ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

27. 5. 2018

ANGLICKÝ TÝDEN

V květnu naše jazykové třídy 6. A, 7. A a 8. A prožily týden s angličtinou během různých celodenních aktivit. Žáci se prošli Prahou s anglickým komentářem profesionální průvodkyně, která si pro žáky na konci připravila pracovní list. Na Fialce zhlédli film Ready Player One, po němž vyplnili informace do pracovního listu a prezentovali je vyučujícím. Jeden den strávili nad detektivním příběhem, kde měli kromě pochopení spletitého děje napsat svůj vlastní konec příběhu. Jiný den pekli s naší americkou lektorkou chocolate chip cookies, které poté snědli při poslechu a práci na textu pohádkového příběhu. Také jsme ve škole přivítali tři tajemné cizince, kteří nám pomocí uzavřených otázek řekli něco o sobě a následně nám představili svou zemi a její zajímavosti. Osmáci se navíc věnovali nácviku další Shakespearovy hry. Děkujeme za skvělou přípravu a organizaci našemu týmu jazykářů, Alison Eversman, Markétě McFadyen, Renatě Koňaríkové, Zuzaně Pokorné, Janě Uríkové a Vojtovi Vytiskovi.

                                                              Zuzana Pokorná

 

BUBNOVÁNÍ U LESA

Jednoho krásného květnového pondělí se po chodbách školy začaly rozléhat neobvyklé zvuky. Že by čerti? Ne, to naši žáčci hledali společný rytmus. Prostřednictvím rytmických cvičení, poutavých příběhů o vzniku prvního bubnu a krásných písní se naučili společně sladit, vnímat jeden druhého, respektovat se a ještě k tomu dohromady vytvořit velmi pěknou muziku. Pan Šušor nás se svou organizací Bubnujeme.cz provedl světem perkusních nástrojů a každému z nás zapůjčil vlastní buben, na který jsme se společně za hodinku naučili hrát jako pravý africký kmen.

                                                             Kateřina Márová

 

CINED EUROPEAN CINEMA

EDUCATION FOR YOUTH

Naše škola se zapojila do mezinárodního programu filmové výchovy CinEd, který zpřístupňuje evropské filmy dětem. Spolu s dětmi od 5. do 8. třídy jsme se zúčastnili i doprovodného programu, během kterého si žáci vyzkoušeli prakticky animaci. Tematicky zpracovávali české a řecké báje, ale také drobné žánrové obrázky jako „život v penálu“ apod.

CinEd se zaměřuje na umělecké filmy a jejich přiblížení nejmladším divákům prostřednictvím osvědčené a mezinárodně ceněné metodiky vyvinuté v rámci Cinemathéque française. Součástí nabídky jsou vedle samotných filmů také metodické materiály a tematicky zaměřené sestřihy z filmů. CinEd nabízí zdarma školám a pedagogům tutoring: celoroční metodickou podporu a konzultace zkušených tutorů a expertů filmové výchovy CinEd.

Dalibor Dudek

 

PROJEKT „LETADÉLKA DO ŠKOL

Naše škola dostala díky příspěvku zřizovatele možnost věnovat se pozapomenuté zábavě dětí – sestavování modelů. Jako nejsnazší se pro začátečníky ukázaly modely letadel. Děvčata a chlapci z pátého ročníku si ověřili svoji zručnost pod vedení zkušených modelářů. Po dva úterky lepili, sestavovali.é a podle své fantazie barvili svoje modely, které teď zdobí jejich třídy.

Dalibor Dudek

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena