ZUŠ Říčany

29. 3. 2018

Festivalu základních uměleckých škol, SOUTĚŽ PĚVECKÉ MLÁDÍ, Dechová asociace z Madridu navštíví Říčany ,

XII. ročník Festivalu základních uměleckých škol SK proběhne v letošním roce v Říčanech.

Ve dnech 25. – 26. dubna 2018 proběhne v Říčanech, pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové a starosty města Říčany Vladimíra Kořena, již XII. ročník Festivalu základních uměleckých škol Středočeského kraje. Pořadatelem je Středočeský kraj a Základní umělecká škola V Říčanech. Projekt podpory základního uměleckého školství vznikl v roce 2007, kdy se uskutečnil první Festival ZUŠ v Poděbradech.

Festival je již tradičně dvoudenní a je rozdělen do čtyř dílčích koncertů a gala večera. Na všech koncertech, které se budou konat v prostorách KC Labuť, se představí nejlepší žáci ze ZUŠ Středočeského kraje. Koncertů se účastní také pedagogové a ředitelé základních uměleckých škol.

V letošním roce je soutěž vyhlášena pro hráče na bicí nástroje, dechové nástroje, zpěv, pro smyčcové soubory a orchestry, pro taneční obor a pro lidové nástroje a soubory. Všichni účinkující jsou vítězi krajských kol soutěží žáků základních uměleckých škol ČR. Posluchači, žáci základních škol a školek v Říčanech, mají možnost vidět a vyslechnout nejlepší mladé středočeské umělce v oboru

Na závěrečném Slavnostním koncertu se, jako vždy, představí i profesionální umělci. V letošním roce přijala pozvání vynikající česká klarinetistka Ludmila Peterková a soubor bicích nástrojů Tam Tam Batucada Miloše Vacíka.

Moderátorem všech koncertů bude pan Pavel Ryjáček, dlouholetý moderátor ČRo 3 Vltava.

Poděkování patří Středočeskému kraji, který výrazným způsobem podporuje talentovanou mládež, celému organizačnímu výboru i všem pedagogům, kteří své studenty na soutěže připravili a bez nichž by nebylo možné tento Festival uspořádat.

Přijďte si poslechnout, těšíme se na vás!

 

VI. ROČNÍK SOUTĚŽE PĚVECKÉ MLÁDÍ

13. března 2018 proběhl již VI. ročník soutěže Pěvecké mládí. Soutěž se uskutečnila pod patronací místostarostky města Říčany Hany Špačkové a organizuje ji ZUŠ Říčany společně s Městem Říčany a KC Labuť v rámci programu spolupráce škol PATRIOT.

V letošním roce se soutěže zúčastnilo 45 žáků z říčanských škol i školek. Soutěž proběhla ve třech kategoriích a podle předvedeného výkonu soutěžící získali bronzové, stříbrné či zlaté pásmo.

V porotě zasedli učitelé hudební výchovy z říčanských škol – Martin Mužík ZŠ Bezručova, Pavol Jánoš ZŠ U Říčanského lesa a ZŠ Masarykovo náměstí, Martina Červená ZUŠ Říčany a Vincenc Ignác Novotný, student  hudebního gymnázia v Praze. Role předsedkyně se ujala nezávislá porotkyně  profesorka Jana Nováková, která vyučuje zpěv na Vyšší odborné škole herecké v Praze.

Organizaci soutěže a roli tajemníka převzala Hana Javorská ze ZUŠ Říčany a korepetice zajistil pan učitel Petr Malínek, také ze ZUŠ.

Úroveň soutěže by se dala zhodnotit jako dobrá, se stoupající tendencí. Na předvedených výkonech bylo vidět, že hudební výchově a zejména zpěvu je na ZŠ věnována zvýšená péče.

Na závěr zhodnocení soutěže by se slušelo poděkovat všem, kteří nám s organizací pomohli.

Děkujeme žákům ze ZŠ Bezručova za přípravu mikrofonů a moderování. Další poděkování patří Radimovi Kadlčákovi z KC Labuť za ozvučení a všem dětem, pedagogům a rodičům za účast v soutěži.

Celá akce proběhla za finanční podpory města Říčany.

Těšíme se v březnu 2019 na VII. ročník, takže už začněte zpívat!

 

Dechová asociace z Madridu navštíví Říčany

Ve dnech od  28. dubna do 2. května 2018 proběhne v říčanské umělecké škole česko-španělské hudební setkání.

Jak určitě víte, ZUŠ Říčany je velmi aktivní v zahraniční spolupráci, kterou velmi aktivně vyhledáváme.  V letošním roce se nám přes České centrum v Madridu naskytla jedinečná příležitost navázat spolupráci s velkou hudební asociací Asociación de Música de Cámara de Madrid, speciálně s její dechovou odnoží Ensemle  de clarinetes de Madrid, který umělecky vede profesor madridské konzervatoře, klarinetista Alberto Rodríguez.

Do této reciproční akce se zapojí celkem 30 žáků z dechového oddělení, kteří mají jedinečnou

příležitost se aktivně zapojit do našich zahraničních aktivit.

Vedle společných zkoušek a koncertů členů asociace s našimi muzikanty proběhne i workshop pro učitele klarinetové hry ve středočeském kraji pod vedením profesora Alberta Rodrígueze, které spolupořádá NIDV v Praze.

Pro naše španělské přátele jsme, kromě společných hudebních aktivit, připravili ještě několik výletů, do Prahy, do Kutné Hory, na Konopiště, a zážitků, s kterými se ve Španělsku nesetkají – např. pálení čarodějnic.

A co jsme si pro vás připravili?

1. května 2018 proběhnou dva společné koncerty -  v 10.15 dopolední matiné na náměstí v Říčanech s Tanečním orchestrem ZUŠ a souborem Samba Band a v 17.30 velký Slavnostní koncert v kapli v Olivovně, kde zazní v podání velkého dechového orchestru i něco ze španělských rytmů. Zapište si do svých diářů a přijďte. Těšíme se na vás!

Děkujeme za podporu městu Říčany a Olivově dětské léčebně.

Iveta Sinkulová,

ředitelka ZUŠ Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena