Městská policie radí a informuje

29. 3. 2024

Tak to máme jednou vylovení, odbahnění, vysušení…

Oteplilo se, cyklistická sezóna začala. Ve městě jsou umístěna sdílená jízdní kola. Prosíme, vracejte je tam, kam patří. Tedy ideálně na stanoviště, kde je i ostatní uživatelé systému sdílených kol očekávají a vyhledávají. Mlýnský rybník, tedy spíše jeho dno, není ideálním stanovištěm pro jejich odložení – pokud si tedy jízdní kolo nevypůjčil místní vodník. Děkujeme za všechny „magnetické rybářské“ expedice, které vedou k záchraně kol, a v tomto případě zejména mladému rybáři s magnetem, který vylovené kolo strážníkům předal k dalším opatřením.

Z knihy událostí

16. února, 20.49

Při kontrolní a hlídkové činnosti v ulici Černokostelecká si strážníci všímají dívky, která sedí na vstupních schodech před dveřmi do domu v nepřirozené poloze. Kolem ní se nachází několik dalších osob. Strážníci u skupinky zastavují služební vozidlo a zjišťují, co se děje. Je zjištěno, že dívka na schodech se nehýbe a je v bezvědomí. Životní funkce má zachovány. Strážníci neprodleně informují zdravotnickou záchrannou službu s nutností výjezdu na místo. V mezičase se daří zjistit totožnost dívky: Je nezletilá a měla vypít nezjištěné množství alkoholu. Zdravotní stav dívky vyžaduje specializovanou péči, proto je lékařem na místě uvedena do umělého spánku, připojena na plicní podporu a urgentně převezena do nemocnice v Praze. Strážníci o události informují zákonného zástupce dívky, ale také orgán sociálně-právní ochrany dětí a Policii ČR. Těm je událost předána k dalšímu šetření.

2. března, 00.20

Noční procházka po kolejích se ukázala jako ne tak romantický nápad, jak si jeden pár představoval. Při kontrole vlakové zastávky strážníci pozorují dvě osoby. Muže a ženu, kteří jdou kolejištěm k ulici Kamenická. Tím se dopouštějí přestupku proti ochraně železniční dopravní cesty. Po krátkém rozhovoru, ve kterém oba aktéři projevili amnézii, co se týče osobních dokladů k prokázání své totožnosti, se muž dal na útěk a předvedl svůj talent na parkour, kdy přeskočil plot k přiléhající nemovitosti. Strážníci muže pronásledují, ale tomu se daří zmizet kvůli tmě a spletitosti dalších pozemků. Strážníci do události zapojují i Policii ČR. Společnými silami po muži pátrají. Dotazem na jedné z blízkých ubytoven je na recepci zjištěno, že muž je mezi ubytovanými hosty. Je zjištěna jeho totožnost a dalším prověřováním vychází najevo, že se jedná o muže, po kterém je vyhlášeno celostátní pátrání. Důvodem je, že nemá být ubytován na ubytovně, ale má se již dávno nacházet ve věznici, jelikož je na něj vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Muže se daří strážníkům telefonicky kontaktovat a o situaci si promluvit. Nakonec nebyl potřeba zákrok zásahové jednotky. Muž dobrovolně přichází ke strážníkům, kteří jej předvádějí na Policii ČR k provedení další úkonů a opatření.

10. března, 13.54

Na základě telefonického upozornění, strážníci vyjíždějí na Zónu svobody. Zde se má nacházet skupinka osob, která sprejuje a taguje na vybavení zóny. Strážníci na místě nacházejí celkem čtyři osoby a party stan, který je čerstvě posprejovaný a potagovaný. Ze zadní strany a z pravého boku byly vytvořeny nápisy fialové, zelené a černé barvy. K uměleckému výtvoru se přiznává jedna osoba, která uvádí, že ostatní jen přihlíželi. Strážníkům vydává sprej fialové barvy a tagovací fix. Osoba je mladistvá, proto strážníci kontaktují zákonného zástupce, který se následně dostavil do místa události. Celou událost si na místě převzala hlídka Policie ČR pro podezření ze spáchání trestného činu.

Jindřich Joch
zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena