Kodaň přilákala Sirény aneb dámsko - dánská jízda

30. 6. 2017

Pěvecký soubor Sirény

Dva a půl roku a nějakých osmdesát minut letu trvalo, než jsme se my, pěvecký soubor Sirény, potkaly s naší sestrou - mořskou pannou, jejíž bronzová socha stojí na promenádě Langelinie v Kodani. Takovou dobu jsme čekaly na setkání s našimi dánskými přáteli z Altbertslundu, města vzdáleného jen dvacet kilometrů od metropole.

 

Ale vezměme to popořadě. V říjnu 2014 hostilo město Říčany v rámci programu Twinning pěvecký soubor z družebního města Albertslundu, který měl u nás dvě vystoupení. Sirény se obou koncertů zúčastnily a k pěkným společným zážitkům přispěly také svou produkcí.

Od jara 2015 jsme  začaly připravovat naši reciproční cestu do Dánska, ale ukazovalo se, že najít vhodný termín není jednoduché. Povedlo se to až letos, domluvili jsme se na předposlední květnový víkend od 18. do 21. 5.   

Během tří dnů jsme měly možnost navštívit přírodní centrum Herstedhøje, odkud jsme z  vršku měly výhled na Kodaň a deset kilometrů vzdálené moře. Seznámily jsme se s krátkou historií města a filosofií budování klidného a zeleného místa k životu. Navštívily jsme sběrný dvůr a zjistily, že v třídění odpadů máme co dohánět. Viděly jsme množství kol zaparkovaných před školou a záviděly místním rychlou a  bezpečnou dopravu po městě. Navštívily jsme knihovnu s maketou sochy Marie Uchytilové Sousoší lidických dětí. Právě město Albertslund na realizaci bronzového originálu v Lidicích přispělo významnou částkou.

Jako Sirény jsme si nenechaly uniknout aspoň symbolické šplouchání v moři a sběr mušlí na pláži.  Také jsme si prohlédly kostel Herstedøster, kde jsme si  s chutí zazpívaly a sklidily první úspěch - pokud tedy nepočítám údiv našich spolupasažérů, které jsme hned po přistání v Kodani překvapily krátkým popěvkem.

Vyvrcholením turistické části výpravy pak byla návštěva Kodaně a konečně, setkání s mořskou pannou.

Absolutním vrcholem pobytu však byly koncerty, páteční v kostele Strandmarkskirken a sobotní v kulturním centru Birkelundgaard. Na prvním jsme se prezentovaly písněmi duchovními, druhý byl ve znamení lidových a jazzových šlágrů. Každý koncert jsme pak zakončili společnými písněmi s dánským sborem pod vedením jejich sbormistryně Randi Gislason. Dánské publikum nám připravilo hezké ovace, stejně jako jsme my ocenily vystoupení domácího souboru. Po oficiálním programu pokračovala zábava v dánském, českém, moravském i jazzovém rytmu. Znovu se ukázalo, že hudba přináší radost a spojuje lidi.

 

Děkujeme našim přátelům v Albertslundu za perfektní organizaci, pestrý program, srdečné přijetí a prvotřídní počasí.  Děkujeme městu Říčany za finanční příspěvek. Děkujeme naší vrchní Siréně,  paní Martině Červené za její nadšení, trpělivost a podporu.

 

Od čtvrtečního přistání na letišti Kastrup do nedělního odletu jsme zažily něco, čemu se říká mezinárodní úspěch. VIP program - akce střídá akci, přistavená vozidla čekají a všudypřítomní fotografové šílí. Na život celebrit se zvyká snadno. Ještě že už to skončilo, pomalu jsme začaly chytat hvězdné manýry.  Ale fakt si nepamatuji, že by někdo říkal, že když se zdržíme v duty free shopu, letadlo na nás čekat nebude…


Pavla Trnková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena