ZÁKLADNÍ ŠKOLA u ŘÍČANSKÉHO LESA

31. 5. 2019

 

ANGLICKÝ TÝDEN V JAZYKOVÝCH TŘÍDÁCH - TAK TOHLE BY NÁS TO BAVILO!

V úterý 23. 4. 2019 jela naše třída 6. A na komentovanou prohlídku Pražského hradu v anglickém jazyce. Jelikož jsme v Praze byli o něco dříve, vzala nás naše paní učitelka nejdříve na prohlídku uvnitř Pražského hradu. Poté jsme se setkali s milou průvodkyní, která pro nás měla připravený komentář v anglickém jazyce. Prošli jsme si všechna nádvoří a plnili úkoly v angličtině. Bylo to všechno velmi zajímavé a poučné a získané znalosti se nám určitě budou hodit do dějepisu. Paní průvodkyně byla úžasná a nás to s ní moc bavilo. Po skončeni prohlídky jsme šli na oběd do McDonaldu.

Maria Politi, Lucie Holíková a Julie Kalousová

 

Naše třída 6. A tento rok po prvé zažila anglický týden. Ve středu 24. 4. jsme na našem školním hřišti měli bojovku s americkým lektorem Frederickem. Rozdělili jsme se do šesti týmů.  Na hřišti bylo celkem šest stanovišť, například jsme museli přeříkat anglické jazykolamy, zdolat běhací diktát nebo sehrát scénku v angličtině podle kartiček, které jsme si vylosovali. Byla to super akce a počasí nám přálo.

Adam McFadyen

 

Ve čtvrtek naši třídu čekaly dvě události: Tajemný cizinec a vaření s Frederickem. Tajemný cizinec byla Sharon, která nám vyprávěla své zážitky z cest. Nejdříve jsme si našimi dotazy v angličtině museli o Sharon všechno zjistit. Třeba kde bydlí, jaké má koníčky, co ráda jí, kde všude již cestovala atd. Se Sharon jsme si celou dobu povídali v angličtině. Frederick si potom pro nás připravil svůj oblíbený recept - sendvič s kuřecím masem. Byl to velmi zábavný den.

Linda Lubinová

 

V pátek 26. května jsme šli do kina Na Fialce na film Avengers Endgame. Všichni jsme byli vzrušeni, protože se jednalo o velmi očekávané vyvrcholení série Avengers. Ještě před návštěvou Fialky jsme ve škole vytvářeli kviz o filmu, který jsme si pak s ostatními anglickými třídami vyměňovali a doplňovali. Film byl velmi napínavý a měl strhující děj. Spolu s naší třídou si to užily i ostatní jazykové třídy. Film splnil naše očekávání a všem ho můžeme doporučit. Těšíme se, až bude znovu taková akce.

Adam Tůma

 

PROJEKT MODERNÍ VÝUKA AJ A POČÍTAČOVÁ VÝUKA - NÁVŠTĚVA ZE ŠKOLEK

I v tomto pololetí jsme v počítačové učebně jako součást ITTI projektu přivítali malé kamarády z MŠ. Tentokrát nás navštívila MŠ U Slunečních hodin a MŠ Zahrádka. Paní učitelka Kořenová si pro předškoláčky nachystala zábavný program na interaktivní tabuli – jednoduché matematické úkoly s obrázky a základní logické operace. Děti při řešení opět dokázaly, jak jsou na vstup do školy připraveny, řešení úkolů jim nečinilo žádné potíže, uměly se hezky vyjadřovat a vůbec se ve velké škole neostýchaly. Děkujeme za návštěvu; doufáme, že se u nás dětem líbilo a na podzim se opět uvidíme!

Zuzana Pokorná

 

Okresní kolo OVOV 2019

Na sklonku měsíce dubna se na naší škole konala významná sportovní událost, která prověřila zdatnost žáků z Říčan i širokého okolí. Pod záštitou olympijského výboru jsme se ujali organizace okresního kola sportovního klání, jehož název je ukryt pod zkratkou OVOV – Odznak Všestrannosti Olympijských Vítězů. Letošního ročníku se zúčastnilo devět škol, jejichž žáci se v rámci jednotlivců i družstev porovnali v pěti disciplínách. Trojskok, kliky a skok přes švihadlo sportovci absolvovali v teple a suchu školní tělocvičny. Zato v disciplínách hod medicinbalem a běhu na 1000 m si každý závodník vychutnal rozmary aprílového počasí. I přes vytrvalý déšť jsme byli svědky kvalitních výsledků, které v součtu určily vítěze, kteří budou pokračovat v reprezentaci našeho okresu na krajském kole v Čáslavi. Všem mladým sportovcům děkujeme za účast, vítězům gratulujeme a přejeme mnoho sportovních úspěchů. Pořadí družstev: 1. ZŠ Stránčice, 2. Gymnázium J. S. M. Brandýs n./L., 3. ZŠ u Říčanského lesa, 4. ZŠ Masarykovo nám. Říčany, 5. ZŠ TGM Mnichovice, 6. ZŠ bří Fričů Ondřejov, 7. ZŠ Kostelec n./ČL, 8. Aerobik klub Dodo, 9. ZŠ Stříbrná Skalice

Monika Dobešová, Kateřina Raková, sekce TV

 

PŘEDBĚHNETE SVÉHO STAROSTU?

V úterý 11. června od 17 hodin odstartuje již 4. ročník charitativního běhu RUN and HELP. Již minulé ročníky potvrdily, že tady v Říčanech umíme nejen běhat, ale i pomáhat. Na startovní čáru se navíc letos postaví i náš starosta Vladimír Kořen. Každý má tak možnost změřit s ním pomyslně své síly. RUN and Help není závod, tak jak jej všichni známe. Nejde totiž tolik o to, kdo vyhraje a v jakém čase. RUN and HELP je běh, který pomáhá. My v Říčanech budeme letos běháním pomáhat Lukášovi, který se narodil s dětskou mozkovou obrnou. Aby se jeho stav nezhoršoval, musí pravidelně cvičit. A právě na náročné rehabilitace bychom rádi vybrali dostatek finančních prostředků. Kouzlo běhu RUN and Help je v tom, že si ho každý z účastníků může udělat tak, jak chce. Zvolí si vzdálenost, kterou chce uběhnout i finanční částku, kterou hodlá věnovat na bohulibý účel. Letos, pokud předběhnete svého starostu, můžete pomáhat vlastně dvakrát. Za každého účastníka, který bude rychlejší, přibude do „kasičky“ pro Lukáše dalších 10 korun (děkujeme firmě HECHT!). Věříme, že i tohle může být jeden z argumentů, proč se na startu právě tohoto závodu objevit.       

 

PROJEKT PATRIOT:
ZÁZRAKY V PŘÍRODĚ ŘÍČANSKA

Dne 16. dubna pořádala naše škola pro říčanské základní školy soutěž s přírodovědnou tematikou. Žáci jednotlivých škol soutěžili před zaplněným KC Labuť, akci již tradičně a s velkým úspěchem moderoval pan starosta Vladimír Kořen; však byl také u zrodu tohoto projektu. Letošní ročník vyhráli žáci z 3. ZŠ u Říčanského lesa. Děkujeme všem, kteří se na akci podíleli, jednotlivým učitelům i zaměstnancům kulturního centra. Těšíme se na žáky u dalšího ročníku.

Dalibor Dudek

 

Exkurze 6. ročníků do Židovského muzea v Praze

Šabat, Pesach, Chanuka, synagoga, Bar micva, mezuza, menora,… Tyto pojmy z judaismu a mnohé další jsme někteří z nás zaslechli poprvé v životě. O to zajímavější bylo proměnit se v badatele, klást zvídavé otázky a hledat správné odpovědi z odlišné kultury. Takovou příležitost nám dali v Židovském muzeu v Praze, kam jsme na sklonku dubna zavítali s žáky 6. tříd na program BADATEL. Při práci ve skupinách jsme se postupně dozvídali mnohé, často překvapující informace o židovských tradicích a zvyklostech. Jak do běžného života jedince zasahuje židovské náboženství? Jak funguje židovská domácnost? Jak probíhá židovská svatba? Jak se slaví svátky Pesach či Chanuka? To vše jsme měli možnost vyzkoušet si na vlastní kůži. Díky programu jsme se seznámili s kulturou, která v minulosti patřila do naší společnosti. Naše výpravu za poznáním jsme završili návštěvou Staronové synagogy a Starého židovského hřbitova. Za jedno dopoledne nelze stihnout vše, co muzeum nabízí, a tak se už teď těšíme na další návštěvu.

Žáci a učitelé 6. tříd

 

 

3. ZŠ u Říčanského lesa, Říčany, přijme

 

učitele 1. stupně, nástup od září 2019. Nabízíme náborový příspěvek 24 000 Kč, vyplácený po dobu tří let, stabilizační příspěvek 14 000 Kč, příspěvek na dopravu do zaměstnání, příspěvek na dovolenou a důchodové pojištění. Dlouhodobý zástup za MD, další spolupráce možná. Přátelské a vstřícné prostředí mladého kolektivu.

asistenta pedagoga, nástup ihned.

Možnost částečného nebo plného úvazku.

speciálního pedagoga, nástup od září.

Možnost částečného nebo plného úvazku.

Kontakt: Dalibor Dudek, dalibor.dudek@zs.ricany.cz, tel. 739 610 085

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena