Dva životy Olgy a Miroslava Hudečkových

29. 3. 2024

V lásce, úctě a věrnosti. V dobrém i zlém. Po více než šedesáti letech společného života je jisté, že Olga a Miroslav Hudečkovi slova manželského slibu naplnili vrchovatě. Sochař a sochařka-keramička jsou spolu od mládí v radostech, v bolestech, ve štěstí, ba i v neštěstí. Svýma rukama vlévali život a krásu ušlechtilého tvaru hlíně a kameni. Jejich sochy, plastiky, keramická díla i grafiky promlouvají básnivou řečí umělců, jejichž dlaně a prsty si rozumějí s nejrozmanitějšími materiály. Tlumočí poselství lásky, lidské sounáležitosti, moudrosti a nezapřou duchovní zázemí a muzikálnost obou umělců. 

Manželé Hudečkovi uspořádali, sami nebo společně s dalšími výtvarníky, na dvě stě výstav u nás a v zahraničí a jejich tvorba je součástí veřejného prostoru v českých a moravských městech. Po autorské monografii Carpe diem, která se zaměřila především na dílo manželů a jejich předčasně zemřelých dětí, vychází nyní knížka věnovaná jejich osudům. Příznivci autorského rukopisu dvojice, přátelé, generační souputníci a obyvatelé jim milých měst tak mají možnost začíst se do vzpomínek na jejich dětství a mládí, na umělecké začátky a léta dospělosti, která prožili v Československu za železnou oponou. Své Dva životy Hudečkovi také rekapitulují. Při životním putování se setkávali s mnoha inspirativními lidmi a zasáhlo je dílo Jana Amose Komenského (tak těžce zkoušeného!). Stejně jako on se učili nevzdávat se a začínat zase znova. 

Vzpomínky ilustrují desítky fotografií, řada snímků pochází z říčanského prostředí a jejich autorem je zdejší fotograf Rudolf Flachs. Knížku si můžete od 29. dubna zakoupit v Infocentru Říčany v přízemí Staré radnice. V ten den od 16 do 17 hodin se zde můžete setkat také s Miroslavem Hudečkem, který vám knížku rád podepíše.

Renata Skalošová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena