Deset největších problémů Říčan očima veřejnosti

1. 7. 2013

V pondělí 27. 5. proběhlo v Říčanech již popáté veřejné fórum nazvané 10P – Desatero problémů. Na fóru mají všichni občané města každoročně jedinečnou možnost definovat hlavní problémy, kterým se má město prioritně věnovat a prodiskutovat je s přítomnými zastupiteli a vedoucími pracovníky úřadu. Nadefinované problémy najdete v anketě.

Pro vylosované účastníky akce byly připraveny hodnotné ceny od sponzorů akce – MěKS, Rugby Club Mountfield Říčany, ZO ČSOP Ekocentrum Říčany, Muzeum Říčany, Svazku obcí Ladův kraj, MAS Říčansko. Občerstvení pro účastníky akce připravilo Pekařství Frydrych. Letos nově mohli účastníci využít bohatou ochutnávku nabídky obchodu zdravé výživy (www.zdrava-vyziva-ricany.cz) Michaely Bambasové, konzultace zdarma poskytovala výživová poradkyně Michaela Martincová, svůj stánek zde měla i Všeobecná zdravotní pojišťovna, u které si mohli přítomní nechat změřit procento tuku v těle a tlak.

Velký úspěch i uznání opět sklidil tzv. Dětský stůl, který byl složen ze žáků základních škol a středních škol. V rámci akce proběhla také soutěž o 15 tis. Kč, o nejlepší projekt organizace. Nejvíce hlasů získal projekt Fuega Říčany, získané prostředky využije na vzduchotechniku zrcadlového sálu.

Nyní máte i vy možnost určit, které ze stanovených problémů vás nejvíce trápí. V tomto Kurýru najdete přiložený dotazník, ve kterém označte maximálně dva problémy, které vám připadají nejzásadnější, případně můžete dát oba 2 hlasy jen jednomu problému. Důležité je vyplněnou anketu odevzdat včas, tj. 10. 8.  na určená odběrní místa. Následně se bude posuzovat průnik 10 problémů vzešlých z fóra a z ankety, výsledkem budou tzv. ověřené problémy. Ověřené problémy budou poté předloženy radě města a zastupitelstvu a následně město podnikne kroky k jejich řešení. Jak se mu to povede, to se dozvíte na dalším fóru, které se plánuje na květen 2014.

Hana Jarošová

koordinátorka ZM a MA21

 

 

Problémy v Říčanech očima dětí a mládeže

23. 5. se konalo v Říčanech historicky první Fórum mladých, kde žáci říčanských základních a středních škol společně formulovali hlavní problémy, které by mělo město řešit. Atmosféra na akci byla velice příjemná a tvůrčí. Určitě k tomu přispělo i moderování akce Petrem Panašem ze Střediska ekologické výchovy Sever, účast místostarostky Karly Egidové a předsedy asociace Národní sítě Zdravých měst České republiky Petra Hermanna. Co by se podle dětí mělo ve městě zlepšit?

 

Podle Fóra mladých je to především činnost MěÚ (registr vozidel, vydávání průkazů), dále rekonstrukce zimního stadionu, více míst ve školkách, zvýšit funkčnost policie a zřízení wifi ve školách.

V současnosti probíhá ověřovací anketa na školách, aby se mohli vyjádřit i nepřítomní žáci a studenti. Výstupy budou následně předloženy zastupitelstvu města.

 

Hana Jarošová

Město Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena