Zeleň ve městě je tady pro všechny

28. 11. 2013

Vážení občané říčanští!

V průběhu roku 2013 byly v Říčanech investovány nemalé finanční prostředky, mimo jiné i do zeleně. Kromě provádění pravidelné údržby, pro kterou byl průběh letošního roku poměrně složitý, bylo několik lokalit revitalizováno, na mnoha místech vznikly zcela nové prvky zeleně.

Rozsahem zřejmě největší byla obnova zelených pásů u důležité průjezdní komunikace – Říčanské ulice. Došlo zde k odstranění starých a nevitálních živých plotů po opravě chodníků. Byla sem navezena nová, nezasolená půda a vysazeny pásy živých plotů z ptačího zobu. Ve výhledech křižovatek (kde není vhodné umístit keře kvůli rozhledu a bezpečnému výjezdu) jsme vysadili kombinaci cibulovin, které v létě vystřídají letničky, a trvalek. Podobný zelený pás byl zhotoven i u křižovatky se Strašínskou ulicí a v trojúhelnících trávníků křižovatky Černokostelecké a Spojky byl založen trvalko-cibulový záhon ve stejném stylu.

V jiné lokalitě (kolem nádraží) byly nově upraveny svahy nad tratí u „myší díry“ a u rondelu. U vstupu pod trať z Cesty Svobody byl založen nový pás trvalek, keříků a cibulovin. Dále vznikl nový záhon růží podél cestičky v parku v Mánesově ulici. Dokončili jsme i záhon kolem kašny v parku A. Švehly a byla provedena drobná výsadba keřů v ulici U Hradu. Další výsadby jsme realizovali u dětského hřiště v Sheinerově ulici, u starého hřbitova na Černokostelecké naproti Tescu a u bytových domů v Domažlické ulici. V neposlední řadě pak připomenu výsadbu pásů růžovo-bíle kvetoucích tavolníků do zelených pásů mezi stromy v Nerudově ulici.

Všechny tyto výsadby vznikly proto, abychom naše společné prostředí učinili hezčím a příjemnějším k žití. Proto nás nesmírně mrzí, když se mezi námi najdou tací spoluobčané, kteří si neváží úsilí města a ostatních občanů a dopouštějí se na zeleni vandalismu. Vytrhávají nové rostlinky (a někdy si je půjčují domů), lámou větve stromků a keřů, šlapou v hlinitých záhonech na náměstí, kde na první pohled nic neroste, ale kde spí na jaro připravené cibulky tulipánů a především vjíždějí a parkují svými automobily v travnatých zelených pásech všude po městě, a to i na čerstvě založených trávnících (možná by ale v mnoha případech pomohlo nezdráhat se udělat pár kroků navíc...).

Prosíme vás proto, snažte se zachovávat a ochraňovat zeleň, která vám i vašim spoluobčanům pomáhá vytvářet v Říčanech hezčí a příjemnější prostředí. Zároveň děkujeme všem občanům Říčan, kteří nám svou péčí o vlastní zahrádky i okolní veřejné prostory hodně pomáhají!

Eva Šebková, oddělení technické správy

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena