ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

2. 3. 2018

ČTENÁŘSKÝ KLUB, PROJEKTY ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ – ŠABLONY, PROJEKTOVÝ DEN – MASOPUST

ČTENÁŘSKÝ KLUB

Čtenářský klub se schází jednou za čtrnáct dní. Povídáme si o knihách, které čteme, o spisovatelích, kteří je napsali. Užíváme si akce mimo školu, například zhlédnutí výstavy o prezidentu Masarykovi, návštěva divadla, setkání klubu v cukrárně. Plánujeme na 23. března Noc s Andersenem s přespáním. Těšíme se na čtení jeho pohádek, promítnutí Malého prince, na dobroty  od maminek (možná se o pečení pokusíme i my) a tajného hosta. O naší činnosti se ostatní mohou dočíst na nástěnce umístěné v přízemí školy.

Jolana Beranová

 

PROJEKTY ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ – ŠABLONY

Tento a příští školní rok je naší škole poskytnuta dotace MŠMT, které je Řídícím orgánem Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání v rámci Výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování Šablony pro ZŠ.

Z množství aktivit jsme si vybrali čtyři – vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti čtenářské gramotnosti a matematické gramotnosti v rozsahu 32 hodin; vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti cizích jazyků v rozsahu 80 hodin; tandemovou výuku a čtenářský klub.

V oblasti čtenářské gramotnosti a matematické gramotnosti se vyučující účastní odborných seminářů a workshopů zaměřených na rozvoj dovedností, znalostí a kompetencí a na využívání efektivních vyučovacích metod. Výhodou je, že pokud přijede lektor do naší školy, může se aktivity účastnit celá sborovna. Osmdesátihodinový kurz cizího jazyka vyžaduje koncentrovanější zapojení participantů a bude probíhat především o prázdninách. Účastníci si z nabídky vyberou kurz, který je nejvíce profesně obohatí a bude je zajímat. Tandemová výuka nám umožnila zintenzivnit výuku angličtiny na 2. stupni. Ve třídě jsou současně dva vyučující, z nichž jedna je rodilá mluvčí z USA (článek o ní si můžete přečíst v říjnovém vydání Kurýru). Čtenářský klub je volnočasová aktivita, kde si žáci čtou knihy dle svého výběru, doporučují si je navzájem, povídají si o knihách. Ale nejen to. Žáci se s paní učitelkou účastní i dalších zajímavých aktivit (více v článku o čtenářském klubu).

Zuzana Pokorná

PROJEKTOVÝ DEN – MASOPUST

Masopust držíme, nic se nevadíme, pospolu.
Proč bychom se hádali, když jsme se tak shledali, poznovu.
V dobrém jsme se sešli, rádi jsme se našli, pospolu.
Dříve než se rozejdeme, ještě k sobě připijeme, poznovu.


Touto a dalšími masopustními říkankami zakončili průvod v maskách projektový den "Masopust, fašanky" žáci třetích a druhých tříd 3. ZŠ u Říčanského lesa v pondělí 12. února. Seznámili se s tradicí masopustu, vyráběli masky, cukroví, hodovali, zpívali, tancovali a s říkankami obešli celou školu.

Michaela Blažková a

Michaela Netopilíková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena