ZŠ Bezručova

1. 12. 2017

Projekt „JSEM LASKAVEC“, Zájmové kluby, Mladá úspěšná spisovatelka v Říčanech, Pozvánky na akce

Projekt „JSEM LASKAVEC“

Laskavé skutky by se měly stát přirozenou součástí lidského života.  Umí naše společnost být laskavá? A co naše děti? Umí nezištně vykonat něco hezkého pro své okolí?

Žáci  některých tříd 2. ZŠ Bezručova Říčany se zapojili do projektu Jsem laskavec. Jedná se o historicky první ročník celostátního happeningu pro děti, který se konal 13. listopadu 2017 v rámci Světového dne laskavosti. Jednotlivé třídy si mohly vybrat jakýkoliv laskavý skutek.

Třída 8. A se rozhodla navštívit Dětský domov ve Strančicích. Nebyla naplánovaná jen obyčejná návštěva. Žáci chtěli pro děti z dětského domova něco udělat sami. V pátek po vyučování zůstala celá třída ve škole a do kam vložili kousek svého srdce. Vzhledem k tomu, že 8. A je třída hudební, je pro ně samozřejmostí potěšit druhé hudbou. Dětem pozdního odpoledne pekli žáci pro nemocné děti sušenky. Byl to opravdu projev laskavosti, v dětském domově zazpívali moji žáci dvě písně a také předali nějaké dárky podle vlastního výběru. S některými dětmi jsme si mohli pohrát, pomazlit, některé jsme jen pohledem pohladili. Pro celou naši třídu bylo strávené dopoledne s postiženými dětmi velice silným zážitkem.  Myslím, že tato návštěva nebyla jen laskavým skutkem, ale i obohacením pro nás pro všechny. Všichni jsme si uvědomili, že být zdravý, chytrý a žít v milující rodině není samozřejmostí a měli bychom si toho dostatečně vážit.

Mgr. Ludmila Mužíková, třídní učitelka 8. A

 

V pátek 3. 11. 2017 navštívili třídu Zajíčků v MŠ Čtyřlístek žáci 5. C.

V rámci spolupráce ZŠ Bezručova a MŠ Čtyřlístek společně představili projekt „Jsem Laskavec“.

Školáci měli velmi pečlivě připravený program pro naše předškoláky. Spontánně reagovali na potřeby a schopnosti mladších dětí, byli nesmírně pozorní, velmi pěkně komunikovali. Bylo vidět, že program připravovali s velkou chutí, kreativitou a nasazením. Pod laskavým vedením paní učitelky Slámové proběhlo velmi příjemné dopoledne.  Bylo zcela zřejmé, že školáky dokázala pro projekt nadchnout, poskytovala jim dostatečnou volnost avšak kdykoliv byla připravena pomoci radou a aktivně se do dění zapojovala. Vše bylo organizačně i časově perfektně zvládnuté.

Naši předškoláci si odnesli nejen spoustu krásných zážitků, ale i diplom a školáky vlastnoručně vyrobené odměny.

Moc děkujeme a těšíme se na další setkání.

Jana Michaličková a třída Zajíčků MŠ Čtyřlístek Říčany

 

Zájmové kluby

V rámci realizace projektu Šablony, který na naší škole realizujeme od září 2017 pod názvem „Podpora vzdělávání žáků, učitelů a rodičů“ zahájily svou činnost dva zájmové kuby pro žáky staršího školního věku – čtenářský klub a klub zábavné logiky a deskových her.

Žákům tak nabízíme nové volnočasové aktivity, které mají za cíl podporovat zájem žáků a získané znalosti uplatnit v dalším vzdělávání.

Projekt zahrnuje založení, realizaci a vybavení klubů. Vedoucími klubů jsou naši zapálení a aktivní kantoři. Ti sestavili obsahový plán činnosti klubu. Náplň je velmi zajímavá a věříme, že dětem splní jejich očekávání.

V čtenářském kubu se děti budou seznamovat s autory dětské literatury formou řízeného čtení, poslechem audionahrávek, dramatizací, řešením kvízů, interpretací, diskuzemi o knihách a skupinovými aktivitami. Již na prosinec je naplánovaná Předvánoční literární čajovna a na závěr pak Čtení ve spacáku se spisovatelkou Klárou Smolíkovou.

 Klub zábavné logiky a deskových her si stanovilo za cíl rozvoj logického, informatického a strategického myšlení žáků, rozvoj matematické gramotnosti, postřehu, představivosti, rychlosti rozhodování, prostorové představivosti a paměti.

V hodinách budou děti řešit hlavolamy, tematické logické hry, budou se učit strategii řešení her a záhad. Je připraven také klubový turnaj. 

V rámci projektu budou pro školu zakoupeny nové knižní tituly, které se stanou součástí naší školní knihovny. Škola bude vybavena deskovými hrami a programy, které budou moci využívat v hodinách i ostatní učitelé.

Kluby budou realizované po dva školní roky a věříme, že i po skončení projektu budou na škole dále aktivně pracovat.

Marie Lejčková – ředitelka školy

 

Mladá úspěšná spisovatelka v Říčanech

Pondělní ráno 30. října žáci říčanské ZŠ Bezručova a ZŠ Světice přivítali v dětském oddělení Husovy knihovny mladou spisovatelku úspěšné knižní série „Osm světů“, Marcelu Remeňovou. Teprve osmnáctiletá Marcela, studentka Gymnázia Jana Nerudy v Praze, představila žákům sedmých tříd jednotlivé díly své trilogie. Napínavý příběh Osmisvěťanů, kteří žijí mezi námi, vtáhl účastníky literární besedy do děje a ukázal, že žánr sci-fi literatury je mladé generaci velmi blízký. Čtenáře překvapilo, že Marcela začala svůj příběh o mimozemské civilizaci, paralelních světech a boji dobra a zla ve vesmíru promýšlet a psát už ve svých jedenácti letech. První díl „Seznámení“ vyšel v Mladé frontě týden před autorčinými čtrnáctými narozeninami.

Mnozí z žáků četli nejméně jeden díl této akční sci-fi série, a tak aktivně reagovali a využili možnosti vyzpovídat mladou spisovatelku. Někteří z nich si za správnou odpověď v soutěži odnášeli tričko nebo knihu. Všechny majitele knih Marcely Remeňové potěšilo, když během závěrečné autogramiády získali podpis autorky i s osobním věnováním.

Beseda s nadějnou spisovatelkou v říčanské knihovně skončila, ale kouzlo, které přinášejí dobré knihy, zůstává. Těšíme se, že brzy vyjde čtvrtý, závěrečný díl Osmi světů. A věříme, že setkání žáků dvou základních škol, říčanské a světické, bylo první, ale ne poslední.

 

Iva Mašková, ZŠ Bezručova Říčany

Alice Hrbková, ZŠ Světice

 

Pozvánky na akce

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena