Husova knihovna Říčany

1. 12. 2017

Jak to bude dále s knihovnou II

Již v minulém čísle Kurýra jsme uveřejnili stejnojmenný příspěvek, neboť takto byly nejčastěji formulované četné dotazy našich čtenářů. A ti se ptají stále. Co se za měsíc změnilo?

Jednání o nových prostorách pro knihovnu dále probíhají, ale stěhování knihovny do nich stále ještě zdaleka není na pořadu dne. Neskrýváme, že nás, pracovníky knihovny, tato situace vůbec netěší.

U vědomí toho, že uzavření oddělení pro dospělé je již neúnosně dlouhé, jsme se rozhodli vyzkoušet alespoň provizórium a zkusit provozovat knihovnu ve zbylých prostorách, které stavbou nejsou zasaženy.

Rozsah služeb bude nutně značně omezený, zejména výběr knih. Většinu z nich máme totiž odvezenu do speciálního skladu a není k nim přístup. Byly původně v rozsáhlých prostorách, kde je dnes staveniště, jsou zabaleny a uskladněny tak, aby byly alespoň částečně chráněny před vlhkostí a dalšími nepříznivými vlivy. Zabírají také prostor několikanásobně větší než je ten, který máme nyní k dispozici.

K dispozici budou zbylé knihy, které nebylo nutné odvézt, neboť jsou v místě, které není dotčeno stavbou. Kromě toho můžeme pro naše čtenáře připravit knihy, které máme uloženy v našich stálých skladech (v katalogu knihovny mají signaturu SK). V plném rozsahu budou k dispozici také časopisy a audioknihy.

Co se týče vracení knih, uvítáme, když se budou vracet tituly, které mají rezervovány další čtenáři, jde především o knižní novinky či povinnou četbu. Vracení ostatních dříve půjčených knih je v zásadě také možné, jsme však limitování prostorem a může nastat situace, že je už nebudeme mít kam dávat …..

Čtenáři budou vstupovat do knihovny původním vchodem, jako dříve. Budou však muset použít výtah do 1. poschodí. Cesta po schodech je určena pouze jako úniková pro případ havárií, neboť prochází stavbou.

Výpůjční dobu jsme stanovili takto: pondělí, úterý, středa, pátek od 8.30 do 16 hodin, čtvrtek od 8.30 do 18 hodin.

Věříme, že tímto provizoriem aspoň zmírníme dopady situace, která v souvislosti s knihovnou vznikla. Připomínáme také, že jako další kompenzaci jsou podstatně rozšířené výpůjční hodiny v oddělení pro děti, které, k naší radosti, se dále utěšeně rozvíjí a přibývají noví čtenáři, pro které navíc připravujeme mnoho kulturních a vzdělávacích akcí, zejména ve spolupráci se školami. V oddělení pro děti máme otevřeno v pondělí od 12 do 18 hodin, od úterka do pátku od 8.30 do 18 hodin.

Uvedené provizorní řešení je podle knihovnických pravidel teoreticky neproveditelné, příp. možné jen za cenu speciálních opatření. Naši snahou bylo alespoň „torzo“ knihovny otevřít. Skutečně jsme využili veškerých možností a podnikli mnoho kroků nad rámec běžné činnosti, abychom umožnili alespoň tento omezený provoz. Prosíme naše čtenáře o pochopení, je možné, že některé jejich požadavky přes maximální snahu nebudeme moci splnit. Věříme však, že se co nejdříve vrátíme k plnohodnotnému provozu.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena