ZUŠ Říčany

2. 6. 2017

ZUŠ Říčany opět úspěšná v celostátních soutěžích!

V letošním roce probíhaly soutěže MŠMT v oborech hra na smyčcové nástroje, hra na klavír, kytaru, hra dechových, hra jazzových a ostatních orchestrů a soutěžní přehlídka výtvarného oboru.

S velkým potěšením mohu konstatovat, že naši žáci a pedagogové opět dosáhli na krásné ceny, a to i v těch nejvyšších soutěžích.

 

Krajské kolo soutěže MŠMT v oboru jazzových orchestrů a souborů

26. dubna se sjeli všichni jazzoví fanoušci do Poděbrad, kde probíhala krajská soutěž MŠMT v oboru jazzových orchestrů. Naši školu reprezentoval soubor SAX&RHYTHM JUNIOR pod vedením Tomáše Remka. Soubor hrál skvěle a mrzí nás, že první cena utekla jen o fousek.  Přesto soubor získal krásnou 2. cenu. Děkuji všem členům souboru i Tomáši Remkovi za bezvadnou reprezentaci školy. Gratulujeme!

 

 

Ústřední kolo soutěže MŠMT ve hře na smyčcové nástroje

Na celostátním kole soutěže smyčcových nástrojů v ZUŠ Liberec podaly krásné výkony dvě naše skvělé houslistky – Kateřina Stocková, která získala 2. cenu, a Adélka Hobzíková, která získala 3. cenu. Obě houslistky jsou ze třída paní uč. Hany Kutmanové. Do úspěšného týmu patří ještě korepetitorka Markéta Sinkulová. Gratulujeme!

Na fotce je paní učitelka H.Šebestíková s A lžbětou Rybákovou,

Natálií Pejšovou a Markem Skoumalem.

archiv ZUŠ

 

Ústřední kolo soutěže MŠMT ve hře dechových orchestrů

Jako jediný orchestr ze Středočeského kraje postoupil do této náročné soutěže dechovek z celé ČR dechový orchestr z říčanské ZUŠky. Naše ,,Říčanská dvanáctka“ pod taktovkou Jiřího Odcházela předvedla svůj repertoár 26. 5. v ZUŠ Letovice v ústředním kole soutěže před velmi náročnou porotou. Kdo se trochu orientuje v dechových hudbách, bude určitě znát jméno Jan Slabáka, který byl předsedou poroty. Výsledky se dozvíte v příštím čísle Kurýru.

 

 

45.ročník Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2017

V letošním roce se sice výtvarný obor nezúčastnil výtvarné soutěžní přehlídky MŠMT, ale práce našich dětí reprezentovaly naši školu na jiných přehlídkách a soutěžích.

Za velký úspěch výtvarného oddělení považujeme Medaili za kolekci grafiky žáků na mezinárodní výtvarné soutěži Lidice 2017. Medaili získali žáci Anna Benešová, Natálie Pejšová, Bára Pospíšilová, Alžběta Rybáková, Michal Tměj a Adam Tůma. Čestné uznání získal Marek Skoumal a Tadeáš Kočí. Všichni žáci jsou z výtvarné třídy paní uč. Hany Šebestíkové.

Je to opravdu velký úspěch, porota vybírala z 5 932 prací z 386 organizací z ČR. Celkový počet prací i se zahraniční účastí byl 25 650 prací z 83 zemí!!

Paní učitelka Hana Šebestíková získala ještě diplom na mezinárodní soutěži v Makedonii. Gratulujeme!

 

 

Děkuji všem pedagogům za reprezentaci naší školy a města Říčany. Znovu jsme potvrdili, že na ZUŠ Říčany umíme objevit dětské talenty a že s nimi naši pedagogové umí pracovat a umí dětský talent dál rozvíjet.

 

Iveta Sinkulová

Pistoia – Evropské město kultury 2017 s českou účastí

ZUŠ Říčany se účastnila v rámci projektu Pistoia – Evropské město kultury 2017 velkého mezinárodního setkání mladých muzikantů tří evropských zemí ,,TRE NAZIONI…UNA MUSICA“.

Projektu se účastnil Orchestr MaBerliner z Itálie, orchestr ,,Grenzenloss“ ze Zittau ze SRN a Komorní orchestr ZUŠ Říčany z ČR.

Práce na projektu začaly v dubnu 2016, kdy se všechny zúčastněné strany sešly na společné schůzce v Zittau a domluvilo se vše potřebné – termín, repertoár, doprava, ubytování atd. Nebylo toho málo. Pak nastal rok intenzivních příprav a korespondence. Výsledkem snahy organizačních pracovníků bylo nádherné setkání mladých muzikantů a skvělá muzika v překrásném kraji Toskánska.

Více než 100 mladých hudebníků se sešlo od 17. do 23.4.2017 v italské Pistoi na dvou skvělých koncertech. Předcházely tomu samozřejmě intenzivní zkoušky jak v jednotlivých zemích, tak i společně v Itálii. Italští organizátoři si samozřejmě uvědomovali, že zkoušky jsou pro děti velmi náročné, a proto pro nás připravili nezapomenutelný týden plný výletů a překvapení. Nelze slovy popsat, jak to byl skvělý týden!

Děkuji všem pedagogům ze ZUŠ za pomoc s organizací a za uměleckou přípravu dětí. Speciální poděkování patří Jitce Adamusové, Josefu Brázdovi, Haně Javorské a Jiřímu Odcházelovi. Další poděkování patří dětem za skvělou reprezentaci naší školy a města a jejich rodičům za pozitivní přístup k organizaci celé akce. Nesmíme zapomenout poděkovat městu Říčany za finanční podporu celé akce. A ještě jedno poděkování posíláme do Zittau panu řediteli Svenu Rösselovi, jsme rádi, že můžeme a budeme spolupracovat i nadále.

A to největší poděkování patří Rose Loreně, prezidentce ,,Associazione Musicale "MaBerliner" Onlus“. Grazie! Těšíme se na setkání v příštím roce v České republice, v Říčanech.

 

Atmosféru celé akce vystihnou asi nejlépe fotografie.

společná fotka v anglickém parku Villa Demidoff

Návštěva Pisy

svačina u moře

společná večeře

návštěva Florencie

na návštěve u pana starosty

 

A ještě posledních pár novinek z říčanské zušky…

 

ABSOLVENTSKÉ KONCERTY

Školní rok 2016/17 je velmi bohatý na výborné absolventy, kteří si pro svá absolventská vystoupení připravili skutečně mistrovské kousky. Proto v letošním roce pořádáme celkem tři absolventské koncerty, na které vás srdečně zveme.

19. 6. 2017  – Kulturní centrum Labuť  v 17.30

Koncert absolventů hudebního a tanečního oboru

20. 6. 2017 – Kostel sv. Petra a Pavla v 17.30

Orchestrální koncert. Sólisté Kateřina Končická, Andrea Moučková a Jáchym Svoboda

21. 6.2017 – Kaple Olivovna v 17.30

Absolventský koncert klarinetové a pěvecké třídy. Sólisté Anna Kloužková. Matěj Kotrba a Nikola Novotná

Prostory Staré radnice

Výstava prací žáků výtvarného oboru

 

 

NOVÉ OBORY

V příštím roce nově otvíráme v tanečním oboru nové taneční zaměření klasický balet, pro děti od 5 let.

Další nový obor, který bychom rádi otevřeli je výuka literárně-dramatického oboru (LDO - přednes a herectví).

Obory otevřeme pouze při dostatečném počtu zájemců. V případě LDO budeme zájemce o termínu talentové zkoušky.

 

NAVÝŠENÍ KAPACITY A OTEVŘENÍ POBOČKY V MNICHOVICÍCH

V současné době jsme podali žádost na MŠMT na navýšení kapacity. Pokud nám MŠMT vyhoví, otevřeme od září pobočku v ZŠ Mnichovice a rozšíříme pobočku ve Strančicích. Navýšení kapacity se příjemně dotkne i říčanské umělecké školy. Důvody pro navýšení kapacity v našem regionu jsou nanejvýše zřejmé, uvidíme, zda ministerstvo naší žádosti vyhoví.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena