ZŠ Bezručova

1. 2. 2019

Co nového v Bezručovce?

Koncert pro DPS Na Kavčí skále

Mezi řadu tradičních koncertů naší školy v předvánočním období se mohou zařadit i koncerty pro seniory. Dne 14. 12. 2018 vystoupili žáci hudebních tříd 8. a 9. roč., vedení manželi Mužíkovými, s vánočním programem v DPS Na Kavčí skále v Říčanech.

Velký počet účinkujících se v dopoledních hodinách vtěsnal do poměrně malé společenské místnosti, která se už během krátké zkoušky začala plnit obyvateli Domova. Koncert proběhl ve velmi příjemné atmosféře, nejprve byly na programu vánoční písně známých interpretů, následovaly koledy na přání, které si s našimi dětmi zazpívali i senioři a zaměstnanci DPS.

Vystoupení v DPS bylo zajisté přínosem pro obě strany, seniorům zpříjemnilo předvánoční čas a pro mnohé žáky bylo podnětem ke vzpomenutí na vlastní babičky a dědečky a k zamyšlení, jaké to bude, až jednou i oni sami budou staří.

Jaroslava Mandíková

 

Se vzpomínkami pamětnice do Českého rozhlasu

My „historici“ z říčanské Bezručovky - Markéta, Kamila, Verča, Marcel a Matyáš - jsme se v letošním školním roce zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. A tak jsme se 12. prosince 2018 setkali v Říčanech s pamětnicí Marií Kheilovou (nar. 1940), která nám vyprávěla o svém životě a o tam, jak vnímala válku, komunistický režim nebo třeba události roku 1968. Paní Marie je Markétinou babičkou, a tak natáčení probíhalo v příjemné rodinné atmosféře.

Se záznamem rozhovoru jsme následující měsíc, 11. 1., vyrazili do Českého rozhlasu, abychom o životě paní Marie připravili audio-reportáž. Lákalo nás zjistit, jak se taková reportáž vyrábí a jak pracuje profesionální reportérka, která nás při práci povede. Jako nejtěžší se ukázalo vybrat z více než hodinového záznamu pouze základní informace (když zajímavé jsou všechny!), aby se vešly do tříminutového spotu. Paní reportérka podle našeho scénáře vybrala a sestříhala části rozhovoru s pamětnicí a my jsme k nim nahráli svůj komentář. Vyzkoušeli jsme si mluvit do mikrofonu a byli jsme překvapeni, jak ve zvukovém záznamu naše hlasy znějí „jinak“. Jako hudební podklad jsme tam, kde se mluví o osudech Židů za války, použili židovskou skladbu Jewarechecha, s kterou loni vystoupil sbor 7. A a 8. A na akci Říčanské kameny zmizelých.

Návštěva Českého rozhlasu pro nás byla nezapomenutelným zážitkem.

Napsali: žáci 8. ročníku zapojení do projektu

 

Vánoční jarmark školní družiny

Předvánoční období, které je dobou těšení se na dárky a stromeček, věnujeme ve školní družině převážně „vánočnímu vyrábění“. Děti rády vytváří dárky pro své blízké a tak tuto jejich snahu a touhu potěšit využíváme při výtvarných a pracovních činnostech na výrobu vánočních přání, dekorací a drobných dárků na vánoční jarmark ve škole, který se stal již hezkou tradicí. Tento již tradiční adventní program naší družiny začíná již začátkem prosince. Pod rukama našich dětí se rodí originální vánoční dekorace. Používáme hlavně přírodní a recyklované materiály a starší děti si mohou zkusit různé netradiční techniky. Děti si například zkusily vyrobit vánoční ozdoby ze slámy, skořápek ořechů nebo si mohly vyzkoušet připravit těsto na perníčky, z kterého pak vykrajovaly různé tvary a po upečení perníčky i zdobily.

V družině pracujeme nejen s přírodninami a odpadovým materiálem, ale také máme k dispozici dostatek dalšího pracovního materiálu, jako jsou barevné papíry, čtvrtky, šablony různých tvarů, inkoust, zmizíky, lepidla, nůžky, stužky… A tak jsme společně za zvuků vánočních koled, aby nám šla práce lépe od ruky, stříhali, lepili a kreslili. Výsledkem naší práce se staly krásné vánoční hvězdy, andílkové, kapříci, vánoční přáníčka a podobně. U našeho vyrábění samozřejmě nechybělo společné vyprávění o tom, jak děti pomáhají doma maminkám péct cukroví a zároveň jsme si připomněli i dávné vánoční zvyky.

Vánoční jarmark s výrobky žáků a s dílničkou se konal ve dnech 19. a 20. prosince v přízemních prostorách naší školy. Všechny děti ze školy nebo i rodiče si zde mohli vyrobit různé drobné dárky nebo vánoční dekorace podle předem připravených pracovních předloh vychovatelek, nebo si zde mohli zakoupit vánoční drobnosti, které vyrobily děti.

Po ukončení Vánoční výstavy zůstaly téměř prázdné stoly, tak to znamená, že se naše výrobky líbily a určitě i potěšily.

Jana Chalupová – vedoucí vychovatelka ŠD

 

2. D v DS Marta Říčany

Každoročně v tomto předvánočním čase navštěvujeme s dětmi s hudebních tříd seniory v nedalekém DS Marta. Letos to byli naši druháčci, kteří šli babičky a dědečky potěšit a navodit trochu vánoční atmosféru. Hned po příchodu jsme byli příjemně překvapeni, protože všichni už na nás trpělivě čekali. Po velmi milém a příjemném přivítání jsme se pustili do zpívání. Zaznělo třináct známých i méně známých koled a vánočních i nevánočních písní. Mnozí z posluchačů si s námi zazpívali a viděli jsme na jejich tvářích úsměvy a pohodu. Pro tyto okamžiky jsme sem přišli, udělat všem těmto lidem radost! Děti měly pro všechny i vlastnoručně vyrobená přáníčka, která také potěšila.  Zazněla spousta slov chvály a děti byly překvapeny i z toho, že pro ně senioři měli připravené dárky. Těšíme se na příští setkání, které bude určitě dříve, nežli příští rok před Vánocemi.

J. Šindelářová, H. Vytasilová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena