ZŠ Bezručova

2. 6. 2017

Co dokáží děti z Bezručovky?

Atletický kemp 24.- 26. 4. 2017 – SC Nymburk

Po chmurném týdnu na nás vykoukly v pondělí 24. 4. při odjezdu sluneční paprsky. A kam, že jsme to jeli? Na vůbec první ročník atletického kempu naší školy. Kemp měl posloužit jako příprava na Pohár rozhlasu, což je atletická soutěž, která byla plánována na květen. Až tam potom bylo možné zhodnotit, jak moc byl kemp úspěšný. Naším tréninkovým prostředím se po tyto 3 dny stalo sportovní centrum Nymburk.

A na co všechno došlo?

Hodně bohatý byl již první den. Po úvodním jídle, kterým byl oběd, následoval první trénink. Hned přišla řada na zpevňovací cvičení, atletickou abecedu, starty z bloků či běhání. Využít jsme museli pěkného počasí, které svádělo k tomu, abychom rovněž natáhli slackline nebo zacvičili acroyogu. A jelikož je potřeba po náročném tréninku také zregenerovat, ještě před večeří jsme si odskočili do vířivky a někteří dokonce i do sauny. Po večeři zbyl ještě čas na krátkou exkurzi do posilovny, kde jsme se učili cvičit na posilovacích strojích.

V úterý mělo již pršet, my jsme mohli být rádi, že se to nevyplnilo. Tak jsme využili dopoledne k tréninku skoku dalekého a k „seběhání“ štafet na 4x60 metrů, které nás při Poháru rozhlasu rovněž čekají. O názornou ukázku jsme měli postaráno v kalibru u nás nejvyšším. Soustředění zde měla reprezentační štafeta na 4x100m. Odpoledne přišla řada na překážky a opět děti projevily zájem o slackline. Při tomto tréninku jsme mohli v akci pozorovat účastníka OH v Pekingu 2008 a halového mistra Evropy na 60 metrů překážek Petra Svobodu, který nám poté rovněž svolil ke skupinové fotografii.

S Nymburkem jsme se loučili ve středu za deště. Dopoledne jsme využili ještě k tréninku koule. Z mého pohledu to byly velice vydařené 3 dny, které jsem si užil já a doufám, že také děti, které si snad odnesly i nějaké ty zážitky. Již teď se těším na příští rok.

 

David Beneš

 

Běžecký štafetový pohár

 

V úterý 6. 4. se vybraní žáci z naší školy zúčastnili okresního kola štafetového poháru v Čelákovicích.

Štafeta se běžela ve dvou kategoriích 1. - 3. třídy a 4. - 5. třídy.

Ze školy bylo vybráno 18 statečných jedinců, kteří reprezentovali naši školu. Každá kategorie běžela štafetu 8x 100m, kdy se měřil čas jednotlivých štafet.

Po těchto bězích přišla na řadu štafeta složená jak z mladších, tak starších žáků, která se běžela na 8x 200m. Žáci, kteří se poháru zúčastnili, podali vynikající výkony a i přes mírně chladnější počasí se do běhání pustili s ohromným nasazením.

Nakonec štafeta starších žáků získala ve své kategorii bronzovou medaili, což znamenalo obhajobu místa z loňského roku.

V celkovém hodnocení, kdy se sčítaly časy jednotlivých štafet, jsme skončili na pátém místě, což je v konkurenci škol z Brandýsa nad Labem či Staré Boleslavi velmi kvalitní výsledek.

Již se těšíme na příští ročník a chtěli bychom se posunout v celkovém hodnocení o nějaký ten stupínek výš. Všem zúčastněným žákům patří velký dík.

 

Jan Šindelář, David Beneš

 

Coca-cola cup

Rovnou ve druhém kole dostal šanci startovat náš dívčí tým v letošním ročníku Coca-cola cupu. Pro nás to byl tak trochu ročník zkušební. Cílem bylo především podívat se, jak na tom jsou soupeři, a nabrat zkušenosti do let následujících.

Nutno říci, že turnaji nepřispělo doslova aprílové počasí. Celý den byla velká zima a střídal se déšť se sluníčkem. Poslední zápas dokonce pokryla hřiště vrstva krup. My jsme navíc doma museli nechat pro nemoc naši nejlepší hráčku. Ale děvčata přes to všechno šla do zápasů velmi bojovně. Jako první na nás čekala ZŠ Čechtice, která snad měla být nejhratelnějším soupeřem. Opak se ukázal pravdou, jelikož většina týmu nastoupila vůbec poprvé k nějakému fotbalovému zápasu. Po prohře 1:6 došlo k pár změnám v rozestavení. Druhý poločas, který jsme s Čechticemi remizovali 1:1, nám ale ukázal naše možnosti. Po týmové poradě se šlo na favorita turnaje – Čáslav. Pro nás to sice znamenalo další prohru 1:6, ale výrazný posun v herním projevu. Teď bylo jenom potřeba udržet si ho do závěrečného zápasu s Krásnou Horou nad Vltavou. Zde výbornou práci předváděla naše obranná řada v čele se skvělou kapitánkou Bárou Havlíčkovou. První poločas jsme sice 0:1 prohráli, ale měli jsme šance na srovnání a celý tým hrál velice bojovně. Nasazení se stupňovalo stejně jako zima, která na stadionu vládla. Hlad po gólu byl ale i tak veliký. Bohužel i díky zraněním, která nás ke konci utkání postihla a díky kterým jsme dohrávali v menším počtu hráček, bylo rozhodnuto. Holky inkasovaly ještě dvě branky a po prohře 0:3 jely domů, a to se vztyčenou hlavou a s chutí zabojovat v následujícím ročníku.

 

David Beneš a Martin Mužík

 

Školní kolo recitační soutěže

 

1. - 5. ročník

Již po několik let se na počátku jara na naší škole pořádá školní přehlídka nejlepších recitátorů z jednotlivých tříd. Letošní klání proběhlo 5. dubna v tělocvičně školy, kde se sešli posluchači z řad rodičů a prarodičů našich soutěžících, ale i jejich učitelé a spolužáci. A že bylo co poslouchat!

Pestrý výběr básníků i jejich titulů udělal soutěž velmi zajímavou. Děti se nebály vystoupit před početným obecenstvem a s velkou odvahou prezentovaly velmi dlouhé a náročné texty. Porota neměla při vybírání vítězů vůbec lehkou úlohu. Někde se rozhodovalo ve velmi živé diskusi o umístění. Přestože porota udělovala pouze tři první příčky, zvítězili vlastně všichni. Vždyť vystoupit veřejně před tolika lidmi a nebát se „prohrát“ s kamarády, v tom už je pořádný kus odvahy...

 

6. – 9. ročník  

Dne 7. dubna 2017 se konala tradiční recitační soutěž žáků II. stupně. Žáci soutěžili ve dvou kategoriích, 6. – 7. roč. a 8. – 9. roč. Soutěže se účastnilo celkem 40 žáků.

Zazněly básně známých i méně známých autorů od klasiky po současnost, např. básně Nezvala, Wolkera, Hrubína, Seiferta, Ortena, Puškina, Huga a dalších. Výkony žáků byly velmi vyrovnané a porota měla s vyhodnocením těch nejlepších hodně práce.

 

Jaroslava Šindelářová, Jaroslava Mandíková

 

Vybíjená – okresní kolo

 

Po několikaleté přestávce jsme se rozhodli přihlásit naši školu na okresní kolo vybíjené. Nakonec jsme přihlásili 3 družstva. Dvě chlapecká a jedno dívčí. Celé okresní kolo se mělo odehrát v Čelákovicích na antukových hřištích. Vlivem počasí bylo celé okresní kolo přesunuto do tělocvičen dvou škol. Po příjezdu bylo jasné, že se jedná o masovou akci. V kategorii dívek bylo 6 družstev a v kategorii chlapců se okresního kola zúčastnilo 10 družstev. Ve všech kategoriích se hrálo na dva poločasy (2x7 minut). Vše probíhalo velmi svižně. Po urputných bojích se družstvo dívek umístilo na 5. místě. U chlapců byla velká konkurence. Jedno družstvo se umístilo na 7. místě a druhé na 10. místě. Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

Jan Šindelář

                                  

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena