Kvalitní podzim života

10. 2. 2017

Pečovatelská služba

KPŽ nic nezastaví...

Terénní pečovatelská služba Kvalitní podzim života, z.ú. se sídlem ve Vestci má za sebou, stejně jako všichni ostatní, první měsíc roku 2017. Sotva jsme stačili vstřebat pohodu a trochu klidu o vánočních svátcích, už jedeme zase naplno. Leden byl dlouhý, trochu nám komplikoval život sníh, mráz a několik kolizí na silnici, zkrátka se udála spousta věcí. Některé byly milé, některé méně, ale tak to v životě chodí.

 

Úvodní slovo ředitelky Lenky Klestilové

Máme za sebou tři roky existence a já za sebe mohu říct, že pro mě to bylo období velkého učení. Učila jsem se vlastně na každém kroku. Dnes jsem ráda, že jsem tímto obdobím prošla, a přestože nemohu říct, že jsem se naučila vše, jsem si jistá, že dnes mám kolem sebe tým lidí, na které se mohu spolehnout a kteří vykonávají naši nelehkou práci se stejným nadšením jako já. Jim především patří můj dík, neboť jsou to právě oni, kdo činí naše klienty šťastnými a spokojenými. Děkuji samozřejmě i našim klientům za to, že nám dali důvěru, našim sponzorům, podporovatelům a dobrovolníkům za to, že nám věří a pomáhají nám. Přeji všem říčanským občanům dodatečně do roku 2017 jen to dobré, mnoho spokojenosti, štěstí, zdraví a úspěchu.

 

Nesletter

S novým rokem jsme vydali historicky první newsletter naší organizace, tedy zpravodaj v elektronické podobě, který rozesíláme každé pondělí našim klientům, jejich rodinám, našim příznivcům, zkrátka všem, kdo o něj mají zájem. Pokud by jej rádi dostávali i vestečtí občané, stačí když nám zavolají nebo napíšou a příští číslo poletí i k nim. V tomto týdeníku čtenáře seznamujeme s tím, co se u nás událo v uplynulém týdnu, ale také s tím, co chystáme a na co se mohou těšit.

 

Veřejná sbírka

Další novinkou je skutečnost, že máme od 7. ledna 2017 povolenu veřejnou sbírku. Naše sbírková kasička má za sebou svoji premiéru a my děkujeme všem, co do ní přispěli. Nebyla to samozřejmě její premiéra s derniérou zároveň, a tak se s ní někteří z vás určitě potkají. Pokud ale v Říčanech nebudete mít tu příležitost, pořád je tu možnost přispět přímo na náš účet 4420550349/0800, vedený u České spořitelny, a.s. Věřte, že každých 50 korun se počítá a pomůže. Děkujeme všem, kdo nám přispějí, protože i díky nim naši klienti nejsou a nebudou na své stáří sami.

darované počítače

 

Jak probíhá začátek naší spolupráce

Často nám lidé volají, jak to u nás funguje. Proto přinášíme malý návod. Je to jednoduché. Máte-li zájem o naše služby, stačí nám zavolat a domluvit si schůzku. Přijedeme za vámi i do Říčan a zjistíme vaše potřeby a požadavky. První schůzka bývá velice orientační. Zúčastňuje se jí i náš sociální pracovník Matouš, který se vás bude ptát i na věci kolem příspěvku na péči a nabídne vám pomoc s jeho vyřízením. Kromě ředitelky se zúčastní i naše koordinátorka a pečovatelka. Chceme vědět, jaké věci potřebujete u vašeho příbuzného vyřešit a hledáme vhodné řešení. To vám potom nabídneme a buď si domluvíme další schůzku pro vzájemné upřesnění nebo rovnou nastoupíme na péči. Zařídíme vám prostě cokoli. Od pomoci s osobní hygienou, přes asistenci s jídlem, doprovod k lékaři nebo na úřady až po to, že s vaším příbuzným prostě jenom budeme. Pamatujte, že i socializace je velice důležitá a naše pečovatelky umí s našimi klienty mluvit, hrát scrabble nebo karty. A umí se s nimi smát.

ve Velkých Přílepech na procházce

 

Slovo pečovatelky

Moc hezky to shrnula kolegyně Ivana Kudry: Pečovatelka je multifunkční žena, umyje, uklidí, podá, donese, uvaří, připraví, odnese. K tomu musí být logistik, řidič, musí umět složit a zase rozložit vanový zvedák v řádu vteřin, vystěhovat ho do patra a zase ho snést a přitom se nepřizabít, musí umět otevřít klapku kotle, najít náplast, hrát karty, vzpomenout si na některé chemické vzorce, narovnat křivě visící záclonu, vymyslet, jak klienty motivovat, rozeznat při procházce husu a kachnu, orientovat se ve výsledkových listinách různých sportovních disciplín, číst nahlas a nekoktat, roztřídit nákup do správných tašek, nesmí se bát psů, koček a pavouků, musí zvládnout nadměrný přísun kofeinu a sladkostí a hlavně musí umět podržet za ruku a naslouchat.... Krásné, Ivano, a pravdivé!

Lenka Klestilová a Ivana Kudry

 

Bez koho (čeho) bychom to všechno nezvládli Rozhodně bychom to nezvládli bez dárců z široké veřejnosti. Nezvládli bychom to ani bez našich klientů, kteří v nás vkládají důvěru, svěřují se nám a víme o nich snad opravdu všechno. Nezvládli bychom to bez jejich rodinných příslušníků, kteří jsou nám nápomocni a také nám důvěřují. A my jim za to děkujeme. A potom bychom to nezvládli bez ztřeštěných nápadů. Na ty je u nás kadet kolegyně Ivana. A právě ta si vymyslela, že když se do konce února sejde na našem transparentním účtu 218167612/0600 (s heslem „Kudra“) celkem 10.000,- Kč, poběží v září Adidas běh pro ženy 5 km. „Běhala jsem naposledy na střední škole, takže výzva je to nejen pro vás, jestli se na to složíte, ale hlavně pro mě,“ říká naše běžkyně. Startovné si Ivana zaplatí sama, a celých vybraných 10.000,- Kč bude použito na podporu naší organizace. „Naše ředitelka Lenka mi v cíli slíbila džbánek piva,“dodává Ivana, která opravdu miluje výzvy. Podpoříte ji, a tím současně Kvalitní podzim života? A přijdete jí fandit? A aby v tom nebyla sama, kolegyně Renáta opráší svoje kolo a bude s ní trénovat. Určitě vás budeme informovat. Zatím se Ivana věnuje sportům jako minigolf, šachy, kulečník a podobně. Ale ona to dá, my jí věříme! Tak co vy na to? Jsou ale i jiné možnosti, jak nás podpořit. Je tu www.givt.cz, je tu www.darujme.cz a budou i další příležitosti. Díky všem říčanským, kteří dosud pomohli nebo ještě pomohou.

 

Co nás vždycky potěší

Koncem ledna jsme dostali zajímavý dar a měli jsme z něj velkou radost. Společnost AGATHIS, s.r.o. v čele s jednatelkou Elen Chytilovou nám věnovala 40 ks počítačů i s klávesnicemi. Ještě nám zbývá dát dohromady monitory a kurzy počítačové gramotnosti našich klientů můžou začít. Děkujeme!

 

Co jsou Služby KPŽ, s.r.o.?

Už jsme o tom mluvili v minulých číslech, ale opakování je... Znáte to. V dubnu 2016 založila paní ředitelka Lenka sociální podnik a dala mu jméno Služby KPŽ. Vedle dosavadních rozvozů obědů a služby Seniortransport (to znamená, že máme auto s plošinou pro vozíčkáře, které je velkým pomocníkem při odvozu k lékaři a podobně) přibyla ještě úklidová služba komerčních prostor, čištění koberců, mytí oken a dokonce umíme i čistit bazény. Zaměstnáváme osoby znevýhodněné na trhu práce, čímž poskytujeme našim klientům náhradní plnění, ale současně 50 % zisku sociálního podniku poputuje do neziskové organizace Kvalitní podzim života, z.ú., aby se zvýšila její soběstačnost. Všichni, kteří si naše služby objednají, tak současně přispívají na dobrou věc.

seniortransport

 

Jak jsme dostali dotaci

Po třech letech činnosti jsme konečně mohli žádat Krajský úřad o dotaci naší činnosti. Nejprve jsme museli prokázat veřejnou prospěšnost a schopnost přežít. Bylo to těžké, ale přežili jsme. Víme, že o naše služby je zájem, že jsou naši klienti spokojeni. Jsme rádi za každou pozitivní zpětnou vazbu a máme jich dost. Klienti nás doporučují dalším lidem. Ovšem platby za naše služby nejsou schopné pokrýt náklady na mzdy pečovatelek, provoz a samozřejmě i administrativu, které je víc než dost. Jsme tedy odkázáni na dotace, granty a soukromé dárce. Dotace od Krajského úřadu by nám značně zjednodušila situaci. Dotace nám byla přiznána, ovšem v třetinové výši našich potřeb. Jedná se o velice nepříjemnou zprávu. Okamžitě zasedl „krizový štáb" a začal chystat opatření k tomu, abychom mohli dál fungovat bez omezení. Bude to pro nás složité, ale můžeme vám slíbit, že všichni budeme i nadále pracovat se stejným nasazením. Vlastně ne, budeme pracovat ještě intenzivněji, abychom všem okolo dokázali, že to zvládneme! Buďte s námi a držte nám palce.

 

Připravili: Renáta Šťastná, Ivana Kudry, Lenka Klestilová

foto: z archivu pečovatelské služby

kontaktní e-maily: administrativa@kpz.cz

qenda@seznam.cz

http://www.kvalitnipodzimzivota.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena