Žákovské zastupitelstvo na 10 P

2. 7. 2013

Letošní ročník Desatera problému Říčan s sebou přinesl jednu premiéru, a to „Dětský stůl“, kde se mohli vyjádřit nejen žáci a studenti říčanských škol, ale také my – členové Žákovského zastupitelstva.

Byli jsme na to dobře připraveni, protože jsme se o týden dříve účastnili Fóra mladých, kde jsme si vytyčovaní problémů, jejich prezentaci i případnou obhajobu nacvičili. Ač možná Fórum mladých neevokuje tak seriózní diskuzi jako Desatero problémů, vážným problémům jsme se nevyhnuly. Témata jako školky, činnost úřadu, Marvánek i stav komunikací zazněla téměř od každé pracovní skupiny.

V pondělí 27. 5. jsme se rozhodli bojovat hlavně za volnočasové hřiště pro „teenagery“. Když jsme návrh přednesli, měla jsem dojem, že se někteří přítomní neubránili skepsi. Pak jsme však upozornili na to, že když budeme mít náš vlastní prostor, nebudeme neustále na obtíž maminkám na dětských hřištích ani „pejskařům“ ve veřejných parcích. Kdyby byl multifunkční prostor obohacen například legální stěnou pro sprejování, určitě by ubylo i samozvaných umělců vyjadřujících se na veřejných prostranstvích. Správci sokolského hřiště by se jistě také ulevilo, protože by se nemusel vypořádávat s drzými sportuchtivými výrostky přelézajícími plot věčně zamčeného hřiště.

Když diváci uslyšeli o těchto nesporných výhodách jednorázové investice do mladistvých, odměnili nás hned několika potlesky. Třešničkou na dortu pro nás byl největší počet hlasů, které symbolizovaly relevanci jednotlivých problémů. Doufáme, že zařazení našeho palčivého problému rovnou na první místo nezůstane bez povšimnutí.

Konkrétní podoba parku by se měla začít formovat na veřejném zasedání, které proběhne v nejbližší době.

Tímto úspěchem žákovští zastupitelé ukončili své volební období a rozloučili se s funkcemi. Na naše úsilí naváže zastupitelstvo zvolené v září.

 

Anežka Kabátová
Žákovské zastupitelstvo

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena