Akce v Říčanech v březnu 2024

18. 3. 2024

Kalendář kulturních a sportovních akcí konaných v Říčanech a okolí

Akce v Říčanech
     
8. 2. - 16. 5. Centrum Na Fialce Dobrodružství cestování - cyklus cestovatelských přednášek 
čtvrtky 10.00-12.00   Za zvýhodněnou cenu si můžete koupit celý cyklus nebo navštívit jednotlivé přednášky či filmy. Bližší informace najdete na adrese www.nafialce.cz
  7. 3. Deny a Carol: Střední Amerika: Belize, Guatemala, Salvador, Nikaragua, Kostarika - Povídání o čtyřměsíční cestě střední Amerikou plnou zážitků (hezkých, ale i těch horších).
  21. 3.  Marek Kovář: Roadtrip národními parky západu USA. Národní parky jsou americkými klenoty, které vzbuzují úctu a úžas. Okouzlující vodopády, gejzíry, ledovcová jezera, velikáni mezi stromy, velkolepé kaňony, pískovcové jehlany, stolové hory, malebné řeky, monumentální skalní stěny, skalní města.
10. 2. - 1. 9. Muzeum Říčany Výstava Okna do přírody
    Fascinující svět přírody, experimenty, živí tvorové, poklady z přírodovědných kabinetů a spousta zajímavostí na vás čeká na nové výstavě muzea v Rýdlově ulici. Út - Čt a So - Ne od 14:00 do 18:00. Vstupné: 220,-/90,-/60,- (rodinné/základní/děti, studenti, důchodci). Více informací na adrese: www.muzeumricany.cz
13. 2. - 26. 3. Centrum Na Fialce UMĚNÍ V KINĚ (Aerofilms)
úterky 10.00-12.00   Za zvýhodněnou cenu si můžete koupit celý cyklus nebo navštívit jednotlivé přednášky či filmy. Bližší informace najdete na adrese www.nafialce.cz
  12. 3. Portrét královny - dramata z výtvarného světa. Dokument vypráví sedmdesát let života Alžběty II. skrze její fotografická vyobrazení. Lidé ji špehovali, oslavovali i kritizovali, současně je fascinovala a chtěli se o ní dozvídat nové informace, lépe ji poznat a pochopit.
  26. 3. Borromini a Bernini: výzva k dokonalosti - dramata z výtvarného světa. Cesta za krásou barokního Říma, kdy město bylo centrem západního umění. Film zachycuje příběh uměleckého soupeření dvou slavných architektů.
Pá 1. 3. Město Říčany, ZUŠ Říčany, KC Labuť Pěvecké mládí
9.00 KC Labuť XI. ročník soutěžní přehlídky pěveckých talentů říčanských škol pod patronací místostarostky města Říčan Hany Špačkové. Přehlídka je veřejně přístupná - přijďte si poslechnout a povzbudit kamarády.
Po 4. 3. Město Říčany Bruslení seniorů
8.30 - 10.15 Zimní hala Říčany Pro všechny říčanské seniory (65+) bruslení zdarma v zimní hale Říčany každé pondělí až do 29. 4. 
Út 5. 3. KC Labuť Štěpán Markovič Gipsy Groove
20.00   Jeden z nejvýraznějších českých jazzmanů Štěpán Markovič (saxofon) v doprovodu fenomenální funky kapely Gipsy Groove (rytmika z Gulo Čar). Štěpán Markovič oslaví 66. narozeniny a při té příležitosti po 6-ti letech odehraje limitovaných 10 koncertů v naprosto původní sestavě. Více informací na adrese www.kclabut.cz
6. 3. – 20. 4. Město Říčany Shore Leave (Opušťák)
  Městská Galerie Říčany Výstava nezávislé, provokativní malířky  Daniely de Luna, která se ve své tvorbě dotýká nejrůznějších oblastí - hudba, móda, video, performance nebo tetování. 
  6. 3. od 18.00 Vernisáž výstavy, hudební doprovod.
  20. 3. od 18.00 Komentovaná prohlídka, koncert punk kapely SPERMBANKERS.
St 6. 3. KC Labuť První říčanská veřejná tančírna
19.00   Příjemné prostředí, kvalitní taneční hudba. Neformální oblečení. Přijďte se pobavit, procvičit taneční kroky či odložit zbytečná kila. 
Čt 7. 3. KC Labuť PETR ŠPAČEK & BAND
19.00   Petr Špaček je jeden ze zakladatelů a členů kvarteta Cello Republic. Vystudoval violoncello v Bostonu, v USA, vyhrál rozhlasovou soutěž. Českého rozhlasu a jako sólista koncertoval už téměř se všemi českými orchestry.
Pá 8. 3. KC Labuť Projekt 76 & Vejfuk
20.00   Společný koncert.
So 9. 3.  FK Říčany Ples fotbalistů
20.00 KC Labuť Ples FK Říčany. Bohatá tombola, hraje skupina UNIGENA, fotokoutek. Cena: 250,- Kč předprodej v hostinci U Jermařů, nebo v KC Labuť. 
Ne 10. 3. Muzeum Říčany Ovečky z vlny pro dospěláky
15.00   Velikonoce se blíží, přijďte si do muzea vyrobit ovečky z vlny a strávit příjemné odpoledne s podobně tvořivými lidmi. Ovečky využijete jako dekoraci, či je můžete věnovat na hraní dětem nebo kočce. Vlna se dá vyprat. Kolik oveček stihnete, tolik si jich odnesete. Zapojit se mohou děti od 12 let. Účast je potřeba rezervovat v e-shopu Muzea Říčany. Vstupné 300,-. Více informací na adrese: www.muzeumricany.cz
Ne 10. 3. KC Labuť Štístko a Poupěnka – Pojď si hrát!
10.00   Štístko a Poupěnka přijedou za vámi do Říčan s novým představením Pojď si hrát! Moc se na vás těšíme! 
St 13. 3. KC Labuť Petr Spálený 80
19.30   Narozeninový koncert k 80-tým narozeninám Petra Spáleného. Jako host vystoupí Miluška Voborníková
So 16. 3. Město Říčany Reprezentační ples Města Říčany
20.00 KC Labuť Roztančete parket na již 12. Reprezentačním plesu města. Prostřednictvím tanečních a akrobatických show se ocitnete ve slavném kabaretu a užijete si vystoupení jako v Moulin Rouge. Nebude chybět bohatá tombola. K tanci a poslechu zahraje oblíbený Big Band Červení panteři a večerem nás provede moderátorská dvojice Jana Trojanová a Viktor Dvořák. Těšíme se na vás!
So 16. 3. ZUŠ Říčany Zpíváme pro UNICEF
16.30 Sál Staré radnice Koncert pro dobrou věc. Pěvecké sbory ZUŠ Říčany NaLaděno, Ladíme, LaDítka. Vstupné 50,- Kč, dobrovolně i víc.
Ne 17. 3. Muzeum Říčany Vynášení Morany
10.00 Zahrada Muzea Říčany, poté Mlýnský rybník Na zahradě muzea společně vyrobíme velkou Moranu, kterou poté přes město vyneseme na Mlýnský rybník a zapálenou ji pošleme po proudu. Děti si také na zahradě muzea s lektorkou vyrobí vlastní malou panenku z přírodních materiálů. Platí jen děti: 250,- Kč. Účast je třeba zarezervovat v e-shopu Muzea Říčany.  Více informací na adrese: www.muzeumricany.cz
Po 18. 3. KC Labuť Mirandolína – Carlo Goldoni
19.30   Komedie o krásné paní hostinské a jejích nápadnících. Uvádí divadelní spolek Divná Bára. Jedna z vrcholných komedií Carla Goldoniho. Majitelku hostince Mirandolínu vyhledávají hlavně muži, neboť by se rádi zabydleli nejen v pokojích, ale i v srdci paní hostinské.
Út 19. 3. KC Labuť Rukojmí bez rizika
19.30   Pytel uloupených peněz dokáže oživit i sebevraha. Jenže policii taky. Francouzská komedie. Hrají: Václav Vydra, Jan Šťastný, Jana Boušková / Jana Malá / Marcela Peňázová, Martin Zahálka / Matin Davídek, Lenka Zahradnická / Barbora Šťastná / Kateřina Petrová, František Skopal / Martin Zahálka ml.
St 20. 3. Koloběh Říčany Charitativní koncert pro Koloběh
19.00 Koncertní sál Staré radnice Klavíristka Eliška Vlčková nabídne 4 díla od velkých mistrů klavíru napříč staletími: J. S. Bacha, L. v. Beethovena, S. Rachmaninova a A. Skrjabina. Vstupné dobrovolné, výtěžek akce proměníme v pomoc potřebným.
St 20. 3. KC Labuť Žalman a spol.
19.00   Pavel Lohonka Žalman v Říčanech oslaví spolu s kapelou své 78. narozeniny. Pavel Lohonka právem patří mezi české folkové legendy a je jedním z tvůrců, kteří ovlivnili dnešní podobu české folkové scény.
Pá 22. 3. KC Labuť WOHNOUT – unplugged tour
20.00   Skupina Wohnout převlékla koncertní šňůru opět do akustického obleku a vyráží na unplugged tour s divadelní scénou. Uslyšíte tak Wohnouty netradičně i s xylofonem, banjem, tubou, pozounem a řadou dalších nástrojů. Adresní místa k sezení.
Pá 22. 3. Centrum Na Fialce Váňa: Premiérový záznam divadelního představení ze scény Národního divadla v Londýně
19.00   Nekompromisní verze Čechovovy klasiky Strýček Váňa od Simona Stephense. Tragikomická hra pro jednoho muže (Andrew Scott) zkoumající složitost lidských emocí. Natočeno živě během vyprodané šňůry představení a promítáno exkluzivně pouze v kinech. V originále s českými titulky.
Ne 24. 3. Muzeum Říčany Tvoříme z proutí
15.00   Přijďte se k nám jarně naladit a vyrábět! Můžete si spolu s dětmi vyrobit pomlázku, věnec na dveře, dekorace na stůl nebo nechat prostor pro fantazii a vyrábět (nejen) z proutí. Budeme mít připraveny náměty a inspirace pro děti všech věkových kategorií i pro dospělé. 220,-/90,-/60,- + 50 Kč za výrobek. Více informací na adrese: www.muzeumricany.cz
Po 25. 3. Koloběh Říčany Naše jarní zahrádka
18.00   Povídání o všem, co si naše zahrady žádají na prahu jarního období, nabídne zkušený zahrádkář a sadař František Polesný. Přijďte se ho zeptat na to, co je důležité a aktuální právě pro vaši zahrádku! Vstup zdarma.
Út 26. 3. Muzeum Říčany Přednáška – Stalinova hlava a další předměty, které se (ne)vystavují
18.00   Josif Visiarionovič Stalin – strůjce sovětské modernizace, vítěz nad nacismem, politický génius – tak byl více než deset let vnímán v Československu. Jeho kult však rychle ztratil na významu poté, co se na veřejnost dostaly důkazy o státem organizovaném teroru během jeho vlády. Vstupné 90,- Kč. Více informací na adrese: www.muzeumricany.cz
St 27. 3. KC Labuť Marie Fajtová (soprán), Svatopluk Sem (baryton), Martin Levický (klavír)
19.30   Koncert z cyklu Kruh přátel hudby. Na programu: G. Verdi, R. Schumann aj. 
St 27. 3. ZUŠ Říčany Koncert žáků bicích nástrojů
18.00 Aula gymnázia Říčany Představí se žáci ze tříd Radka Břicháče a Ondřeje Vomáčky.
Pá 29. 3. KC Labuť Motorband + support: Barock
19.30   Nové album Motoband! Některé pecky z alba zazní i na tomto koncertě.
So 30. 3. Město Říčany Velikonoční trhy
7.30 - 12.00 Masarykovo nám. Přijďte se naladit na jaro a užít si s námi atmosféru Velikonoc. Připravené pro vás budou jak oblíbené farmářské trhy, tak i doprovodný program. K tanci a poslechu zahraje staropražská kapela Třehusk.
Út 2. 4. KC Labuť Zdeněk Izer – Vyndavací zas tam dací
19.30   Jako vždy přijdou na řadu oblíbené zábavné scénky, parodie a mnoho skvělých vtipů. Vystoupení je opět obohacené videoprojekcemi, nejrůznějšími zábavnými kostýmy, převleky a světelnými efekty.
St 3. 4. KC Labuť HOT SISTERS
19.30   Večer plný jazzu a swingu s ostřílenou sesterskou dvojicí HOT SISTERS. Nechte se okouzlit krásnými melodiemi první republiky, či vařícím americkým swingem. Zároveň se můžete těšit na autorskou tvorbu babičky sester Lamošových.
Pá 5. 4. KC Labuť OLYMPIC – Trilogy Tour 2024
20.00 Sportovní hala Říčany Show plná dechberoucích efektů, projekcí a hlavně toho nejlepšího z kultovních alb Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Je to nejspíš poslední možnost slyšet, vidět a zažít na vlastní kůži ucelené kouzlo tří zásadních alb. 30 jedinečných limitovaných koncertů ČR, to je Trilogy Tour 2024! Vstup do haly od 18.30h.
Akce v Ladově kraji  
2. - 30. 3. Obec Mukařov Velikonoční výstava - Koleda
od 9.00 Galerie Stará škola Koleda - zvyky a tradice na velikonoční pondělí v krajích Čech a Moravy. Dílnička pro děti - sobota 30. 3. 2024 od 9 do 12 hodin. Lektorka vás naučí, jak si uplést pomlázku, nebo ozdobit vajíčko (materiál k dispozici). Více informací na adrese: www.galerie-stara-skola.cz
2. 3. SDH Mukařov Maškarní ples SDH Mukařov
20.00 TJ Sokol Mukařov Přijďte podpořit naše sdružení svou účastí, předvést taneční kreace, nebo si jen poslechnout živou hudbu. Připravena bude bohatá tombola a občerstvení. 
So 2. 3. Obec Velké Popovice Obecní ples
20.00 Sokolovna Velké Popovice K tanci hraje kapela Surmaj-band, předtančení TŠ Blanky Vášové. Vstupenky v předprodeji a rezervace míst v Galerii Romana Kotrče a na OÚ Velké Popovice. Vstupné 250,- Kč.
So 2. 3. Obec Nupaky ABBA WORLD REVIVAL
20.00 Společenské centrum Nupaky Hudební večer se skupinou ABBA WORLD REVIVAL.
Čt 7. 3. Obec Kamenice O perníkovém srdci a čarodějné knize 
9.30 Kulturní centrum Kamenice Pohádka pro nejmenší.
Čt 7. 3. Obec Kamenice Tři muži na špatné adrese
19.30 Kulturní centrum Kamenice Vynikající italská komedie, v hlavních rolích: Zdeněk Žák, Karel Hermánek a Josef Vrána.
So 9. 3.  SDH Žernovka Hasičský ples SDH Žernovka
19.30 Restaurace Montgomery Hudba, zábava, bohatá tombola
So 9. 3.  TŠ Blanky Vášové Výroční ples TŠ Blanky Vášové
19.00 Kulturní centrum Kamenice Srdečně zveme milovníky tance na ples do Kulturního centra Kamenice. Společně si připomeneme 30 let od založení Taneční školy Blanky Vášové, k tanci zahraje kapela Repete a určitě prožijeme příjemný kulturní večer.
Út 12. 3. Kulturní a komunitní centrum Mukařov Jarní zahrádka - zahrádkářská poradna
18.00   Poradna pro zahrádkáře, zajímaví hosté. Více informací na adrese: www.kkcm.cz
Út 12. 3. Obec Kamenice Kavárnička bezpečí pro seniory - trénink paměti
13.30 Kulturní centrum Kamenice Zveme Vás do další kavárničky, která bude tentokrát jiná a hravá. V rámci Národního týdne trénování paměti si vyzkoušíme s trenérkou Bc. Ivetou Luxovou z obecně prospěšné společnosti Právě teď! ukázkovou lekci tréninku paměti pro seniory.
Čt 14. 3. Obec Kamenice DAN BÁRTA & ILLUSTRATOSPHERE / TOUR 2024
19.30 Kulturní centrum Kamenice Nezaměnitelný hlas s vynikající technikou zpěvu, prvotřídní hudebníci a písně vzlétající nad tuzemský standard populární hudby. Dan Bárta & Illustratosphere okouzluje posluchače napříč generacemi i hudebními žánry již více než dvacet let.
So 16. 3. Obec Senohraby Divadlo: Výlet pana Broučka do XV. století
18.00 Sál restaurace U Andělů  Hudební představení od Svatopluka Čecha v podání Občanské vzdělávací jednoty Komenský v Choceradech.
Ne 17. 3. Kulturní a komunitní centrum Mukařov Vynášení Morany
15.00   Dílnička pro děti, vynesení a spálení Morany, opékání buřtů. Více informací na adrese: www.kkcm.cz
So 23. 3. Kulturní a komunitní centrum Mukařov Jarní bazárek v KKCM
9.00   Bazárek oblečení pro děti a dospělé, hračky, sportovní potřeby. Více informací na adrese: www.kkcm.cz
So 23. 3. OTEVŘENI KE ZMĚNÁM z.s. Sportovní ples
20.00 Sokolovna Velké Popovice K tanci hraje kapela Blueband. 
Ne 24. 3. Obec Nupaky Velikonoční příběh + tančíme s Luckou 
16.00 Divadlo MAZEC Akce určená pro děti. 
So 30. 3. Obec Mukařov Velikonoční dílnička pro děti
9.00 Galerie Stará škola Dílnička pro děti - lektorka vás naučí, jak si uplést pomlázku, nebo ozdobit vajíčko (materiál bude  k dispozici v galerii).

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena