I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

29. 9. 2017

Aneb Informace přímo od zdroje

Koncem srpna jsme na naší škole přivítali Bethany Polovitz, paní učitelku z Minnesoty. Společně s učiteli anglického jazyka se podílí na výuce angličtiny ve všech pátých až devátých třídách. V patnácti různých třídách tak vyučuje angličtinu jednu hodinu týdně rodilý mluvčí dohromady s českým učitelem. První reakce žáků jsou velice rozdílné. Někde převažuje ostych a obavy z naší nedokonalé angličtiny, jinde pak nadšení a radost z porozumění a schopnosti se domluvit. Naší nadějí a cílem tedy je, aby během školního roku strach a pocity nejistoty vymizely a převážila radost ze schopnosti se v angličtině dorozumět. Těšíme se, že si s Bethany zdokonalíme nejen naši angličtinu, ale dozvíme se zároveň mnohé zajímavosti a zvyklosti z její rodné země.

 

Vzdělávání učitelů cizích jazyků v rámci programu Erasmus+

O letních prázdninách naši učitelé nejen odpočívali a nabírali energii na nový školní rok, ale někteří z nich se věnovali studiu a získávání nových znalostí ve svých předmětech. Dvě vyučující angličtiny z prvního stupně a dvě vyučující němčiny z druhého stupně se zúčastnily metodických a jazykových kurzů ve Velké Británii, Německu a Rakousku, a to díky projektu Cesty k efektivnější výuce jazyků II financovaného z programu Erasmus+.  V tomto a příštím čísle Kurýru vám zprostředkujeme jejich zkušenosti. V případě zájmu ze strany ostatních říčanských (i mimoříčanských) učitelů o další informace o kurzech či o získaných didaktických zkušenostech neváhejte naše učitele kontaktovat.

Jazykový kurz pro učitele němčiny ve Vídni

Hned po skončení školního roku mě čekala dvoutýdenní studijní stáž ve Vídni. Ve velmi přátelském a zároveň vysoce profesionálním prostředí jazykového institutu Actilingua Academy Wien jsem absolvovala čtyřicetihodinový kurz určený pro učitele německého jazyka.  Jeho předností bylo, že se soustředil na výuku žáků jazykové úrovně A1 – A2, nezatěžoval teorií a soustředil se opravdu na praxi. V rámci kurzu jsem se seznámila s metodami a postupy, které pomáhají žákům aktivně užívat jazyk v hodinách NJ a které činí výuku NJ atraktivnější. Tyto metody a postupy jsem si mohla vyzkoušet přímo z pozice žáka a zároveň o nich diskutovat s ostatními kolegy – učiteli NJ z jiných evropských zemí.  Díky kurzu jsem si také rozšířila přehled o tom, jakým způsobem a s pomocí jakých zdrojů lze zprostředkovat žákům reálie Rakouska. Kurz mě vybavil nejen cennými znalostmi, ale i spoustou didaktického materiálu, které už od prvních týdnů nového školního roku využívám ve výuce němčiny.

Kromě nových vědomostí mi přinesl kurz i nová přátelství a nové kontakty s kolegy, učiteli NJ. Výsledkem studijního pobytu ve Vídni je tak i navázání spolupráce s kolegyní, která vyučuje němčinu na základní škole v polském Štětíně. V současné době začínáme realizovat celoroční eTwinningový projekt. Díky němu budou žáci z 8. ročníku naší školy mít možnost aktivně používat němčinu při komunikaci se stejně starými polskými žáky a zároveň se tak dozvědět více o životě vrstevníků u našeho severního souseda.

Delší pobyt v hlavním městě Rakouska jsem ocenila nejen jako němčinářka, ale také jako vyučující dějepisu. Díky bohatému doprovodnému programu jazykového institutu stejně jako díky odpoledním toulkám po památkách, galeriích, muzeích či vídeňských kavárnách s ostatními kolegy z kurzu jsem měla možnost blíže poznat jak historickou, tak kulturní i gastronomickou tvář tohoto nádherného města. Při tomto objevování jsem získala také spoustu autentických materiálů nejen pro výuku němčiny, ale i dějepisu.

Zuzana Havlíková

 

Malování na rynku

    Dne 13. září 2017 jsme se jako nejstarší zástupci prvního stupně zúčastnili "Malování na rynku". Akci navštěvujeme každoročně. Pokaždé malujeme na nějaké téma. Letos bylo téma "Hastrmani a bubáci" jako pocta Josefu Ladovi. Josef Lada je velmi významná osobnost našeho kraje. Až bude hezky, půjdeme se projít po jeho stezce, která vede z Říčan až do jeho rodné vesnice, do Hrusic.

     Malování nás moc bavilo, kreslili jsme bubáky a hastrmany. Každý z nás měl bubáka podle svých představ. Někteří byli strašidelní, jiní spíše komičtí. Pro knihovnu jsme nakreslili i hastrmany a hastrmanky. Myslíme si, že se nám obrázky moc povedly. Jen počasí nám moc nepřálo. To nás ale neodradí a rádi se zúčastníme dalších podobných akcí.

 

 

 


DOMINO Říčany o.s. pracuje při naší škole již devátým rokem.

Nabízíme dětem volnočasové aktivity. Zájmové kroužky vedou

většinou paní učitelky z naší ZŠ. Nabízíme florbal, volejbal, pohybové hry. Modelářství, výtvarné kroužky, mažoretky, kurzy němčiny pro začátečníky a německý klub pro mírně pokročilé. Přípravné kurzy k přijímacím zkouškám na osmiletá a čtyřletá gymnázia a střední školy.

Hodiny klavíru a letos nově i pěvecký kroužek.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena