ZUŠ Říčany

1. 2. 2019

V ZUŠ Říčany se stále něco děje

 

I když to vypadá, že v ZUŠ Říčany máme bezvětří, není to pravda. Je to vlastně klid před bouří.

V našem kolektivu jsme přivítali dvě nové pedagogické  posily - Martinu Šimsovou na klavír a Aleše Kaspříka na violoncello.

Naši žáci se velmi intenzivně připravují na soutěže MŠMT, tentokrát v oboru dechové i smyčcové komorní hry a soutěžní přehlídku pěveckých sborů. Okresní kola proběhnou v únoru.

Velice intenzivně se připravujeme na pořádání krajského kola soutěže komorní hry žesťových nástrojů SK, na soutěž pro mladé klavíristy Středočeské pianoforte, které poprvé proběhnou v Říčanech.

Zároveň se našich pět žáků intenzivně připravuje na projekt s Českou filharmonií, který skončí slavnostním koncertem v červnu 2019. Ze ZUŠ Říčany byli vybráni čtyři žáci – Kateřina Končická, Kateřina Stocková a Adéla Hobzíková na housle, Kristýna Janovská na hoboj a posléze se k nim přidala Andrea Křešťáková na basklarinet. Mladé muzikanty čeká obrovský úkol – naučit se velmi těžký program. Posuďte sami: B. Smetana – Vltava, A. Dvořák – Vodník a J. Brahms – Slavnostní akademická předehra. To je opravdu velký úkol!

Do toho všeho ještě na květen připravujeme odjezd dětí a pedagogů na velkou hudební a společenskou akci do Borkenu a v červenci na festival do španělského Madridu.

V Borkenu vystoupí soubory školy – Sambaband, Sax&Rhythm, pěvecké trio, pěvecký komorní sbor, taneční oddělení, Říčanská dvanáctka a představí se také výtvarné oddělení – celkem asi 70 účastníků.

Taneční oddělení oddělení připravuje společně s literárně - dramatickým Slavnostní akademii k 65. výročí školy. Do oslav se zapojí i výtvarné oddělení, kde připravujeme velkou, retrospektivní výstavu, opět v Technologické galerii na ČVUT.

Do toho všeho jsme se aktivně zapojili do čerpání tzv. šablon, a s tím spojených dalších akcí, které z těchto finančních zdrojů můžeme financovat – děti pojedou na výlety, půjdou do divadel a na koncerty, navštíví firmu Petrof nebo houslový ateliér pana Pilaře. A k tomu všemu ještě stálé a pravidelné akce.

Ani závěr školního roku nebude poklidný – na konci srpna nás navštíví kolegové muzikanti z italské Pistoi a německého Löbau. Tím zakončíme oslavy 65. výročí založení hudební školy v Říčanech.

Máme v plánu ještě dvě akce k 65. výročí školy, které závisí na dokončení výstavního a koncertního sálu na Staré radnici – Koncert učitelů a představení nového koncertního křídla Steinway&Sohn.

Uskutečníme pravděpodobně na podzim 2019.

O všech akcích vás budeme včas informovat. Další informace najdete na www.zusricany.cz.

A na závěr jedna potěšující zpráva – kapacita ZUŠ byla navýšena o 102 žáků. Od září může ZUŠ vykazovat celkem 720 dětí. Je to potěšující. Teď abychom měli kde učit! Třeba se povede ta naše půda?

Iveta Sinkulová, ředitelka školy

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena