Klub šachistů Říčany

29. 9. 2017

Nejmladší mezinárodní mistr ovládl Pohár města, Mistrovství ČR v Rapid šachu

 

Nejmladší mezinárodní mistr ovládl Pohár města

Jakub Půlpán, mistr České republiky v mládežnických kategoriích ve svých 19 letech zvítězil v 15. ročníku Poháru města Říčany. Jakub reprezentující ŠK Polabiny Pardubice nyní čeká jen na přidělení titulu mezinárodního mistra a věřím, že jej čeká reprezentační kariéra. Na startu 15. ročníku Poháru města Říčan se sešlo celkem 156 hráčů. Nepodařilo se zvítězit ani mezinárodnímu mistru Kulhánkovi (vítěz 8. + 12. ročníku), ani FIDE mistrovi Tomáši Vojtovi (vítěz 4. + 10. ročníku). Ani FIDE mistrovi Gregorovi. Druhý v pořadí skončil FIDE mistr Michal Novotný z téhož klubu jako vítěz a třetí již zmiňovaný Tomáš Vojta.

Půlpán, 1. místo

 

Celý týden 26. 8. - 2. 9. bojovaly o FIDE body všechny věkové kategorie bez rozdílu výkonnosti. Velké uznání je potřeba vyslovit nejstaršímu účastníkovi, Františku Křížkovi z Říčan. Ačkoliv se zdá být šachová hra nenáročná, osmidenní turnaj již dá pořádně zabrat. Kdo pana inženýra ovšem zná, tak ví, že je sportovcem tělem i duší. Do bojů zasáhlo celkem 39 domácích hráčů, ale také hráči z Moravy a Slezska.  

Poprvé v historii bylo v B turnaji více hráčů. Důvodem je to, že na turnaj jezdí nejenom zkušení hráči, ale také mládež. Vítězem B turnaje se stal Jiří Třebický (Jawa Brodce) před M. Döme (Joly Lysá nad labem) a L. Chmelíkem (ŠK Dobrovice).

Nejlepším hráčem Říčan v A turnaji byl celkově 12. Tomáš Skalický. V B turnaji celkově 4. Dušan Malý. Pohár města se hrál zároveň jako krajský přebor. V kategorii do 18 let zvítězila domácí Hana Bartošová.

Musím poděkovat organizačnímu výboru, který tento dlouhý turnaj zvládá. Jmenovitě se jedná o Marii Jirouškovou, Zdeňka Hegera, Františka Havlíka, Jana Kolašína.

 

Jaroslav Říha

Pohár města -vítězové

B skupina -medailisté

 

Mistrovství ČR v Rapid šachu

Nejlepší čeští hráči v mládežnických kategoriích se o víkendu 9. 9. - 10. 9. sešli v Mostě, kde se uskutečnilo Mistrovství České republiky v rapid šachu. Do finále M ČR bylo nutné se probojovat z krajských kol, včetně děvčat, která mají často svá mistrovství OPEN. Pořadatel z Mostu připravil krásné prostředí v hotelu Cascade.

Finalistů bylo 196 a Říčany měly velké zastoupení. V nejstarší kategorii nás reprezentoval Martin Novotný, nová extraligová posila. Obsadil 11. místo. V této kategorii nás ještě reprezentoval Pavlík Kurek, který skončil na místě 26.

V mladších kategoriích jsme měli mnohem větší zastoupení: Šimon Jiroušek, David Hampl, Terezka Pravdová, Petr Pravda, Veronika Myšková, Jáchym Šmolík, Alice Zelenková, Lucka Glasbergerová. Děti si jako nováčci na MČR nevedly špatně a věřím, že si tyto zkušenosti podaří přetavit na dobré výsledky v sezoně. Nejlepší výsledek uhrál Jáchym Němec, který v kategorii do 10 let skončil na 7. místě. Mohla to být i medaile, ale první den to nebylo ono. Monika Strnadová v kategorii do 12 let měla na dosah stříbrnou medaili, ale ve velice napínavé poslední partii si bod nepřipsala a nakonec to bylo až 8. místo.

Během turnaje se hrál i turnaj open, kde nás reprezentoval Míša Strnad a nevedl si vůbec zle, konečné 6. místo je krásný začátek sezony.

Stanislav Stárek

Foto hracího sálu

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena