ZŠ Bezručova

28. 4. 2017

Zprávy z Bezručovky

Bezručovka slavila a pomáhala

 

U příležitosti 110. výročí založení 2. základní školy Bezručova Říčany se 22. 3. 2017 konal

v KC Labuť Benefiční koncert pro Adélku.

 

Hlavní hvězdou večera byla bývalá žákyně školy Aneta Langerová, hlavní hvězdičkou večera pak byla sedmiletá Adélka Hrušková z Říčan, která má zdravotní handicap a potřebuje finanční pomoc

na nákladnou rehabilitaci.

S nápadem uspořádat benefiční koncert přišel na jaře 2016 pan učitel Martin Mužík.

Po deseti měsících usilovné práce se ve vyprodané Labuti koncert uskutečnil. Všechny, kteří se tento večer sešli, spojila Bezručovka, láska k hudbě a srdce pomáhat.

První část koncertu patřila školní rockové kapele Troufalost v současném i původním složení pod vedením kapelníka Martina Mužíka. Na klávesy děti doprovázela Ráchel Skleničková, z původní party hrál na kytaru Martin Smejkal, na basovou kytaru Jakub Bureš, na bicí Michal Daněk a Jakub Stawarczyk. 

Koncert  moderovala Hana Scharffová. Laskavá a poučná slova pronesla také paní ředitelka Marie Lejčková.

Druhá část koncertu patřila Anetě Langerové a její kapele. Anetina přítomnost, vřelost a profesionalita dodala celému večeru slavnostní punc. Došlo i na křest CD školní kapely

s názvem „Troufalá Bezručovka“ s výběrem písní z posledních tří let. Zakoupení tohoto CD bylo také možností Adélku podpořit.

Poděkování patří sponzorským firmám Pekařství Frydrych, Fly Print a Česká realitní agentura, MY DVA group a.s., Profimedia s.r.o. a Alfa Classic, a.s. za pokrytí nákladů na 500 ks CD a městu Říčany za finanční podporu a pomoc při propagaci.

Výtěžek ze vstupného 53 300,-Kč putoval přímo na konto Bariéry, ze kterého bude Adélka dle potřeby čerpat. Symbolický šek převzali na koncertě Adélčini rodiče, kteří všem vyjádřili vděčnost za pomoc.

Tečkou za dojemným večerem byla píseň „Voda živá“. Společně s Anetou ji čtyřhlasně zazpívaly děti ze sboru šestých, sedmých a osmých hudebních tříd.

 

Děkujeme všem, kteří přišli Adélku podpořit. Věřím, že nás bylo mnoho, kteří jsme odcházeli obohaceni o krásný kulturní zážitek z hudby, která pomáhá.

Iveta Timlin

 

Poděkování Anetě a jejímu týmu

(jak to vlastně všechno bylo – informace ze zákulisí))

V červnu 2016 napsala paní ředitelka panu Langerovi (manažer a bratr Anety) a prosila o spolupráci. Předpokládal jsem, že pokud vůbec Aneta kývne na zapojení do koncertu, přijede sama s kytarou a zahraje jednu, maximálně dvě písničky. Všichni jsme byli velmi překvapeni, jak vážně vzala Aneta koncert ve prospěch neznámé holčičky, který pořádá nějaká základka. Měla s sebou 3 vynikající muzikanty (Jakuba Zitka, Dorotu Barovou a Ludvíka Kulicha) a odehrála plnohodnotný nádherný půlhodinový recitál.

Její výkon na pódiu chválit nepotřebuje, byl prostě nádherný. Ale byla celá řada krásných věcí, které možná nebyly na první pohled zřejmé.

Začal bych už přípravou. Moc nám pomohl pan Langer. Pomohl nám mnohými radami ohledně propagace a vlastního průběhu koncertu. Byl s námi, s amatéry, neskutečně trpělivý, stálo ho to spousty mailů, na které odpovídal pozdě v noci. A to všechno naprosto nezištně!

Celý koncert zvučil Anetin zvukařský tým. Popravdě měl mnohem více práce s námi než s Anetou. Jak zvukař, tak pódiový technik k nám byl neskutečně laskavý a trpělivý.

No a Aneta… Když jsme druhý den po koncertu celou akci s dětmi rozebírali, zdůrazňoval jsem jim především její pokoru, vlídnost vůči každému z nich, když se s ní chtěly fotit, když žádaly autogram. Dále jsem upozorňoval na její poctivý přístup k muzice. Písně z alba Na radosti již nějakou dobu hraje, přesto měla ještě dopoledne před koncertem a ještě na místě opravdu poctivou zkoušku. A to vše bez honoráře a ve prospěch neznámého člověka. Děkujeme!

Martin Mužík – učitel, kapelník a vedoucí projektu

 

 

eTwinning projekt „Our Families“

Skupina žáků 3. třídy naší školy zahájila mezinárodní projekt spolupráce se žáky základní školy v Karlstadu ve Švédsku. Projekt je dvouměsíční a je realizován v rámci standardní výuky anglického jazyka. Projekt probíhá v prostředí evropské vzdělávací platformy eTwinning, která je určena učitelům i dalším zaměstnancům školy, a která nabízí podporu a prostor pro komunikaci, spolupráci, další vzdělávání a profesní rozvoj, sdílení praktických zkušeností, realizaci projektů a možnost být součástí výukové a vzdělávací komunity v Evropě. Platforma eTwinning  se stala nedílnou součástí vzdělávacího programu Erasmus+.

Cílem našeho projektu je reálné použití anglického jazyka, setkání se se stejně starými žáky jiné země, pro které je angličtina také cizím jazykem, podpora sebedůvěry žáků při používání anglického jazyka, uplatnění nabytých dovedností, motivace ke studiu cizích jazyků obecně, využití informačních technologií ve výuce a zároveň oživení klasické výuky.

Téma projektu „Our Families“ cílí na základní dovednosti žáků při představování se v anglickém jazyce a vedení rozhovoru na téma „Já a moje rodina“. Projekt zahrnuje dvě online setkání obou tříd, české a švédské, pravidelnou komunikaci mezi učiteli a aktualizaci projektového deníku včetně projektových výstupů. Ke každému setkání je vedena společná příprava, sběr informací a dat pro jejich zpracování formou tvoření, kreslení a popisu obrázků sebe a své rodiny, rodokmenů (family trees), počítačových prezentací a počítačově upravených fotografií a obrázků do skládanek (jigsaw puzzles). Všechny výstupy tohoto projektu, výtvory, video záznamy a fotografie ze setkání i příprav jsou průběžně publikovány v našem eTwinning  projektovém prostoru a deníku.

6. dubna proběhlo první plánované online setkání, kterému předcházela příprava ve formě návrhu a vyplnění osobních cestovních pasů k procvičování slovní zásoby o zemi, ze které pocházím, o jazycích, kterými hovořím, o osobních údajích (jméno, věk), dále příprava seznamovacích rozhovorů a jejich prezentaci před webovou kamerou, příprava jednoduchých otázek pro švédské kamarády týkající se barev jejich vlajky, oblíbených sportů, hraček, jídla apod. Setkání bylo zahájeno uvítací písničkou, následovalo vzájemné seznamování se, jednoduché představení obou zemí a našich měst na mapách, představení našich vlajek, jejich barev a tvarů a na závěr měly děti možnost položit připravené i spontánní otázky.

Toto první setkání mělo u dětí velký úspěch, ověřily si, že reálná komunikace v cizím jazyce není vždy jednoduchá, i když je pečlivě předem připravená, nejodvážnější děti byly velmi aktivní a s nadšením přistupovaly k rozhovorům a doplňujícím otázkám pro naše švédské kamarády, a stejně tak i odpovídaly na jejich otázky. Druhé online setkání nás čeká v květnu, už se na něj připravujeme a těšíme.

Margita de Heij Kolářová – učitelka anglického jazyka

 

 

LYŽAŘSKÝ KURZ

Naše škola pořádá lyžařské kurzy pro žáky sedmých ročníků pravidelně každý rok.

Letos poprvé jsme ale zamířili do rakouských Alp. A stálo to za to. Čekalo nás super lyžování, perfektní ubytování s výborným jídlem i zkušený lyžařský instruktor znalý místních poměrů.  Ubytování v podhůří Alp v malém městečku Strobl na okraji jezera Wofgangsee nedaleko

od Salzburgu pobízelo k večerním procházkám. 

Každý den ráno jsme autobusem vyjeli silničkou plnou serpentin mezi skalami a podél potoka s četnými vodopády až do lyžařského střediska Postalm v nadmořské výšce 1200 – 1800 m n. m. Středisko bylo sice maličké, ale pro výuku lyžování naprosto ideální. Nechyběl tu lyžařský koberec pro úplné začátečníky, krátký vlek pro mírně pokročilé, ani prudké červené sjezdovky pro ty, kteří mají rádi rychlou jízdu. Nejvíc se nám líbilo na dlouhé modré sjezdovce, ze které byly nádherné výhledy na okolní dvoutisícovky.

Celý týden probíhal v příjemném sportovním duchu. Jen počasí bylo pokaždé jiné. Poslední den se konal závod ve slalomu. Zúčastnily se ho všechny děti, včetně těch, které přijely jako úplní začátečníci. Závod byl velice vyrovnaný. Děti jely s plným nasazením, bezpečně a rychle jako zkušení závodníci. Všichni zaslouží pochvalu.

Škoda, že jsme hned po obědě na horské chatě museli vyrazit na cestu zpátky domů. Vrátili jsme se večer do Říčan plni zážitků a dojmů.

 

za žáky Bezručky Miloslava Straková – učitelka a zdravotnice kurzu

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena