1. Základní škola Říčany

2. 3. 2018

Geologická olympiáda, soutěže v německém jazyce,Zprávy z parlamentu

Postupujeme do krajského kola geologické olympiády!

Jistě někteří rodiče zaznamenali z povídání svých potomků: „ Mamíííí, tatíííí……! Já byl dneska na olympiádě!“ A ačkoliv právě probíhají skutečné zimní olympijské hry, děti mají na mysli olympiády z matematiky, z němčiny, ze zeměpisu a dalších oborů. Nejinak je tomu, alespoň v naší škole, i v oboru geologie.  Masarykova univerzita ve spolupráci s Českou geologickou službou již loni spustila projekt Geologické olympiády. Letošní rok byl tedy již druhý ročník tohoto pozoruhodného projektu, který má za cíl přesvědčit zvídavé studenty (nás ne, my to víme…), že sopečná činnost, zemětřesení, žula, křemen atd., jsou veskrze zajímavé záležitosti. Naši žáci, kteří projevili zájem, se dobrovolně  geologické olympiády zúčastnili a byli úspěšní. Naši školu reprezentují a do krajského kola geologické olympiády postupují žáci osmých a devátých ročníků: Michaela Davidová, Martin Hraba, Adriana Jesenská, Albert Koudelka, Max Koudelka, Lucie Kratochvilová a Michaela Vršecká. Držíme jim palce, ať jsou i nadále takhle úspěšní i v dalších kolech. A pro ostatní, kteří se dobrovolně nezúčastnili, nebo nemohli z důvodu kolize termínu s matematickou olympiádou… příští rok…  „Do toho jdeme znovu!“

Mgr. Jana Kolková

Úspěchy žáků v soutěžích v německém jazyce 

I letošní začátek kalendářního roku se nesl ve znamení olympiád a soutěží. V německém jazyce 30 žáků poměřilo své jazykové dovednosti ve školním kole Olympiády v NJ.  Stejně jako loni byli soutěžící skvěle připraveni a o umístění na prvních místech rozhodovaly opět jednotlivé body.

Do okresního kola, které se konalo 25. ledna v Čelákovicích, nakonec postoupili Adam Králík a Eliška Bůzková (oba z 9. C). Oba reprezentanti školy zde v kategorii IIA (žáci 8. a 9. ročníků ZŠ) dosáhli vynikajících výsledků. Eliška Bůzková se umístila na 3. místě. Adam Králík obhajoval loňské druhé místo a podařilo se mu to opravdu skvěle. Tentokrát dosáhl na nejvyšší příčku a okresní kolo vyhrál. Postupuje tak dál do krajského kola. 

Na začátku února se naší žáci poprvé zúčastnili soutěže týmů Němčina mě baví. V kategorii jazykové úrovně A1 nás reprezentoval tým deváťáků ve složení Eliška Bůzková, Míša Vršecká, Adam Fokt a Adam Králík. Soutěž byla letos zaměřena na reálie německy mluvících zemí a Martina Luthera. V konkurenci 16 pražských a středočeských ZŠ a gymnázií obsadil náš tým skvělé 5. místo. Nutno dodat, že od medailových pozic obsazených gymnázii jej dělila ztráta pouhého 1 bodu.

Všem soutěžícím moc gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci školy!

Za vyučující NJ Zuzana Havlíková

Zprávy z parlamentu

  • 9. 2. měl proběhnout na naší škole KULINÁŘSKÝ DEN. Vzhledem k mnohaprocentní  absenci žáků (v některých třídách bylo třeba jen 7 dětí z 24) jsme se rozhodli tento den přesunout. Pátá třída měla ale na toto datum naplánován celý projektový den na téma stolování a zdravá strava, a tak se rozhodli termín neměnit. Během prvních tří hodin všichni páťáci krájeli, mazali a zdobili, odšťavňovali  a rovnali…   Výsledky jejich práce můžete posoudit sami.
  • Před pololetními prázdninami vyšlo první číslo našeho školního časopisu COOL SCHOOL. Víme, že není bez chyb – novinářské a vydavatelské práci se všichni teprve učíme, ale radost a pýcha nad mnohatýdenní prací se dala číst ze všech tváří jeho autorů.
  • Na svátek sv. Valentýna byla na chodbu naší školy nainstalována schránka, do které mohli všichni žáci naší školy vhodit své valentýnské přání pro kohokoliv ze školy. Děti byly již dříve zástupci školního parlamentu instruovány o tom, co mají přáníčka obsahovat (jméno, třída,...),  ale také i o tom, co by rozhodně obsahovat neměla. Hned tentýž den odpoledne byla všechna přání roztříděna a následující den doručena. Tato akce proběhla již druhým rokem a myslíme si, že se i příští rok bude opakovat.

L. Prchalová (koordinátorka parlamentu)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena