Město schválilo rozpočet na rok 2014. Jak bude hospodařit?

3. 1. 2014

Zastupitelé Říčan odsouhlasili na prosincovém zasedání návrh rozpočtu města pro letošní rok. V roce 2013 město opět hlásí přebytek v odhadované výši 11 milionů korun. Ještě po celý rok se však město musí vypořádat s nejvyšším dopadem splátek za novou školu, od roku 2015 dojde k jejich snížení. A jaké investiční akce plánuje a kde se snaží uspořit?

„Pokračujeme beze změny. Velmi odpovědné hospodaření s důrazem na aktivity, které mění tvář města,“ vysvětluje základní rozpočtovou filozofii starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a doplňuje: „Mezi základní finanční úkoly bude zajistit spoluúčast na podané projektové žádosti – novou MŠ Zahrádka v Labské ulici, stoku A, rekonstrukci Olivovy ulice, zateplení sportovní haly a odbahnění Marvánku. Všechny tyto projekty jsou ve hře o evropské peníze.“  

V návrhu rozpočtu pro rok 2014 tvoří celkové příjmy více než 330 milionů korun a výdajová složka dosahuje částky necelých 341 milionů korun, respektive 380 milionů korun včetně splátek úvěru. Vyrovnaný rozpočet zahrnuje započtení přebytku roku 2013 ve zmiňované výši 11 milionů korun. Dalších 39 milionů tvoří prostředky převedené z minulého roku, neboť některé schválené investice s ohledem na stupeň přípravy se přesouvají do roku 2014.

"Po uzavření účetního roku budou částky převodu upřesněny, a případné přebytky budou směřovány přednostně do dalších investičních výdajů, které budou předloženy zastupitelům ke schválení," uvádí předseda finančního výboru a zastupitel Martin Gebauer /Klidné město/.

Uspořit se město dlouhodobě snaží především na provozních výdajích na úřad narozdíl od výdajů na službách pro město a investičních akcí. Již po celé volební období se daří postupně každý rok snižovat tyto provozní výdaje. Oproti roku 2010 se ušetřilo v této oblasti 5,5 milionů korun, což představuje snížení o 5,5 %.

Říčany se však musí stále vyrovnávat se zadlužením za novou ZŠ u Říčanského lesa. V roce 2014 již skončí nejvyšší roční splátky 38,8 milionů korun, které představují pro městský rozpočet největší zátěž.

"Po jednání s Českou spořitelnou došlo ke snížení úrokových nákladů, nicméně rozložení splátek úvěrů zůstalo beze změn. Od roku 2015 budou splátky 19 milionů Kč. Při započtení zaplacených úroků je dopad na rozpočet v roce 2013 44,5 milionů Kč, v roce 2015 pak 22,2 milionů Kč. Splatnost úvěrů je nastavena do roku 2020," upřesňuje vedoucí finančního odboru Věra Krejčová.  

Výdajové složky rozpočtu v oblasti investic reflektují pouze smluvní závazky a činí celkem včetně rezervy téměř 113 milionů korun. "Jedná se o dokončení současných investičních akcí či akcí, na které je uzavřena smlouva či přiznána dotace," doplňuje Věra Krejčová s tím, že téměř 70 milionů korun z této částky je kryto z dotací, darů a veřejné sbírky.

Nejvýznamnější investice: rekonstrukce komunikací a mateřské školy

Největší dotovanou akcí je v letošním roce rekonstrukce komunikací Štefánikova a Rýdlova, na které se vynaloží 22,5 milionu korun. Další významnou investicí je zateplení MŠ U Slunečních hodin a revitalizace její zahrady v součtu téměř 20 milionů korun. Náklady na dostavbu kanalizace jsou letos přes 10 milionů korun. Mezi menší akce, financované částečně z dotací, patří dokončení vodojemu, realizace hřiště u ZŠ Bezručova, projekt 50. rovnoběžky na Jurečku nebo rekonstrukce Mariánského sloupu.

„Znovu musím zdůraznit, že rozsah plánovaných investic je přímo úměrný naší dlouhodobé snaze o odpovědné hospodaření. Poněkud zjednodušeně řečeno: čím více ušetříme, tím více můžeme investovat,“ připomíná člen finančního výboru Tomáš Kořán /ODS/.

Na jiné projekty chce město vydat dalších více než 22 milionů korun. Jde o investice v rámci plánu obnovy vodohospodářského majetku, odkup ČOV ve Voděrádkách nebo stoku A. Dále je nutné rozšířit kapacity základních škol, realizovat projekt hřiště Strašínská, dokončit modernizaci sportovní haly či upravit rondel u nádraží.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena