Jak podpořit umělecky nadané děti – projekt Ateliér

22. 3. 2024

Umělecky nadaná skupina dětí bývá na školách tak trochu opomíjena. Jak ji podpořit, jak ji rozvíjet?

Každé dítě je jedinečné, má v sobě obrovský potenciál a je pouze na nás dospělých, zda si na něj najdeme čas. Je důležité podporovat u dětí jejich silné stránky, rozvíjíme tak jejich potenciál. Získají sebevědomí a zesílí jejich přirozený zájem o oblast, která by se možná do budoucna mohla stát jejich profesí.

Podpora nadání dětí je důležitá nejen při výuce, ale i ve třídním kolektivu. Pro umělecké nadání to platí zvláště. Děti při aktivitách z oblasti umění rozvíjejí svůj vkus, ale také sebeúctu a sebevědomí. Umění nás činí lepšími, vede nás k intenzivnímu prožívání krásy; stáváme se díky němu svobodnějšími a snad i šťastnějšími.

S jakými podněty k dětem přicházet? Především jim umožněme zabývat se tím, co je zajímá. Dejme jim dostatek času, prostor pro rozvíjení fantazie, poskytněme jim určitou volnost. Pomáhejme dětem v hrdosti na vlastní jedinečnost a toleranci k individualitě. Důvěřujme jejich schopnostem. Veďme je ke stanovování si nových a vyšších cílů. Zkusme získat pro takové děti odborníka. Umožněme jim vyjít ze stínu.

Na naší škole vedle projektu Klub zvídavého žáka, který se soustředí především na podporu rozvoje kognitivních dovedností, začínáme s projektem Ateliér, který se soustředí na oblast uměleckou. Jednou z ambic tohoto projektu je vybudování výtvarné galerie, kde budou probíhat vernisáže a komentované prohlídky. Představí se na nich se svojí tvorbou žáci školy, naši bývalí žáci a další studenti uměleckých škol, ale také rodiče žáků, kteří se zabývají uměleckou tvorbou. V květnu letošního roku navštíví se školou v rámci toto projektu skupina dětí se zájmem o výtvarné umění Řím a jeden z klenotů renesančního umění, Sixtinskou kapli ve Vatikánu.

Dalibor Dudek, ředitel

Co nás čeká v dubnu?

  • Návštěva Poslanecké sněmovny – budeme pokračovat v občanské výchově.
  • Klub mladého diváka – nezapomeňte vhodný oděv.
  • Prevence – je stále více a více potřebná. Děti se dozvídají například o škodlivosti návykových látek, o vlivu ponocování na jejich organismus apod.
  • I přes nepřízeň počasí chodíme plavat a bruslit.
  • Druháci se ve školní kuchyňce společně naučí, jak si připravit svačinu a co by měla obsahovat.
  • 12. dubna proběhne zápis do prvních tříd.
  • Stejný den probíhá první kolo přijímacích zkoušek na střední školy. Všem našim žákům držíme všichni všechny palce a věříme, že jsou dobře připraveni, stres bude minimální a výsledek maximální. Držte se!
  • 27. dubnase bude konat tradiční školní ples.
  • Samozřejmostí jsou tematické dny.

Iveta Truhlářová

Milí rodiče, žáci, zaměstnanci a přátelé školy, rádi bychom Vás pozvali na náš Absolventský ples, který se koná 27. 4. 2024 od 19.00 hodin v MěKS Labuť- Říčany.

Těšíme se, vaše 9. A, 9. B a 9.C

Ohlédnutí za měsícem březnem

Již několik let se účastníme několika projektů a jsme na to patřičně hrdí. Jedním z nich jsou například kameny zmizelých, o kterých pravidelně informuje město Říčany a s veškerou úctou pokládá kameny tam, kam patří. Vždy je to velice dojemný a důstojný akt. Druhým, stejně silným, projektem jsou Příběhy našich sousedů, které zaštiťuje Post Bellum. V březnu jsme na obou pracovali a dozvídali se nová fakta. V dubnu bude následovat velké pokračování.

Matematický klokan už má u nás ve škole také dlouhou tradici. Mezinárodně koordinovaná soutěž Matematický klokan byla vytvořena podle obdobné soutěže, která byla v osmdesátých letech minulého století pořádána v Austrálii. Od roku 1991, kdy se konal první ročník ve Francii, se rozšířila do zemí Evropy a postupně i na další kontinenty. V roce 2016 se již této soutěže účastnilo přes 6 milionů soutěžících z více než 60 zemí celého světa sdružených v asociaci Kangourou sans frontières, jejíž koordinační centrum je v Paříži. V ČR se tato soutěž konala poprvé v roce 1995. Pořadatelem Klokana v ČR je Jednota českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Katedrou matematiky PdF UP a Katedrou algebry a geometrie PřF UP v Olomouci. O výsledcích naší školy vás budeme informovat v některých z dalších čísel Kurýru.

Letos poprvé jsme se přihlásili do celoevropské soutěže European Money Quiz (EMQ), jejímž cílem je zlepšit finanční gramotnost 13- až 15letých studentů. Účastí v soutěži si studenti prohloubí své znalosti o osobních financích, ekonomice a možných rizicích, což je klíčové pro úspěšné řízení každodenních výdajů, řešení souvisejících výzev, odhalení případných podvodů a budování vlastní budoucnosti. Soutěž od roku 2017 organizuje Evropská bankovní federace (EBF), v jednotlivých členských zemích koordinují soutěž národní bankovní asociace. Česká bankovní asociace jako člen Evropské bankovní federace je koordinátorem soutěže v České republice.

Panu učitel Svojan s paní učitelkou Šimkovou v rámci projektu Erasmus cestovali do Španělska. V červnu by do Španělska – Malagy mělo vyjet 20 žáků na studijní pobyt.

První jarní dny jsme potom oslavili recitační soutěží, velikonočním tvořením, nocí s Andersenem a zakončili je dnem otevřených dveří. Za účast děkujeme!

Iveta Truhlářová

Vařili jsme kaši, krupicovou kaši…

Většina z nás si možná vzpomene na slova slavné písničky. Krupicová kaše! Jedno ze zvláštností české kuchyně. Asi se nenajde občan České republiky, který by ji někdy nejedl. Ať již vzpomínky na ni máte dobré a dodnes si ji občas dáte, nebo spíše „traumatické“. A jak ji vůbec jíte? S máslem a kakaem, se skořicí, s cukrem moučkovým či krupicí? A jíte ji hezky od vnějšího okraje směrem do středu, nebo ji celou promícháte a pak sníte? Holt, jíst krupicovou kaši je umění.

Když naše jazyková skupina 8. ročníku zjistila, že náš americký lektor, Freddie, ještě nikdy krupicovou kaši nejedl, bylo rozhodnuto. Jdeme do školní kuchyňky, uvaříme kaši, dáme mu ji ochutnat a pořídíme z toho záznam.

No a jak si myslíte, že to dopadlo?

Více se můžete dozvědět na našem Facebookovém profilu.

Za celou skupinu Markéta McFadyen
 

projekt AteliérVařili jsme kaši

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena