Krásná hudba má v Říčanech mnoho příznivců

2. 6. 2017

Koncert na počest Mistra Josefa Suka

Vážení příznivci krásné hudby,

chci Vám poděkovat za účast na koncertu, který se konal na počest Mistra Josefa Suka. Děkuji taky místostarostce paní Špačkové za úvodní slovo a také varhanici  paní Ireně Chřibkové a mladé, talentované houslistce Magdaléně Podlucké. Paní místrostarostka se v úvodu zmínila o činnosti Kruhu přátel vážné hudby / KPH / i o tom, že v současnosti má KPH 192 abonentů, což je jev v Českých zemích neobvyklý a kladný. I z kulturního hlediska: nikdy jsem neviděl, že by posluchači odcházející z koncertu rozbíjeli výkladní skříně nebo že by se na ulici mezi sebou rvali, jak je tomu často po fotbalových utkáních.

Položil jsem si otázku, proč chodí tolik lidí na koncerty vážné hudby. Zřejmě žijí v Říčanech inteligentní lidi. Možná přišli na to, že mohou poslouchat ty samé umělce jako v Praze. Ale pak je zde nejvýznamější aspekt. A sice, že někdo se o koncerty dobře stará. A ten někdo je pan Levický, ředitel knihovny a kulturního centra Labuť, který má na starosti taky organizaci koncertů.

Pan Levický má široký rozhled a navíc má doma vynikajícího klavíristu Martina. Tím může být v neustálém kontaktu s mladými umělci, ale taky s renomovanými a žádanými umělci. Ví také, že na koncerty příjdou posluchači pouze tehdy, když jím nabídne zajímavý program, zajímavé umělce.

Tento „chvalozpěv“ je zcela opodstatněný a podložený návštěvností koncertů Kruhu přátel hudby.

Abych jenom nechválil, ale taky nechci poučovat. Jen si myslím, že by mohla být na koncertech větší účast mladých posluchačů ze zdejší vynikající ZUŠ. Ne všichni se budou živit hudbou, ale už teď by se měli naučit hudbu poslouchat a navštěvovat koncerty. Je to ovšem problém celosvětový a k hudbě vážné dospějí posluchači často až v pokročilém věku. Někdy vůbec ne.

Jednou sem slyšel od posluchače po koncertě: když poslouchám klasiku, jako kdybych se chtěl stát lepším. Přátele, choďte na koncerty vážné hudby.

Srdečně Jan Adamus

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena