ZŠ Bezručova

27. 5. 2018

EXPEDICE LOVRANA 2018

Soustředění orchestru JSB a mažoretek v Janských Lázních

Jarní soustředění orchestru a mažoretek z Bezručky a černokosteleckého Kosáčku se stalo již tradicí. Opět se nám na několik dní stala domovem chata Lovrana v Janských Lázních a její provozovatelé Hanka a David Lorencovi nás vzali pod ochranná křídla. Tady se totiž máte jako v ráji… Celou atmosféru doplní už jen sluníčkové počasí a krásná příroda kolem.

Je tu i klid, ale jen do chvíle, nežli vezmou muzikanti z orchestru do ruky nástroje a hrají a vedle pochodují malé mažoretky.

Před sebou mají obě tělesa důležitá vystoupení, takže se od pátku do neděle hlavně hrálo, zpívalo a pochodovalo.

Vyvrcholením celého urputného tréninku byl koncert Junior Stars Bandu na kolonádě v Janských Lázních. Představily se tu i malé mažoretky, pochodující právě za doprovodu orchestru. Celé vystoupení mělo velký úspěch a všichni zúčastnění si to patřičně užívali.

Nejsmutnější chvilka nás teprve čekala – rozloučení s našimi kamarády z Lovrany. Snad budeme mít brzy možnost se s nimi opět setkat a oplatit jim jejich vstřícnost a vždy milé přijetí bandy dětí, která tu strávila krásné dny.

Za JSB  J. Šindelářová a J. Mrázek,

za mažoretky J. Mrázková - Fingerová

Hudební “Bezručovka” konkuruje sportovním školám.

První polovina května byla velmi bohatá na sportovní akce na Bezručce. A že bude navíc úspěšná, to naznačil již 26. duben, když jsme v Čelákovicích postoupili z okresního kola Štafetového poháru do krajského. Navíc jsme šestým nejlepším časem z patnácti postupujících šlapali na paty sportovním školám.

Pojďme ale pěkně od začátku. 9. května proběhlo okresní kolo Poháru rozhlasu, což je atletická soutěž pro druhý stupeň ZŠ. Po dvou hubených letech jsme dokázali zabrat.

Do Staré Boleslavi odcestovalo družstvo mladších žákyň a družstvo starších žákyň. Bohužel jsme se neobešli bez pár omluvenek. I tak se ale podařilo postavit relativně silná mužstva, o čemž svědčí individuální výsledky. Jak mladší, tak starší holky ve štafetě na 4x60 metrů doběhly třetí i přesto, že společně štafetu nikdy neběžely. Zejména mladší žákyně pak zaznamenaly druhá nebo třetí místa ve skoku vysokém a dalekém či v hodu kriketovým míčkem. V součtu s ostatními kvalitními výkony byly starší žákyně na pěkném šestém místě a mladší žákyně na skvělém třetím místě.

Hned den na to, 10. května, jeli fotbalisté z prvního stupně na okresní kolo McDonald’s cupu do Čelákovic. Velké množství týmů znamenalo jak pro mladší Sovičky (1. - 3. třída), tak pro starší Sovy (4. - 5. třída) minimálně tři zápasy. Obě mužstva začala stejně, vítězstvím (5:1, resp. 2:1). Ostatní zápasy ve skupinách byly velice vyrovnané a všechny o gól. Mladší prohráli oba dva 1:2 a 0:1. Starší nejprve prohráli 2:3, aby pak v napínavém souboji o postup zvítězili 4:3. Postoupit ze skupiny se navzdory dvěma porážkám podařilo i Sovičkám. Ve čtvrtfinále však musela obě mužstva strávit těžkou porážku 1:5 resp. 0:5, což znamenalo konec v turnaji, ale krásné páté a šesté místo.

V dobré náladě jsme tedy odjížděli 15. května do Vlašimi na krajské kolo Štafetového poháru, kde 16 žáků prvního stupně běželo štafety 8x100m a 8x200m. I přes pár omluvenek se nám těsně před odjezdem podařilo zalepit poslední díry v sestavě a

s očekáváním jsme se postavili na start. Cíl byl jasný, zopakovat čas z okresního kola, což se nakonec po těsných soubojích povedlo a z krajského kola jsme si přivezli šesté místo.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že se jednalo o naše okresní kolo, kam přibyly dvě školy z Mladé Boleslavi. Skvělá zpráva ovšem je, že za dětmi je vidět velký kus práce. Když jsme na Štafetovém poháru byli před dvěma roky poprvé, náš tým zaběhl čas 9 minut a 48 sekund. Letos jsme končili s časem
8 minut a 59 vteřin. Co nás tedy čeká za rok?

David Beneš, školní trenér

 

Říčanské kameny zmizelých

Návštěva Státního okresního archivu Praha- Východ v Přemyšlení

V březnu jsme se my, žáci 8. ročníků, stali členy badatelské skupiny, která si dala za úkol v rámci projektu Říčanské kameny zmizelých mapovat osudy židovských obyvatel z Radošovic v období 2. světové války. Z říčanského muzea jsme získali seznam židovských jmen, ten se pro nás stal důležitým pro další práci. Jedna z prvních akcí na projektu byla dubnová návštěva archivu v Přemyšlení. Zde jsme si potřebovali vyhledat a ověřit informace o žácích židovského původu z 30. let 20. století, kteří navštěvovali naši školu. Důležitými prameny byly školní kroniky a třídní výkazy z předválečné doby. Na chvíli jsme se stali opravdovými badateli. Kroniky jsme si prohlíželi v bílých rukavičkách. Získané informace nyní zpracováváme na závěrečnou prezentaci projektu.

Než jsme se pustili do bádání, zaměstnanci archivu nám přiblížili, co obnáší jejich práce. Provedli nás po místech, kde jsou uloženy archiválie. Dokonce jsme měli možnost podívat se na originál listiny z roku 1575, ve které císař Maxmilián potvrdil městečku Říčany městská práva, například právo na konání dvou jarmarků ročně nebo konání týdenního trhu. Na závěr jsme si vyzkoušeli, jak se skládá karton na ukládání archiválií.

Tímto zaměstnancům archivu moc děkujeme za to, jak se nám věnovali a měli s námi trpělivost.

Lenka Syslová a badatelé z 8. ročníku

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena