Klub šachistů, Říčany 1925

1. 3. 2019

Prosadíme se v tisíci družstvech?

Jsou šachy zimní nebo letní sport?  Pro náš klub se jedná o celoroční záležitost. Nicméně soutěže družstev, do kterých se zapojuje každoročně na 510 šachových klubů a oddílů, se hrají systém podzim-jaro pouze jednokolově. V letošním roce hraje soutěže celkem 970 družstev. Možná pro mnohého překvapivé množství. Šachy, byť nejsou divácky atraktivní, hraje aktivně v ČR na 13 000 osob.

Nejvyšší soutěž, Extraliga, láká do ČR řadu zahraničních velmistrů, včetně naší kompletní špičky. Druhou nejvyšší soutěží je 1. liga, která se hraje v západní a východní skupině. I zde najdeme mnoho mezinárodních mistrů, které můžeme vidět i v šesti skupinách 2. ligy. V soutěži hraje vždy 12 družstev. Soupisku tvoří 20 hráčů a na zápas nastupuje vždy osm hráčů. Počet cizinců je omezen. Další nižší soutěže se pak hrají na krajských a regionálních úrovních.

KŠ Říčany 1925 zaznamenaly v loňské sezoně velký počet postupů. Hodně družstev jsme omladily a výsledek byl výborný. V současné době hraje A a B družstvo 2. ligu. V Říčanech jsme mohli vidět hrát například mezinárodního velmistra, dlouholetého reprezentanta, trenéra české representace a letošního mistra světa seniorů, pana Vlastimila Jansu. Družstva C a D – krajský přebor. Družstva E a F najdeme v krajské soutěži a do dalších dvou nižších tříd se zapojují družstva G, H, I.  Kdo si chce zahrát, družstvo své výkonnosti jednoduše najde.

 

soutěžích mládeže Říčany jsou ještě úspěšnější. Nejvyšší soutěží je opět Extraliga, která se hraje o 16 družstvech a Říčany již třetím rokem nechybí. Průběh soutěže říká, že loňské 9. místo bude letos daleko lepší. Druhou nejvyšší soutěží je 1. liga, která se hraje ve čtyřech skupinách. I zde máme účast v družstvu B a C. Do krajského finále se pak již nyní dostalo družstvo D.

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena