ZŠ Bezručova

2. 3. 2018

Projekt: Říčanské kameny zmizelých

Základní škola Bezručova Říčany se rozhodla zapojit do projektu Říčanské kameny zmizelých, jehož smyslem je uctít památku obětí holocaustu a přiblížit toto téma mladé generaci.

Projekt jsme zahájili ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze. Žáci 9. ročníků naší školy se ve dnech 5. a 6. února zúčastnili programu Hanin kufřík, inspirovaném stejnojmennou knihou o životě Hany Bradyové, která byla zavražděna jako mnoho jiných židovských dětí v Osvětimi. Studenti měli možnost pátrat v Židovském muzeu po osudech konkrétních židovských rodin z Protektorátu.

S průvodcem jsme prošli část historické čtvrti Josefov, navštívili jsme Starý židovský hřbitov, Staronovou synagogu a také Pinkasovu synagogu, která dnes slouží jako památník obětí holocaustu. Unikátní sbírka kreseb dětí z Terezína tady dokumentuje život v koncentračním táboře a připomíná skutečnost, že mezi terezínskými vězni se ocitlo přes deset tisíc dětí, které v době věznění ještě nedovršily ani věku 15 let. Do zdí Pinkasovy synagogy je ručně vyryto přes 80 tisíc jmen českých a moravských Židů – obětí nacismu. Mezi nimi jsme našli také jména Židů pocházejících z Říčan.

Asi největším zážitkem bylo setkání s pamětnicí, paní Doris Grozdanovičovou, která v Terezínské pevnosti prožila jako mladá dívka 4 těžké roky, přežila holocaust a později se stala mj. jedním z iniciátorů Terezínské iniciativy. Dnes je jí 92 let, těší se dobrému zdraví a stále cestuje po světě a v besedách s lidmi připomíná osudy Židů za 2. světové války, na které by lidstvo nemělo zapomenout.

V naší škole v rámci projektu Říčanské kameny zmizelých plánujeme v následujících měsících pátrat po osudech židovských rodin pocházejících z Říčan (Radošovic a Strašína), k tomu již byla vybrána badatelská skupina 10 žáků z 8. tříd. Na škole budou také probíhat výtvarné a čtenářské dílny s židovskou tématikou. Žáci hudebních tříd již začali studovat židovskou hudbu, aby v závěru školního roku mohli písněmi doprovodit vernisáž putovní výstavy Říčanské kameny zmizelých.

Akce byla financována z prostředků poskytnutých Nadačním fondem obětem holocaustu.

Napsaly: Iva Mašková,

Lenka Syslová

 

Skupinová práce: pátrání po osudech konkrétních židovských rodin z Protektorátu

 

Beseda s paní Doris Grozdanovičovou, která přežila Terezín.

 

Jména 80 tisíc obětí nacismu jsou ručně vyryta na zdech Pinkasovy synagogy.

 

Mezi zavražděnými Židy jsme našli také jména říčanských obyvatel:

 

Prohlídka Staronové synagogy

 

Starý židovský hřbitov

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena