Komunitou podporované zemědělství v Říčanech

29. 3. 2024


 
Potraviny. Všichni je potřebujeme ke svému životu. Všichni je nakupujeme. Tedy předpokládám, že nikdo v Říčanech není soběstačný, byť mnozí z nás pěstují na zahrádce nějakou zeleninu nebo ovoce. Ale spíš tak pro potěšení, relaxaci, pro radost.

Ve zdravém jídelníčku by ovoce a zelenina měly tvořit půlku talíře. Když tedy nakupujeme, polovina nákupu potravin by měla být ovoce a zelenina. Ale to jsem pořád u kvantity. Pro zdraví je nutná i kvalita. Jak byly ovoce a zelenina vypěstovány, z jaké dálky je vezli, jak dlouho byly skladovány, jak dlouho ležely v supermarketu v regálu a v neposlední řadě také to, jak jsme je doma uskladnili.

Ale pojďme se vrátit k pěstování. Konvenční zemědělství funguje za účelem zisku. Tedy cílem je vyprodukovat co největší množství potravin s co nejmenšími náklady. S využitím umělých hnojiv, chemických přípravků na hubení plevele a škůdců. To vede ke katastrofálnímu stavu půdy v České republice, která je dnes v podstatě substrátem bez živých půdních organismů, neschopná zadržovat vodu nebo živiny.

Ale jsou také zemědělci, kterým osud polí a udržení úrodnosti půdy není lhostejné, kteří místo postřiku plevel raději rukama vytrhají nebo jeho růstu předcházejí mulčováním. Místo umělých hnojiv použijí koňský hnůj, který šetrně zapraví do půdy bez využití těžké mechanizace. Kteří pečují i o krajinu kolem nás.

Protože pro nás v Ekocentru Říčany je důležité, odkud pocházejí potraviny, které jíme, založili jsme si odběratelskou skupinu pro ovoce, zeleninu, vejce, kravské a kozí produkty. Po domluvě se zemědělcem je máme každý týden čerstvě připravené pro náš stůl. Známe naše zemědělce, víme, že pěstují přímo pro nás, víme, že vše je sklizeno tak, aby se k nám produkty dostaly úplně čerstvé. Důležité je pro nás také to, že se s našimi zemědělci potkáváme každou středu, když nám svoji zeleninu přivezou. Pokud je pro vás také důležité, odkud potraviny pocházejí a jak vznikly, tak se k nám ještě můžete přidat. Více na adrese kpzricany.cz. Zemědělci mají sadbu nachystanou.

Alžběta Macková

Pozvánka k úklidu Říčan

Vážení příznivci dobrodružných sběrů, jménem Ekocentra Říčany si vás dovoluji pozvat na letošní ročník akce Ukliďme Česko, který se bude konat 6. dubna od 10 do (přibližně) 12 hodin. Setkáme se na říčanském nádraží, na nástupišti č. 2. Zaměříme se na odpady ve stromovém pásu kolem dráhy. Začneme u rondelu a pravděpodobně skončíme pod halami za pumptrackem. Pytle a pracovní rukavice budou zajištěny.

Na setkání se těší

Martin Karáč a Ekocentrum Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena