Informační zpravodaj PID

8. 3. 2017

Integrační speciál • Vyšlo 08. 03. 2017

Rozšíření integrace na železnici v březnu a dubnu 2017

V souvislosti s rozšiřováním integrace dopravy ve Středočeském kraji a také v návaznosti na dokončení instalace označovačů jízdenek PID ve vybraných železničních stanicích Českých drah dochází v průběhu března a dubna 2017 k výraznému rozšíření možnosti použití jízdenek Pražské integrované dopravy v Posázaví, na Berounsku, na Nymbursku a Benešovsku.

1)Posázavský pacifik od 15. 3. 2017

Díky instalaci označovačů papírových jízdenek PID ve stanicích Petrov u Prahy, Luka pod Medníkem, Jílové u Prahy, Kamenný Přívoz, Týnec nad Sázavou a Poříčí nad Sázavou bude nově možné využívat papírové jízdenky PID pro jednotlivou jízdu, aniž by bylo nutné je mít předem označeny jinde, na vlakové lince S8 i v úseku Davle – Čerčany. Ve zbylých zastávkách bude prováděno náhradní označení jízdenek průvodčím ve vlaku. Nově tedy bude možné cestovat bez obav s papírovými jízdenkami PID na celé lince S8 mezi Prahou a Čerčany. Od 1. 4. 2017 bude navíc rozšířena Pražská integrovaná doprava i na okolní autobusové linky mezi Benešovem, Týncem nad Sázavou a Jílovým u Prahy. Bude tedy možné na jeden jízdní doklad kombinovat nabídku vlaků i autobusů.

2)Berounsko od 25. 3. 2017

V souvislosti se zahájením turistické sezony a za účelem rozšíření možností využití integrovaných jízdenek bude nově možné využívat papírové jízdenky PID pro jednotlivou jízdu, aniž by bylo nutné je mít předem označeny jinde, na vlakových linkách S6 v úseku Nučice zastávka – Beroun, S75 v úseku Beroun – Beroun-Závodí a S76 v úseku Zadní Třebaň – Všeradice. V nově zapojených stanicích a zastávkách (Beroun-Závodí, Běleč, Liteň, Loděnice, Nesvačily, Skuhrov pod Brdy, Vráž u Berouna a Všeradice) nebudou instalovány označovače jízdenek, ale bude zde prováděno náhradní označení jízdenek průvodčím ve vlaku. Nově tedy bude možné cestovat bez obav s papírovými jízdenkami PID na celé lince S6 mezi Prahou a Berounem a také na části linky S76 do Všeradic. Zejména ve Vráži u Berouna a Loděnici bude možné na jeden jízdní doklad lépe kombinovat nabídku vlaků i autobusů PID jedoucích do Prahy.

3)Nymbursko od 26. 3. 2017

V souvislosti s další etapou integrace dopravy v oblasti Nymburska bude rozšířena možnost použití jízdních dokladů Pražské integrované dopravy na následujících linkách a úsecích:

R10 (rychlíky)   Praha hl. n. – Praha-Vysočany – Lysá nad Labem – Nymburk hl. n. – Poděbrady.

R22 (rychlíky)   Nymburk hl. n. – Poděbrady.

R23 (rychlíky)   nově také v úseku Lysá nad Labem – Nymburk hl. n. – Poděbrady.

S2                      nově také v úseku Stratov – Nymburk hl. n. – Poděbrady.

S12                    nově také v úseku Sadská – Nymburk hl. n.

S21                    Nymburk hl. n. – Veleliby.

S25                    Nymburk hl. n. – Veleliby.

S31                    Nymburk hl. n. – Veleliby – Čachovice.

V nově integrovaných vlacích bude možné použít jednotlivé i předplatní jízdenky PID, avšak papírové jízdenky pro jednotlivou jízdu zatím bez možnosti označení v nově integrovaných stanicích a zastávkách (Čachovice, Hořátev, Kamenné Zboží, Kostomlaty nad Labem, Nymburk hl. n., Nymburk město, Poděbrady, Veleliby, Velké Zboží, Všejany). V současné době se dojednává možnost nákupu i označení těchto jízdenek alespoň ve stanicích Nymburk hl. n. a Poděbrady, do zdárného ukončení jednání nebude ani zde možné papírové jízdenky označit.

Ve zcela nově integrovaných rychlících R10 mezi Prahou a Poděbrady budou platit také jízdní doklady PID, při kombinaci jízdenek Českých drah s předplatními kupony pro Prahu je nutné si jízdenku ČD zakoupit až do první stanice na území Prahy, tedy do Prahy-Vysočan.

4)Benešovsko od 1. 4. 2017

V souvislosti s další etapou integrace dopravy v oblasti Benešovska bude rozšířena možnost použití jízdních dokladů Pražské integrované dopravy na následujících linkách a úsecích:

R17 (rychlíky)   Praha-Holešovice – Praha hl. n. – Praha-Vršovice – Benešov u Prahy.

S9                      nově také v úseku Čerčany – Benešov u Prahy.

V nově integrovaných vlacích bude možné použít jednotlivé i předplatní jízdenky PID, avšak papírové jízdenky pro jednotlivou jízdu zatím bez možnosti označení v nově integrovaných stanicích a zastávkách (Benešov u Prahy, Mrač). V současné době se dojednává možnost nákupu i označení těchto jízdenek alespoň ve stanici Benešov u Prahy, do zdárného ukončení jednání nebude ani zde možné papírové jízdenky označit.

Ve zcela nově integrovaných rychlících R17 mezi Prahou a Benešovem budou platit také jízdní doklady PID, při kombinaci jízdenek Českých drah s předplatními kupony pro Prahu je nutné si jízdenku ČD zakoupit až do první stanice na území Prahy, tedy do Prahy-Vršovic.

Vlaků dopravce ARRIVA vlaky s. r. o. se integrace na této trati netýká a nepůjde v nich použít žádné jízdní doklady PID.

Integrace Nymburska od 26. 3. 2017

K termínu 26. 3. 2017 dojde k rozšíření Pražské integrované dopravy na Nymbursku, konkrétně do oblasti mezi Poděbrady, Nymburkem, Vlkavou, Pečkami, Sadskou, Milovicemi a Lysou nad Labem. Nová linka PID vyjede také přes Loučeň do Seletic. Zavedeno bude 7 nových autobusových linek PID a rozšířen bude provoz 4 stávajících linek PID. Ty nahradí 14 stávajících linek Středočeské integrované dopravy včetně městské dopravy v Nymburce. Nově bude do systému PID zapojeno město Nymburk, rozšíří se také počet integrovaných linek v Poděbradech. Zcela nově se do systému PID zapojí dalších 21 obcí Středočeského kraje. Rozšířena bude platnost jízdenek PID na železnici v této oblasti, a to včetně rychlíků na trase Praha – Poděbrady. Nová oblast PID se bude nacházet v tarifních pásmech 4, 5, 6 a 7. Dopravcem nových linek PID budou Okresní autobusová doprava Kolín a ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY.

Nové autobusové linky PID:

442    Nové číslo pro původní linku 434 (Lysá nad Labem – Benátky nad Jizerou).

480    Nymburk – Kostomlátky – Kostomlaty nad Labem – Stratov – Ostrá – Lysá nad Labem.

483    Nymburk – Kamenné Zboží.

493    Nymburk – Kovanice – Poděbrady.

497    Nymburk – Kostomlátky – Kostomlaty nad Labem – Milovice.

498    Poděbrady – Vrbová Lhota – Ratenice – Pečky.

499    Nymburk – Krchleby – Loučeň – Mcely – Seletice.

Změna tras stávajících linek PID:

432    Linka je prodloužena o úsek Straky – Všejany – Čachovice – Vlkava.

433    Linka je prodloužena o úsek Sadská – Zvěřínek / Písková Lhota – Hořátev – Nymburk.

434    Původní linka je přečíslována na 442; nová trasa: Nymburk – Dvory – Čilec – Straky – Milovice – Benátecká Vrutice – Benátky nad Jizerou.

436    Linka je prodloužena o úsek Boží Dar – Lipník – Čachovice – Vlkava – Krchleby – Nymburk.

443    Linka je prodloužena o úsek Sadská – Zvěřínek – Nymburk.

Poznámka:   Některé zastávky na území měst Nymburk a Poděbrady budou zřízeny až ode dne vyhlášení!

Zrušené autobusové linky mimo systém PID:

270016 (H16)    Nymburk – Loučeň – Seletice (nahrazeno linkou 499).

270018 (H18)    Nymburk – Lipník – Všejany (nahrazeno linkou 436).

270019 (H19)    Nymburk – Vlkava – Luštěnice – Mladá Boleslav (nahrazeno linkami 436, 260432).

270031 (H31)    Poděbrady – Kovanice – Nymburk (nahrazeno linkou 493).

270038 (H38)    Poděbrady – Vrbová Lhota – Pečky (nahrazeno linkou 498).

270040 (H40)    Poděbrady – Písková Lhota (nahrazeno linkou 498).

270041 (H41)    Nymburk – Zvěřínek – Sadská (nahrazeno linkou 443).

270042 (H42)    Nymburk – Hořátev – Sadská (nahrazeno linkou 433).

270043 (H43)    Nymburk – Hořátev – Kostelní Lhota – Pečky (nahrazeno linkou 433).

270044 (H44)    Nymburk – Čilec – Straky (nahrazeno linkou 434).

270045 (H45)    Nymburk – Kostomlaty nad Labem – Všejany (nahrazeno linkou 497).

270046 (H46)    Nymburk – Kostomlaty nad Labem – Lysá nad Labem (nahrazeno linkou 480).

270047 (H47)    Nymburk – Kamenné Zboží (nahrazeno linkou 483).

270052 (H52)    Straky – Vlkava – Mladá Boleslav (nahrazeno linkami 432, 260432).

275001              MHD Nymburk (nahrazeno linkami 433, 434).

Změna tras stávajících linek mimo systém PID:

260130              Zkrácení o úsek Vlkava – Lipník (nahrazeno linkou 436).

260432              Nová linka v trase Mladá Boleslav – Luštěnice – Vlkava (neintegrovaná část původních linek H19, H52 a 260130).

Přímé spoje v trase Lysá nad Labem – Mladá Boleslav a Nymburk – Mladá Boleslav budou zajištěny přejezdy z linky 432 (od Lysé), respektive 436 (od Nymburka) na linku 260432 ve Vlkavě (bez nutnosti přestupu).

Změny na železnici

Jízdní doklady PID budou nově platit na následujících linkách a úsecích:

R10 (rychlíky)   Praha hl. n. – Praha-Vysočany – Lysá nad Labem – Nymburk hl. n. – Poděbrady.

R22 (rychlíky)   Nymburk hl. n. – Poděbrady.

R23 (rychlíky)   nově také v úseku Lysá nad Labem – Nymburk hl. n. – Poděbrady.

S2                      nově také v úseku Stratov – Nymburk hl. n. – Poděbrady.

S12                    nově také v úseku Sadská – Nymburk hl. n.

S21                    Nymburk hl. n. – Veleliby.

S25                    Nymburk hl. n. – Veleliby.

S31                    Nymburk hl. n. – Veleliby – Čachovice.

Poznámka: V současné době se dojednává možnost nákupu i označení jízdenek PID pro jednotlivou jízdu ve stanicích Nymburk hl. n. a Poděbrady, do zdárného ukončení jednání nebude možné zde papírové jízdenky zakoupit a označit. V ostatních nově integrovaných železničních stanicích a zastávkách zatím nebude možné zakoupit ani označit jízdenky PID pro jednotlivou jízdu!

Kde zakoupit předplatné jízdné PID

Pro možnost využít předplatné jízdné je potřeba mít vystavenu Průkazku PID. Tu lze zařídit na počkání v Praze na prodejních místech Dopravního podniku hl. m. Prahy. Alternativně je možné vyplněnou žádost se všemi náležitostmi odevzdat v informační kanceláři OAD Kolín v Nymburce (Dopravní 1717/32), odkud budou tyto žádosti pravidelně sváženy do Prahy. S sebou musíte vzít průkaz totožnosti (u dětí rodný list) a pasovou fotografii. V jednání je možnost vydávání průkazek PID i na jiných místech v regionu.

Časové jízdenky (kupóny) k průkazce PID lze pak zakoupit na prodejních místech v metru. Doplňkové kupóny BUS+VLAK (kupóny pro vnější pásma PID) se vydávají též na pokladnách ČD, např. v Poděbradech, Nymburce, Lysé nad Labem, Sadské, Kostomlatech nad Labem a Milovicích.

Místní tarif MHD Nymburk zůstává zachován

Na autobusových linkách PID na území města Nymburk zůstane zachován také místní tarif MHD Nymburk (plnocenné jízdné 10 Kč, zvýhodněné 5 Kč).

Jak cestovat z Nymburka a Poděbrad do Prahy

V současné době jezdí v trase Praha, Černý Most – Mochov – Sadská – Poděbrady autobusová linka PID 398, ostatní autobusové linky, ani linky vlaků, integrovány nejsou. Celá trasa trvá 60 minut, což znamená, že cesta ze středu Prahy do Poděbrad touto linkou zabere přibližně hodinu a půl. Nově bude možné v rámci PID využít i vlaky, a to jak osobní, tak rychlíky nově integrované linky R10. Ta zvládne spojení na pražské hlavní nádraží z Poděbrad za 54 minut a z Nymburka za 46 minut.

Aktuálně se dojednává možnost nákupu i označení jízdenek PID pro jednotlivou jízdu ve stanicích Nymburk hl. n. a Poděbrady. Pokud bude toto umožněno, s jízdenkou PID bude jednorázová cesta z Nymburka do Prahy včetně pražské MHD i návazných autobusů v Nymburce stát 68 Kč; při vlastnictví předplatního kuponu pro Prahu jen 40 Kč. Jednorázová jízdenka PID z Poděbrad až do centra Prahy bude stát 76 Kč, s předplatním kuponem pro Prahu jen 46 Kč. Dále je možné si v pokladně na nádraží zakoupit 24hodinovou celosíťovou jízdenku PID za 160 Kč. Tato jízdenka pak platí jak ve vlaku do Prahy (případně i zpět), tak v pražské MHD i v návazných autobusech PID v Nymburce či v Poděbradech.

Důležité upozornění pro ty, kteří budou chtít kombinovat v rychlících do Prahy jízdné ČD s předplatním kuponem pro pražskou MHD: jízdenku ČD si bude nutné koupit až do první stanice na území Prahy, tedy do Prahy-Vysočan.

Obyvatelům Nymburka a Poděbrad, kteří do Prahy jezdí častěji, se nově naskýtá možnost pořízení výhodného předplatného. Měsíční předplatné pro cestování mezi Nymburkem a Prahou (včetně MHD v obou městech) vyjde na 1680 Kč, mezi Prahou a Poděbrady, které jsou o pásmo dále, je to 1900 Kč. Ještě výhodnější cenu lze získat při nákupu tříměsíční jízdenky, na Prahu lze zakoupit i jízdenku roční.

Informační kampaň a slavnostní zahájení

ROPID připravuje vydání informačních letáků s jízdními řády, mapou a základními informacemi o linkách i jízdném, které budou zdarma k dostání v lokálních infocentrech, na městských a obecních úřadech, v autobusech i na vlakových nádražích. Vydán bude také speciální kartičkový jízdní řád vlaků pro oblast Nymburska. Dále budou ve čtvrtek 23. března 2017 a v pondělí 27. března 2017 pomáhat cestujícím informátoři přímo v terénu, a to na autobusovém nádraží v Nymburce a na Riegrově náměstí v Poděbradech. Na těchto infostáncích budou k dispozici všechny potřebné informační materiály. V pondělí 27. března 2017 bude v rámci slavnostního zahájení provozu vozit cestující v nově integrované oblasti mezi Poděbrady, Nymburkem a Milovicemi zdarma také historický autobus Škoda 706 RTO.

Integrace Neveklovska a Netvořicka od 1. 4. 2017

K termínu 1. 4. 2017 se připravuje rozšíření Pražské integrované dopravy na Benešovsku, konkrétně do oblasti Týnecka, Neveklovska a Netvořicka zapojením autobusových linek z Jílového u Prahy přes Týnec nad Sázavou do Benešova, z Jílového u Prahy do Netvořic a Neveklova, z Benešova do Neveklova, Netvořic a Štěchovic a do dalších obcí v této oblasti. Zavedeno bude 6 nových autobusových linek PID a rozšířen bude provoz 3 stávajících linek PID. Ty nahradí 15 stávajících linek Středočeské integrované dopravy. Nově bude do systému PID částečně zapojen Benešov a dalších 16 obcí Středočeského kraje. Rozšířena bude také platnost jízdenek PID na železnici v úseku Čerčany – Benešov u Prahy, a to včetně rychlíků na trase Praha – Benešov. Nová oblast PID se bude nacházet v tarifních pásmech 4, 5 a 6. Dopravci nových linek PID budou ARRIVA PRAHA a ČSAD Benešov.

Nové autobusové linky PID:

452    Benešov – Chlístov – Týnec nad Sázavou – Krhanice – (Hostěradice) – Kamenný Přívoz – Jílové u Prahy.

453    Benešov – Chlístov – Pecerady – Týnec nad Sázavou – Lešany – Netvořice – Neveklov.

454    Benešov – Bystřice – Tisem – Neveklov – (Strážovice) – Křečovice – Nahoruby (– Nová Živohošť).

455    Benešov – Vatěkov – Neveklov – Stranný – (Nebřich) – Jablonná – Měřín.

459    Benešov – Bystřice / Strážovice – Maršovice – Neveklov.

485    Týnec nad Sázavou – Chářovice – Chleby – Netvořice – (Maskovice) – Vysoký Újezd – Jablonná / Rabyně.

Změna stávajících linek PID:

332    Linka je z Kamenného Přívozu vedena nově přes Lešany a Netvořice do Neveklova.

362    Linka je nově vedena (bez zastávek) spolehlivější trasou přes Dolní Břežany a Libeř, vybrané spoje pokračují z Jílového u Prahy jako linka 332 do Neveklova.

390    Linka je prodloužena o úsek Jablonná – Měřín, významně je posílen provoz v pracovní dny večer a o víkendech.

438    Linka je z Vysokého Újezdu vedena nově přes Netvořice, Chrášťany a Václavice do Benešova (v úseku Vysoký Újezd – Blaženice – Jablonná – Měřín nahrazena linkami 390, 455 a 485).

Zrušené autobusové linky mimo systém PID:

200051 (E51)    Benešov – Neveklov – Chotilsko / Rabyně (nahrazeno linkou 455).

200052 (E52)    Benešov – Neveklov – Nahoruby / Živohošť (nahrazeno linkami 454, 455).

200053 (E53)    Benešov – Netvořice – Krňany – Štěchovice (nahrazeno linkou 438).

200054 (E54)    Benešov – Týnec nad Sázavou – Jílové u Prahy (nahrazeno linkou 452).

200055 (E55)    Benešov – Chlístov, Racek (nahrazeno linkou 452).

200057 (E57)    Krhanice – Hostěradice – Jílové u Prahy (nahrazeno linkou 452).

200059 (E59)    Benešov – Netvořice – Jablonná / Blažim (nahrazeno linkami 438, 455, 485).

200060 (E60)    Benešov – Neveklov – Maršovice – Strážovice (nahrazeno linkou 459).

200071 (E71)    Benešov – Týnec nad Sázavou – Netvořice – Jablonná / Rabyně (nahrazeno linkami 438, 452, 485).

200075 (E75)    Nahoruby – Neveklov – Netvořice – Týnec nad Sázavou (nahrazeno linkami 332, 452, 453, 454).

200076 (E76)    Benešov – Neveklov – Maršovice – Strážovice (nahrazeno linkami 454, 459).

200078 (E78)    Benešov – Neveklov – Nahoruby – Živohošť (nahrazeno linkou 454).

200088 (E88)    Benešov – Týnec nad Sázavou – Netvořice (nahrazeno linkami 438, 452, 453).

200090 (E90)    Neveklov – Jílové u Prahy – Praha (nahrazeno linkami 332, 452).

200096 (E96)    Neveklov – Jílové u Prahy (nahrazeno linkou 332).

Změny na železnici

Jízdní doklady PID budou nově platit na následujících linkách a úsecích:

R17 (rychlíky) Praha-Holešovice – Praha hl. n. – Praha-Vršovice – Benešov u Prahy.

S9                        nově také v úseku Čerčany – Benešov u Prahy.

Poznámka: V současné době se dojednává možnost nákupu i označení jízdenek PID pro jednotlivou jízdu ve stanici Benešov u Prahy, do zdárného ukončení jednání nebude možné zde papírové jízdenky označit. V zastávce Mrač zatím nebude možné zakoupit ani označit jízdenky PID pro jednotlivou jízdu!

Kde zakoupit předplatné jízdné PID

Pro možnost využít předplatné jízdné je potřeba mít vystavenu Průkazku PID. Tu je možné zařídit na počkání v Praze na prodejních místech Dopravního podniku hl. m. Prahy. Alternativně je možné vyplněnou žádost se všemi náležitostmi odevzdat v informační kanceláři ČSAD Benešov na autobusovém nádraží v Benešově, odkud budou tyto žádosti pravidelně sváženy do Prahy. S sebou si musíte vzít průkaz totožnosti (u dětí rodný list) a pasovou fotografii. V jednání je možnost vydávání průkazek PID i na jiných místech v regionu.

Časové jízdenky (kupóny) k průkazce PID lze pak zakoupit na prodejních místech v metru. Doplňkové kupóny BUS+VLAK (kupóny pro vnější pásma PID) se vydávají též na pokladnách ČD, např. v Benešově, Čerčanech a Týnci nad Sázavou.

Jak cestovat z Benešova do Prahy

Nově bude možné v rámci PID využít vlaky z Benešova do Prahy, a to jak osobní, tak rychlíky nově integrované linky R17. Ta zvládne spojení na pražské hlavní nádraží z Benešova za 39 minut.

V současné době se dojednává možnost nákupu i označení jízdenek PID pro jednotlivou jízdu ve stanici Benešov u Prahy. Pokud bude toto umožněno, s jízdenkou PID bude jednorázová cesta z Benešova do Prahy včetně pražské MHD stát 68 Kč; při vlastnictví předplatního kuponu pro Prahu jen 40 Kč. Dále je možné si v pokladně na nádraží zakoupit 24hodinovou celosíťovou jízdenku PID za 160 Kč. Tato jízdenka pak platí jak ve vlaku do Prahy (případně i zpět), tak v pražské MHD.

Důležité upozornění pro ty, kteří budou chtít kombinovat v rychlících do Prahy jízdné ČD s předplatním kuponem pro pražskou MHD: jízdenku ČD si bude nutné koupit až do první stanice na území Prahy, tedy do Prahy-Vršovic.

Obyvatelům Benešova, kteří do Prahy jezdí častěji, se nově naskýtá možnost pořízení výhodného předplatného. Měsíční předplatné pro cestování mezi Benešovem a Prahou (včetně pražské MHD) vyjde na 1680 Kč. Ještě výhodnější cenu lze získat při nákupu tříměsíční jízdenky, na Prahu lze zakoupit i jízdenku roční.

Vlaků dopravce ARRIVA vlaky s. r. o. se integrace na této trati netýká a nepůjde v nich použít žádné jízdní doklady PID.

Informační kampaň a slavnostní zahájení

ROPID připravuje vydání informačních letáků s jízdními řády, mapou a základními informacemi o linkách i jízdném, které budou zdarma k dostání v lokálních infocentrech, na městských a obecních úřadech, v autobusech i na vlakových nádražích. Dále budou ve čtvrtek 30. března 2017 a v pondělí 3. dubna 2017 pomáhat cestujícím informátoři přímo v terénu na autobusovém nádraží v Benešově a na náměstí v Neveklově. Na těchto infostáncích budou k dispozici všechny potřebné informační materiály. V pondělí 3. dubna 2017 bude v rámci slavnostního zahájení provozu vozit cestující v nově integrované oblasti na trase Benešov – Týnec nad Sázavou – Netvořice / Štěchovice – Neveklov – Benešov zdarma také historický autobus Karosa ŠD11.

Integrace Sedlčanska a Novoknínska od 1. 4. 2017

K termínu 1. 4. 2017 dojde k rozšíření Pražské integrované dopravy na Sedlčansku a Novoknínsku dokončením integrace v lokalitě Nového Knína a zapojením trasy Praha – Sedlčany. Dojde k prodloužení stávající linky 361 do trasy Smíchovské nádraží – Štěchovice – Nový Knín – Dobříš a zřízení nové linky 360 v trase Smíchovské nádraží – Štěchovice – Chotilsko – Sedlčany, odkud budou vybrané spoje pokračovat dále mimo systém PID do Milevska. Integrovány budou také linky Sedlčany – Osečany, Nový Knín – Živohošť a Nový Knín – Dražetice. Díky integraci získají cestující nově možnost zakoupit předplatní časové jízdenky a přestupovat na jednu jízdenku na MHD v Praze.

V současné době zasahují linky PID pouze do oblasti Štěchovic a částečně Nového Knína. V úseku Praha – Štěchovice tak vedle sebe fungují dva různé tarifní systémy, takže cestující nemohou naplno využívat stávající dopravní nabídku. Zapojením sedlčanské linky do stávajícího svazku linek PID bude zkrácen souhrnný interval na 7–8 minut v ranní špičce, 20 minut v dopoledním sedle, 10 minut v odpolední špičce a 30 minut v ostatních obdobích.

Zavedeny budou 3 nové autobusové linky PID a rozšířen bude provoz 3 stávajících linek PID. Ty nahradí 8 stávajících linek Středočeské integrované dopravy. Nově bude do systému PID zapojeno město Sedlčany a dalších 9 obcí Středočeského kraje. Nová oblast PID se bude nacházet v tarifních pásmech 5, 6 a 7. Dopravcem nových linek PID bude ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY.

Nové autobusové linky PID:

360    Smíchovské nádraží – Měchenice – Davle – Štěchovice – Korkyně – Chotilsko – Nalžovice – Kňovice – Sedlčany (vybrané spoje pokračují mimo PID jako linka D60 do Milevska).

460    Nový Knín – Libčice (– Dražetice – Chramiště – Nový Knín).

486    Sedlčany – Kňovice – Nalžovice – Křepenice – (Nalžovické Podhájí) – Radíč – Osečany.

Změna stávajících linek PID:

338    Významné posílení provozu v pracovní dny večer a o víkendech.

361    Linka je prodloužena o úsek Nový Knín – Mokrovraty – Stará Huť – Dobříš, posílení provozu v pracovní dny večer a o víkendech.

390    Linka je prodloužena o úsek Jablonná – Měřín, významně je posílen provoz v pracovní dny večer a o víkendech.

437    Linka již nebude polookružní a bude nově vedena v trase Nový Knín – Korkyně – Nové Dvory – Buš – Slapy – Štěchovice – Hradištko (sloučení s původní linkou 439).

438    Linka je z Vysokého Újezdu vedena nově přes Netvořice, Chrášťany a Václavice do Benešova (v úseku Vysoký Újezd – Blaženice – Jablonná – Měřín nahrazena linkami 390, 455 a 485).

439    Linka je vedena v nové trase Nový Knín – Prostřední Lhota – Chotilsko – Živohošť.

488    Linka je zkrácena o úsek Nový Knín – Libčice (nahrazeno linkou 460).

Zrušené autobusové linky mimo systém PID:

136444 (D92)    Praha – Sedlčany – Petrovice – Milevsko (nahrazeno linkami 360, D60).

136446 (D92)    Praha – Sedlčany – Petrovice – Milevsko (nahrazeno linkami 360, D60).

300091 (D91)    Sedlec-Prčice – Sedlčany – Praha (nahrazeno linkami 360, D61).

301091 (D91)    Sedlec-Prčice – Sedlčany – Praha (nahrazeno linkami 360, D61).

303051 (D51)    Příbram – Dobříš – Nový Knín (nahrazeno linkami 361, D97, D98, D99).

303052 (D52)    Nový Knín – Chotilsko – Živohošť (nahrazeno linkou 439).

303053 (D53)    Nový Knín – Dražetice – Nový Knín (nahrazeno linkou 460).

300078 (D78)    Sedlčany – Radíč – Křepenice (nahrazeno linkou 486).

Nové linky mimo systém PID:

303060 (D60)    Sedlčany – Milevsko (náhrada za neintegrovanou část linky D92).

303061 (D61)    Sedlčany – Sedlec-Prčice (náhrada za neintegrovanou část linky D91).

Kde zakoupit předplatné jízdné PID

Pro možnost využít předplatné jízdné je potřeba mít vystavenu Průkazku PID. Tu je možné zařídit na počkání v Praze na prodejních místech Dopravního podniku hl. m. Prahy. Alternativně je možné vyplněnou žádost se všemi náležitostmi odevzdat v informační kanceláři dopravce ARRIVA Praha v Sedlčanech (Nádražní 438), odkud budou tyto žádosti pravidelně sváženy do Prahy. S sebou si musíte vzít průkaz totožnosti (u dětí rodný list) a pasovou fotografii. V jednání je možnost vydávání průkazek PID i na jiných místech v regionu.

Časové jízdenky (kupóny) k průkazce PID lze pak zakoupit na prodejních místech v metru. Doplňkové kupóny BUS+VLAK (kupóny pro vnější pásma PID) se vydávají též na pokladnách ČD, např. v Dobříši nebo Sedlčanech.

Jak cestovat ze Sedlčan do Prahy

V trase Sedlčany – Kňovice – Nalžovice – Křepenice – Chotilsko – Štěchovice – Praha budou linky D91 a D92 nahrazeny novou linkou PID 360. Ta bude mít v pracovní dny ráno do Prahy a odpoledne z Prahy interval 30 minut, v ostatních případech 60 minut a o víkendech pojede jednou za dvě hodiny. Zásadní je tedy rozšíření provozu o víkendech a ve večerních hodinách, což se týká také stávajících linek PID 338, 361 a 390, které doznají taktéž posílení a sjednocení provozu o sobotách a nedělích. Vybrané spoje budou ze Sedlčan dále pokračovat jako linka D60 do Milevska.

Cesta ze Sedlčan, které jsou v 7. pásmu, na Smíchovské nádraží vyjde na 68 Kč. Lze též zakoupit jízdenku za 84 Kč, se kterou lze v Praze přestoupit na linky MHD. Cestující, který již vlastní předplacenou jízdenku pro území Prahy („tramvajenku“), zaplatí jen 54 Kč za jednu cestu. Cesta z Kňovic, Nalžovic nebo Křepenic, které jsou v pásmu 6, bude o 6–8 Kč levnější, z Cholína, Čeliny, Mokrska, Prostřední Lhoty a Chotilska (5. pásmo) to bude o 14–16 Kč méně.

V případě častějšího cestování se může vyplatit pořízení předplatného jízdného. Časová jízdenka na všechna pásma platná v celé trase Sedlčany – Praha včetně MHD vyjde na 2330 Kč měsíčně. Jízdenka platná jen do 6. nebo 5. pásma je levnější o přibližně 200, resp. 400 Kč. Při zakoupení časové jízdenky s tříměsíční platností (na Prahu lze získat i roční) pak lze ještě několik stovek měsíčně ušetřit.

Informační kampaň a slavnostní zahájení

ROPID připravuje vydání informačních letáků s jízdními řády, mapou a základními informacemi o linkách i jízdném, které budou zdarma k dostání v lokálních infocentrech, na městských a obecních úřadech, v autobusech i na vlakových nádražích. Dále budou ve čtvrtek 30. března 2017 a v pondělí 3. dubna 2017 pomáhat cestujícím informátoři přímo v terénu na autobusovém nádraží v Sedlčanech a v Praze na Smíchovském nádraží. Na těchto infostáncích budou k dispozici všechny potřebné informační materiály. V pondělí 3. dubna 2017 bude v rámci slavnostního zahájení provozu vozit cestující v nově integrované oblasti po trase nové linky 360 včetně zajížďky do Dobříše zdarma také historický autobus Ikarus 280.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena