ZŠ U lesa

25. 4. 2013

Zúčastnili jsme se Švýcarského jara a prožili jsme Noc s Andersenem...

V roce 1993 uznalo Švýcarsko Českou republiku jako samostatný stát. K připomenutí této události zorganizovalo Švýcarské velvyslanectví v Praze tzv. „Švýcarské jaro – Swiss Spring“ – které mělo velmi pestrý program. Cílem celého projektu bylo přiblížit Švýcarsko České republice a poukázat na význam přátelských vztahů mezi těmito státy. V rámci Kulturního klubu ZŠ u Říčanského lesa a výuky německého jazyka, měli žáci 2. stupně možnost zhlédnout s paní učitelkou Martinou Dytrychovou jedinečné představení SensoUnico v provedení COMPAGNIA DUE v divadle Alfreda ve dvoře. Jaké to bylo?

Když jsme se usadili na sedadlech, přivítal nás švýcarský pán. Pak odešel a přišli místo něj dva šašci. Jeden byl velký, s velkým plnovousem a s modrými kalhoty. Druhý šašek byl malý a měl červené kalhoty s kšandami. Šašci nám předváděli plno srandovních kousků a triků. Nejvíce se nám však líbilo, jak se jeden šašek proměnil v čerta a zpíval rockovou písničku na playbacku. Druhý se proměnil v anděla a zpíval jemnou píseň, také na playback. Na konci představení si oba protagonisté potřásli rukou se všemi diváky a rozloučili se s námi. Představení bylo předvedené jako pantomima, bylo velmi srandovní, moc se nám líbilo a moc nás bavilo.

 

Doris Schmiedlová & Alžběta Špotová, 6. B. 

 

 

PoNOCování v ZŠ u Říčanského lesa    

 

Již od roku 2000 se po celé České republice, nejen v knihovnách, ale i ve školách, pořádá večer plný knížek a čtení, který nese název „Noc s Andersenem“. Dne 5. 4. 2013 byl v ZŠ u Říčanského lesa její již třetí ročník. Na tuto akci se celý den těšili především žáci 3.–6. ročníků. Aby to nebylo nejmladším žáčkům líto, byl na naší škole pro prvňáčky a druháčky připraven „Den s Andersenem“, v podobě dopoledního čtení s rodiči z o. s. STOPY a moderátorkou televizních novin TV Nova Kristinou Kloubkovou. Ta pravá noc pak začala až ve večerních hodinách, kdy se děti mohly těšit na dobrodružné nocování v budově školy.

Celovečerní program byl velmi pestrý a plný napětí. V tomto roce byl celý večer věnován významné české ilustrátorce dětských knížek Heleně Zmatlíkové. V úvodu celého večera byli žáci rozděleni do 6 skupin, ve kterých pracovali celý večer. Nejprve museli formou venkovní „bojovky“ najít indicie pro téma večera. V rámci úvodní aktivity si žáci také museli lámat hlavu s literární tajenkou, která prověřovala nejen jejich znalosti, ale především jejich schopnosti spolupráce. Každá skupina si našla ilustraci ke konkrétní povídce, kterou následně měla jako předlohu ke tvořivým dílnám. Každá skupina se s tímto úkolem poprala jinak, někdo kreslil komiks, někdo si připravil divadelní představení, v každém případě všechny prezentace sklidily velký potlesk a vyučujícím udělali žáci velkou radost. Odměnou pro žáky byla velmi milá návštěva moderátorky televizních novin TV Nova Kristiny Kloubkové a zpěváka Ivana Hlase. Kristina u nás ve škole byla na tomto večeru již v předešlém roce a děti se na ni opět moc těšily. Jak na ni, tak na slíbené strašidelné historky, které žákům předčítala a žáci samým napnutím ani nedutali.

Poté, co ukončila čtení, udělala krátký profesionální rozhovor s naším druhým velmi váženým hostem, Ivanem Hlasem. Celý večer se povídalo o knížkách, ale i zpívalo! Žáci naší školy se naučili Baladu o H.CH.A. a pěkně si jí s Ivanem Hlasem zazpívali. Oběma hostům velmi děkujeme, že si na nás našli čas a že nám náš krásný večer udělali ještě krásnější, děkujeme o. s. Stopy za materiální i psychickou podporu, Ivě Maškové za perfektní organizaci a také všem zúčastněným učitelům, bez kterých by žádný takovýto večer nikdy nemohl být. Tak příští rok zase na shledanou!    

 

Martina Dytrychová

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena