Cesta integrace, o.p.s.

1. 9. 2017

Centrum primárních programů pro školy, děti a rodiny, Bezpečně na kole, Program na září

Centrum primárních programů pro školy, děti a rodiny

Polovina roku za námi a jak to u nás vypadá?

Dopravní výchovy pro 4. třídy, kterou realizujeme ve spolupráci s BESIP – Ministerstvem dopravy a městem Říčany se na jaře zúčastnilo rekordních 40 tříd z 22 škol z regionu Říčany! Výuka se nejprve odehrávala ve škole (leden – březen), kde každé třídě byly věnovány 2 hodiny ve škole a poté na dětském dopravním hřišti (duben – červen), kde děti měly 2 hodiny teorie a 2 hodiny praxe. 739 dětí se projíždělo na kole a 658 z nich obdrželo průkaz cyklisty – splnění testu a praktické jízdy na kole. Na jaře jsme nově zorganizovali i bezplatnou výuku pro říčanské MŠ. Do projektu se přihlásily 4 říčanské mateřské školky, zapojeno bylo 9 tříd ve 14 setkání. 

Dlouhodobá primární prevence a interaktivní semináře – o důležitosti prevence na školách snad již nikdo nepochybuje, proto i tento projekt má krásná čísla ve statistikách. Při preventivních programech na 1. a 2. stupni ZŠ s dětmi diskutujeme na témata týkající se rizikového jednání např. legální a nelegální drogy, nelátkové závislosti včetně netolismu a závislosti na FB, partnerství a sexualita, právní povědomí, kyberšikana a bezpečného internetu, první pomoci a odpovědnosti při rizikových sportech, vztahy ve třídě a prevence šikany atd. Důraz je kladen na diskusi, prožitek, skupinovou dynamiku. Do projektu dlouhodobé prevence (3 – 4 setkání s každou třídou za rok) se zapojilo 6 škol – 49 tříd, celkem bylo zrealizováno od ledna do června 2017 104 programů a zapojeno bylo 1086 dětí. Jednorázové semináře si vyžádalo 11 škol – 48 tříd, celkem 55 setkání a zapojeno 1062 žáků. Preventivní programy jsou financovány z MŠMT, Středočeského kraje a příspěvků škol.

Léto bylo ve znamení příměstských táborů. Letošní turnusy byly extrémně nabité. Celkem 58 tajných agentů se účastnilo ve 2 výcvikových táborech FBI humanitárních, výzvědných, útočných a diplomatických misí a mimo jiné zachraňovali osobu trpící spavou nemocí. Výcvik fyzických dovedností, vyjednávání, cyklo výcvik, průzkum Benešova, dobývání Hlásky, koupání, hry, zmrzlina - to vše k táborům patří. Díky všem a těšíme se na příště! Tábor byl konán za finanční podpory Nadace ČEZ, Středočeského kraje i města Říčany.

A co náš čeká od září? Kromě dopravní výchovy a primární prevence také programy první pomoci pro 1. a 2. stupeň ZŠ se zaměřením na praktické dovednosti – od základního ošetření až po neodkladnou první pomoc a téma adrenalinu a rizikových sportů (za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví ČR) a také 6. ročník akce Bezpečně na kole pro zapojené školy dne 21. 9. 2017 na dopravním hřišti. Nově se zaměřením na kamion na silnici – tlakové vlny, slepé úhly apod. Máme nového partnera – PPL. Akce je spolufinancována městem Říčany, BESIP a MZČR.

Sledujete nás na FB Cesta integrace a www.cestaintegrace.cz

 

Markéta Hubínková, Cesta integrace, o.p.s.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena