně, se v opatowské tělocvičně rozhořely mezinárodní zápasy ve fotbale a volejbale. Zápasení a povídání pokračovalo ještě dlouho po večeři, kterou nám formou bufetu opět zajistila škola (stejně jako snídaně). A pak už jsme se zachumlali do svých spacáků a těšili se na další den. Ráno jsme navštívili místní radnici, kde nás přijal pan starosta, řekl něco o městě a životě v něm a zodpověděl otázky našich dětí. Po obědě ve škole jsme se autobusem vydali na nedaleký zámek Goluchów, ke kterému patří muzeum zemědělství a zubří rezervace. Po večeři jsme opět s polskými kamarády sportovali a povídali si. Někteří se šli s polskými žáky a jejich paní učitelkou projít po městě. V pátek jsme dvě první hodiny navštívili výuku různých předmětů – polštinu, matematiku, angličtinu, abychom ze školního režimu úplně nevypadli J. Odpoledne jsme jeli do blízkého města Kalisz. Prohlédli jsme si plně zachovalý atomový kryt, který sloužil i jako odposlouchávací stanice pro polskou tajnou službu a výrobnu oplatek s ochutnávkou. Navštívili jsme radnici a vystoupali na radniční věž, odkud se nám naskytl pohled na celé město a blízké okolí. I zde jsme byli přijati starostou, od kterého jsme se dozvěděli o historii a zajímavostech města. Při cestě zpátky jsme se zastavili v pěstírně rajčat, kde jsme poznali celý proces pěstování a mnoho zajímavých informací. Věděli jste, že rajčata opylovává pouze čmelák? Večer jsme si již tradičně zasportovali. V sobotu ráno jsme zamávali našim novým kamarádům, kteří se s námi přišli rozloučit a vyrazili jsme směrem do Wroclawi. Prošli jsme si historickou část města, utratili poslední polské zloté v nákupním centru a pak už nás čekala cesta domů. S polskou školou jsme již dohodli květnový termín návštěvy opatowských žáků u nás ve škole. Děkujeme městu Říčany a Twinningu Říčany za pomoc při organizaci zájezdu a za upomínkové předměty pro partnery.

Zuzana Pokorná

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena