Český svaz včelařů, z.s., ZO Říčany

31. 3. 2017

Ze života včelařů Říčan a okolí

O prospěšnosti včel nejen pro člověka, ale hlavně pro přírodu určitě nikdo nepochybuje. Včely jsou nezastupitelné v opylování většiny rostlin.

V ČR je registrováno několik občanských sdružení zabývajících se chovem včel. Naše základní organizace (ZO) Říčany je jedna z místních organizací Českého svazu včelařů a působí v širokém okolí Říčan - od Mnichovic po Čestlice, přes Babice po Klokočnou, takže nejsme klasický spolek jedné obce. Podrobně obvod viz www.vcelyricany.unas.cz. Původní „Včelařský spolek pro Říčany a okolí“ byl založen v roce 1908, takže v příštím roce oslavíme 110 let spolkové činnosti. Aktuálně 123 členů našeho spolku chová cca 900 včelstev, nejvíce v Říčanech a Mnichovicích.

Veřejnosti se snažíme představit včelařství na různých akcích. Navštěvujeme ZŠ Mnichovice, MŠ Strančice, MŠ Pražačka v Praze 3, pravidelně jsme v Říčanech na akci „Indiánské léto“ a v Uhříněvsi na velmi poučné „Cestě potravin“.

V roce 2016 jsme díky finanční podpoře firmy Zoeller Systems s.r.o., města Říčany a města Mnichovice uspořádali dvě větší akce: připomenutí 130 let od narození včelařské osobnosti O. Brennera a vyšetření velké části včelstev členů naší ZO na nákazu „Mor včelího plodu“ (MVP).

            Otakar Brenner, řídící učitel v Babicích, byl významný představitel českého včelařství a výzkumník. Jeho činnost jsme připomněli výstavou z jeho života s přednáškami. S obcí Babice jsme v Babicích vysadili na jeho památku lípu a umístili pamětní desku.

Vyšetření velké části včelstev členů ZO na nákazu MVP nám ukázalo přibližný stav šíření této nebezpečné nemoci. Je potěšitelné, že všechna vyšetřená stanoviště byla bez nálezu.

V současné době vyhlásila Státní veterinární správa (SVS) ohnisko nemoci moru v obcích Vyžlovka a Jevany. Mimořádné nařízení SVS platí v naší ZO pro obce Babice, Tehov, Klokočná a Myšlín. Platí zde zejména zákaz přesunu včelstev. Obecně nedoporučujeme kupovat a používat staré úly, pořizovat včely bez prověření na mor, chytat a usazovat roje neznámého původu. Chce-li si někdo pořídit včely, může se obrátit se na nás, rádi poradíme a pomůžeme.

 Na zdraví včel i jiného hmyzu má ale také velký vliv ubývající přirozená potrava. Čím dál více se projevuje úbytek přirozené potravy, což se odráží ve slabší zdravotní kondici včelstev. Vítáme postupný návrat remízů a alejí s přirozenou pastvou i prostředím pro zvěř, možností jsou také drobné výsevy na zahrádkách. Například v Říčanech v květinářství Dominika lze zakoupit Směs pro včely nebo Směs pro čmeláky. Záleží jen na nás všech, zda budou vítězit anglické trávníky a skladové haly, nebo příroda s dostatkem potravy pro všechny.

 

F. Lehovec,

předseda ZO ČSV Říčany

www.vcely.ricany.unas.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena