Husova knihovna Říčany

29. 9. 2017

Kdy znovu otevřeme knihovnu na Masarykově náměstí? Rozšíření otevírací doby v oddělení pro děti. Ohlédnutí za Malováním na rynku

Hlavička na prázdniny 2014 v jpg

Kdy znovu otevřeme knihovnu na Masarykově náměstí?

 

Před prázdninami jsme našim čtenářům sdělili, že knihovna (resp. oddělení pro dospělé) bude o prázdninách zavřená a že znovu otevřeme v září. Důvodem jsou stavební práce na opravách střechy a budování výstavní síně. Po jejich ukončení (resp. poté, co už nebudou do knihovny zasahovat) bude možné v knihovně znovu otevřít.

Tyto práce byly skutečně naplánovány na tuto dobu. Během nich se však na odkrytém stropu objevily staré historické malby. Bylo nutno rozhodnout, co s nimi. Stavební práce se tudíž zastavily a začala se hledat řešení za účasti představitelů města, zastupitelů, přizvaných odborníků, památkářů apod. Probíhala různá jednání na toto téma. Je pochopitelné, že se názory různily a hledání východiska nebylo snadné. Naše knihovna byla také účastníkem mnoha z těchto jednání a můžeme konstatovat, že se k tomuto problému přistupovalo velmi zodpovědně a s uvažováním všech aspektů.

Těsně před uzávěrkou tohoto čísla Kurýru bylo přijato řešení umožňující pokračování stavebních prací. Pokud by probíhaly původně plánovaným tempem, měly by být hotovy do dvou měsíců, poté by se knihovna znovu otevřela.

                 

Rozšíření otevírací doby v oddělení pro děti

 

Během uzavření oddělení pro dospělé jsme se rozhodli (jako částečnou kompenzaci) výrazně rozšířit otevírací dobu v oddělení pro děti na Komenského náměstí. Nyní je zde otevřeno takto:

Pondělí:     12-18

Úterý:         8.30-18

Středa:       8.30-18

Čtvrtek:      8.30-18

Pátek:         8.30-18

 

Ohlédnutí za Malováním na rynku

 

Akce pro děti, které naše knihovna pořádá, probíhají dále, i když máme v naší hlavní budově nyní zavřeno. V září se tradičně, už 21 let, koná Malování na rynku. Je to akce pro děti ze škol a školek, které se sejdou na Masarykově náměstí, dostanou (spolu se sladkými odměnami) kreslící potřeby a zobrazují své představy o různých pojmech, objektech, jevech, o všem možném, podle tématu, které je zadáno knihovnou. Letošním tématem byli „Hastrmani a bubáci“ na motivy z pohádek Josefa Lady. V letošním roce slavíme jubileum 130 let od narození a 60 let od úmrtí tohoto slavného malíře a ilustrátora.

Zatímco vloni jsme si při Malování užívali ještě pravého léta a slunečného dne, letos nám počasí příliš nepřálo. Báli jsme se, že děti odradí zima a obloha hrozící deštěm, spolu s větrem odnášejícím vše lehké a neupevněné (zvláště papíry, na které se malovalo). Ale obavy se nepotvrdily, přišla opět spousta mladých malířů ze škol a školek z Říčan a okolí – napočítali jsme účast 610 dětí.

Obloha splnila svou hrozbu v poledne, kdy dlouho očekávaný déšť opravdu přišel. Naštěstí velká většina obrázků už byla namalována. Vzniklo mnoho výborných a zajímavých prací, ty nejlepší budou vystaveny v dětském oddělení knihovny na Komenského náměstí a v přízemí staré radnice na Masarykově náměstí (od 29. 9. do 12. 10.).

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena