Akce v září 2023

21. 8. 2023

Kalendář kulturních a sportovních akcí konaných v Říčanech a okolí

Akce v Říčanech v září 2023
     
So 2. 9. RC Mountfield Říčany RC Mountfield Říčany vs. RC Sparta Praha
  Stadion Josefa Kohouta Pohár ragby XV muži. Čas začátku utkání na www.rugbyunion.cz
Ne 3.9. Muzeum Říčany O sopkách, zemětřeseních a tsunami
14.00 - 17.00 Geopark Říčany Proč sopky soptí, země se třese a co jsou vlny tsunami? Kdy bylo v Říčanech naposledy cítit zemětřesení a kde tady máme sopku? Přijďte si vyzkoušet, co dělají otřesy země s budovami, vytvořit takovou tsunami, že spláchne celé pobřeží, a aktivovat sopku! Více na www.muzeumricany.cz
Út 5. 9. KC Labuť První říčanská veřejná tančírna
19.00   Příjemné prostředí, kvalitní taneční hudba. Neformální oblečení. Přijďte se pobavit, procvičit taneční kroky či odložit zbytečná kila.
Út 5. 9. HOME OF AV Úča musí pryč
19.00 Letní scéna Voděrádky Emoce vřou, v prvním pololetí se známky dětí rapidně zhoršily, atmosféra ve třídě je špatná, navíc čekají děti po pololetí přestupové zkoušky na osmiletá gymnázia. Kdo za známky nese zodpovědnost? Samozřejmě učitelka! A proto je nutné ji ihned odvolat. Pět rodičů je pět rozdílných charakterů.
St 6. 9. KC Labuť Progres 2 – 55 let!
20.00   Výroční koncert k 55 rokům na české rockové scéně!
Čt 7. 9. HOME OF AV Čtyři dohody
19.00 Letní scéna Voděrádky Benefiční představení podle knihy Dona M. Ruize Čtyři dohody založené na staré moudrosti Toltéků. Jaroslav Dušek vede monolog a vysvětluje tak návštěvníkům postupně všechny čtyři dohody z této knihy, mezi kterými vystupují dva hudebníci se svými písněmi. 
Pá 8. 9. Město Říčany Říčanské slavnosti junior - Koncert pro všechny školáky
15.00 - 22.00 Masarykovo nám. Vystoupí: MICHAL HORÁK, DJ WOSSA82, LIKE IT, QUTEEZ, Big Band ZUŠ Říčany pod vedením Tomáše Remka. Těšit se můžete na doprovodný program, který zajišťuje Cesta integrace, se svými originálními workshopy z Klubu Cesta. Představí se nám Žákovské zastupitelstvo a PROJEKT 23. Přivítáme zástupce Rugby Club Mountfield Říčany. Moderuje Lucie Elšíková. Akce je spolufinancována Středočeským krajem.
So 9. 9. Město Říčany Říčanské slavnosti 
14.00 - 23.00 Masarykovo nám. Vystoupí: Ivan Mládek a Banjo Band, Olga Lounová, Janek Ledecký & Band, United Flavour, Honza Křížek, Taneční orchestr ZUŠ Říčany pod taktovkou Jiřího Odcházela, Team GJ, TŠ Twist Říčany, TS Dance EB. Doprovodný program zajistí MUZEUM Říčany v Geoparku od 14:30 do 18 hod. Divadlo STAR pro děti uvede pohádku Ať žijí strašidla! (od 16 do 17 hodin v Kouzelné zahradě Husovy knihovny). Moderuje Jiří Holoubek. Akce je spolufinancována Středočeským krajem.
Ne 10. 9. Muzeum Říčany Geoodpoledne v geoparku
14.00 - 16.00 Geopark Říčany V geoparku můžete s dětmi strávit nedělní odpoledne zpestřené hledáním zkamenělých dinosauřích kostí a trilobitů, rýžováním granátků, průzkumem jeskyně a spoustou dalších aktivit. Více na www.muzeumricany.cz
Út 12. 9.  Muzeum Říčany Geologické pokusy do školy i domů
17.30 - 19.30 Geopark Říčany V inspirujícím prostředí Geoparku Říčany účastníci poznají svět neživé přírody díky mnoha praktickým pokusům. Uvidíte například růst krystaly před očima, zkusíte si rozpustit horninu, vytvoříte pískovec, necháte vybuchnout sopku. Více na www.muzeumricany.cz
Út 12. 9.  KC Labuť Steamboat Stompers
19.30   Vzpomínkový večer na Jiřího Kadluse a připomínka 55. výročí založení kapely.
Út 12. 9.  HOME OF AV Jméno
19.00 Letní scéna Voděrádky Mluvit se dá o všem. Mezi dobrými přáteli a příbuznými by vlastně žádné téma nemělo být tabu. Jméno je komedií podle nejlepší francouzské tradice. Polštářová bitva omezenců, kteří jsou přesvědčeni o tom, že svá omezení už dávno překonali.
St 13. 9. KC Labuť HRADIŠŤAN & Jiří Pavlica
20.00   HRADIŠŤAN & Jiří Pavlica je ojedinělé seskupení s vysokou uměleckou i interpretační úrovní, nezvykle širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, který v počátcích vycházel zejména z lidové tradice. Více informací na www.hradistan.cz.
Čt 14. 9.  Koloběh  Můj peruánský zápisník: Z Limy do Cuzca 
18.00 Koloběh, Masyrykovo nám. Říčany O tom, co vše viděla během putování v peruánských Andách, nám přijde vyprávět paní Jarmila Voráčková. Své zážitky doplní také obrázky z cesty. 
Pá 15. 9. KC Labuť Retro DISKO s Jirkou Svátkem
20.00   70´s 80´s Retrodiskotéka moderátora ČRo Jirky Svátka. Přijďte se bavit na největší hity 70 a 80-tých let. 
So 16. 9.  Dobrovolní hasiči 3. ročník soutěže TFA
  U ragbyového hřiště Dobrovolní hasiči Říčany zvou na závody. Přijďte je podpořit a dát si něco dobrého na zub. Akce se koná od rána do pozdního odpoledne.
So 16. 9. Muzeum Říčany Řezání a broušení kamenů
14.00 - 17.00 Geopark Říčany Máte doma kámen, do jehož nitra byste chtěli pohlédnout, nebo byste si broušení a leštění kamenů jen rádi vyzkoušeli? Rezervace nutná! Více na www.muzeumricany.cz
So 16. 9. KC Labuť O princezně, Luciášovi a makových buchtách
10.00   Pohádka pro děti. Tato klasická, romantická pohádka pro děti od 3 do 11 let má za sebou přibližně 300 úspěšných repríz po Čechách a Moravě. Pohádka vypráví o princezně Albertině, která by se ráda vdávala, o čertovi Luciášovi, vrchním správci pekelného nepořádku, který si hledá nevěstu a o tom, co se všechno stane, když se spolu setkají. Zvítězí peklo a nebo láska?
Ne 17. 9.  Muzeum Říčany Geoodpoledne v geoparku
14.00 - 16.00 Geopark Říčany V geoparku můžete s dětmi strávit nedělní odpoledne zpestřené hledáním zkamenělých dinosauřích kostí a trilobitů, rýžováním granátků, průzkumem jeskyně a spoustou dalších aktivit. Více na www.muzeumricany.cz
Po 18. 9.  Koloběh  Jak pečovat o podzimní zahradu
18.00 Koloběh, Masyrykovo nám. Říčany V minulých měsících nám naše zahrada dobře sloužila, přichází čas se jí trochu odvděčit a pomalu ji připravit na čas odpočinku. Jak na posklizňové úpravy stromů, podzimní střih růží, přípravy na zimu a vůbec na všechno okolo zahrady, co vás zajímá, vám poradí zkušený sadař a zahradník, pan František Polesný.
Út 19. 9. KC Labuť Příbuzné si nevybíráme
19.30   Rodinnou oslavu dokonale okoření příchod mladé vyzývavé sekretářky.
Francouzská komedie. Hrají: Svatopluk Skopal, Martin Zahálka, Václav Vydra nebo Jan Čenský, Lenka Skopalová nebo Jana Boušková, Eva Janoušková, Simona Postlerová nebo Eva Režnarová, Lenka Zahradnická nebo Kateřina Pechová-Sedláková.
St 20. 9.    Noc literatury
Začátek vždy v celou hodinu   Herci čtou na třech místech ve městě z knih současné evropské literatury. Besedu s herci moderují studenti Gymnázia Říčany. www.nocliteratury.cz
18.00-22.00 Masaryk Plaza 65 Herec Matouš Ruml čte knihu Průměrný index štěstí / autor David Machado
18.00-22.00 Husova knihovna Herec Karel Heřmánek ml. čte knihu Kalmann / Joachim B. Schmidt
18.00-22.00 Koloběh Herečka Michaela Maurerová čte knihu Přízrak v hrdle / Doireann ní Ghríofa
St 20. 9. KC Labuť První říčanská veřejná tančírna
19.00   Příjemné prostředí, kvalitní taneční hudba. Neformální oblečení. Přijďte se pobavit, procvičit taneční kroky či odložit zbytečná kila.
St 20. 9. Nemocnice Agel Den zdraví
10.00 - 15.00 Louka u Komenského náměstí v Říčanech Ergoterapie a fyzioterapie, měření krevního tlaku, orientační test krevních skupin (spolupráce laboratoře s Transfuzní službou Šumperk), nutriční poradenství, prevence kardiovaskulárních onemocnění, stanovení hladiny krevního cukru glukometrem, ukázka resuscitace a nácvik první pomoci, zajímavý doprovodný program pro děti, dospělé i seniory. Partnerem akce je Město Říčany.
St 20. 9. Město Říčany Vernisáž výstavy "Umění ( 0 ) půlnoci
  Městská galerie Říčany Autora Petra Písaříka uvede kurátor výstavy Karel Babíček
Čt 21. 9. KC Labuť Mňága a Žďorp
20.00   Mňága a Žďorp je rocková alternativní skupina z Valašského Meziříčí, která vznikla v roce 1987. Název vznikl inspirací ze slezského nářečí.
Pá 22. 9. KC Labuť Mons Veneris & Flying Fork
20.00   Společný comeback dvou říčanských rockových skupin.
So 23. 9. Spolek Na radostech Street Food Festival
11.00 - 22.00 ul. 17. listopadu Pohoda - radost - jídlo - hry - sport - muzika na ulici. #streetfoodfestricany
Ne 24 .9. Muzeum Říčany Šperk z granátu a cínu
16.00 - 18.00 Geopark Říčany Vytvořte si vlastnoručně vyrobený šperk s pravými českými granáty. Granáty si můžete sami vyrýžovat v jezírku v geoparku. Rezervace nutná! Více na www.muzeumricany.cz
Ne 24. 9. Muzeum Říčany Geoodpoledne v geoparku
14.00 - 16.00 Geopark Říčany V geoparku můžete s dětmi strávit nedělní odpoledne zpestřené hledáním zkamenělých dinosauřích kostí a trilobitů, rýžováním granátků, průzkumem jeskyně a spoustou dalších aktivit. Více na www.muzeumricany.cz
Po 25. 9. Koloběh  Setkání Rady starších s místostarostkou Říčan, paní Hanou Špačkovou
9.30 Koloběh, Masyrykovo nám. Říčany  
Po 25. 9. Město Říčany Setkání seniorů s hudbou
14.00 - 17.00 KC Labuť Město Říčany pořádá setkání pro všechny aktivní seniory. Příjemné posezení, vystoupení hudebníka Pavla Justicha, vystoupení žáků 5. ročníku hudební třídy 2. ZŠ Bezručova Říčany a taneční vystoupení ZUŠ Říčany. Vstupné ZDARMA.
Út 26. 9. ZUŠ Říčany Pěvecký sbor NaLaděno
17.30 KC Labuť Křest CD. Vystoupí sbory NaLaděno a Ladíme ZUŠ Říčany. Hosté - Marta Töpferová a MenTones. 
St 27. 9. KC Labuť Standa Hložek s kapelou
20.00   Koncert největších hitů Standy Hložka s kapelou Fredy Bittner Band. Zazní písně Holky z naší školky, Krejčí, duety, které zpíval s Hanou Zagorovou - Můj čas, Jinak to nejde, Spěchám atd.
Pá 29. 9. KC Labuť E!E, VOLANT, MZH
20.00   Koncert punkových stálic.  Přijďte si zahulákat a zapogovat na tuzemskou punkovou legendu, příbramskou kapelu E!E a jejich hosty - pardubický Volant a "Mafunovo partičku" MZH. 
So 30. 9.  Město Říčany Vidím sochy v Říčanech - komentovaná procházka s autory
14.00 Kouzelná zahrada Husovy knihovny Přijďte si poslechnout, jak sochy vznikají, a jak dlouhá je cesta k jejich představení. V prostorách Kouzelné zahrady Husovy knihovny se sejdete s autory soch, které byly ve městě vystavené od května do konce září.  Bude zde čekat i DJ a barman s cool drinky, jak pro děti, tak pro dospělé. 
Do 31. 10. Muzeum Říčany Tvořiště
út, st, čt, so, ne 14.00 - 18.00   Tvořiště, to je tvoření ve vybavené dílně ze dřeva a dalších materiálů, práce s jehlou a nití či vlnou v zašívárně, objevování světa pod mikroskopem a spoustu dalšího.  Více na www.muzeumricany.cz
     
     
Akce v Ladově kraji v srpnu 2023
     
Pá 1. 9.   Letňák v Kamenici - koncert a zábava s kapelou Unigema
20.30 Fotbalové hřiště Kamenice K poslechu a tanci  nám zahraje kapela Unigema. Tak se přijďte ve pobavit a protáhout svá opálená těla. Občertsvení zajištěno.
So 2. 9.  Obec Čestlice Letní kino - film Ostrov
20.30 Fotbalové hřiště Čestlice Vstupné dobrovolné
So 2. 9. Město Mnichovice a rodina Rafajova Letní kino Mnichovice - KOCOUR V BOTÁCH:POSLEDNÍ PŘÁNÍ, USA
19.30 Na poli u ulice Polní a Pod Borováčkem Vstup zdarma, deky s sebou, za deště se nepromítá
So 2. 9.  Spolek Louňoholek a OÚ Zakončení léta na Louňováku
14.00 Rybník Louňovák, Louňovice Závod doma vyrobených plavidel, možnost vyzkoušet si paddleboard, souteže, občerstvení. Více na www.lounovice.cz
So 9. 9.  Oddíl orientačního běhu Moravan Louňovice Běh Voděradskými bučinami
10.00 Hriště TJ Slavia Louňovice 16. ročník běhu Voděradskými bučinami. Ženy, muži, veteráni. 
9. 9. - 10. 9. Město Mnichovice Mariánská pouť
  Louka naproti fotbalovému hřišti Pouťové atrakce, stánky, zábava, občerstvení. Dne 9.9. od 19.30h koncert skupiny Pankix, od 21.00h koncert Buty. 
So 9. 9.    Hrusický Dobroběh
10.00 Fotbalové hřiště Hrusice Registrace od 8.00h z fotbalového hřiště v Hrusicích. Hrusický Dobroběh je součástí Poháru Ladova Kraje. Více na www.hrusickybeh.cz
So 16. 9.  Město Mnichovice ve spolupráci s partnery Po stopách kocoura Mikeše
08.00 - 19.00 Náměstí Mnichovice 20. ročník turistického pochodu. Start mezi 8.00 a 11.00 v Turistickém informačním centru v Mnichovicích. Trasy 10, 18, 25 a 36 km. Více na www.mnichovice.cz
Čt 21. 9. Kulturní dům Kamenice Studentský byt - autorská komedie
19.30 - 21.00   Divadelní hra se zpěvy začínajícího autora Vincence Ignáce Novotného.
So 23. 9.   Strančické záření
14.00 - 24.00 Areál parku Strančice Hudební festival, workshopy, divadlo, občerstvení. Akce se koná za finanční podpory Obce Strančice. 
So 23. 9.   18. MNICHOVický OCTOBERFEST
13.00 Šibeniční vrch, Mnichovice Vstup zdarma 
Ne 24. 9. Obec Čestlice Rybářské závody
14.00 - 16.00 Restaurace Čestlická Vejmrda, Na Návsi, Čestlice  

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena