Hurá na výměnu!

29. 3. 2024

I tento školní rok naše škola pokračuje v nedávno založené tradici školních výměn se zahraniční školou. Na konci dubna už podruhé bude s našimi osmáky trávit týden svůj čas 13 žáků a 2 učitelé z Borkenu. V půlce června se naopak pojede našich 13 žáků seznámit s životem v partnerském městě u německo-nizozemských hranic.

Při týdenních pobytech bydlí děti v rodinách žáků hostitelské školy a mají tak možnost poznat zblízka každodenní život v dané zemi. Jedná se i o skvělou možnost procvičit si cizí jazyky v praxi. Pokročilejší angličtinou se děti vzájemně domluví v běžných situacích a při společném programu. Němčinu naše děti zatím spíše jen nasávají a snaží se v německém prostředí chytit každé slovíčko či větu, které již ze svých počátečních zkušeností s tímto jazykem znají. Každopádně si ale odvezou cenné zkušenosti z německé školy.

Od podzimu spolu děti již vzájemně komunikují. Vyměnily si „steckbriefy“, ve kterých se navzájem představily. Pod vedením učitelů se uskutečnila i dvě společná online setkání prostřednictvím aplikace Meet, kde se děti poprvé viděly a kde si sdělovaly i své představy o společném programu. Nejvíce se ale poznávají při individuálních setkáních na sociálních sítích, kde někteří mezi sebou již čile komunikují.

My učitelé, kteří máme na starost organizaci celé výměny, teď při vzájemné komunikaci s německými kolegy finišujeme s přípravou programu pro pobyt žáků u nás. Zatím vám ho neprozradíme, ale rádi se s vámi o něj podělíme v některém dalším čísle Kurýru, včetně toho, jak byl pobyt německých žáků u nás úspěšný.

Zuzana Havlíková, Pavel Jánoš – vyučující NJ

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena