Městská policie Říčany

27. 10. 2017

Městská policie radí a informuje

Z knihy událostí

 

19. září, 08.50

Na základě oznámení strážníci prověřují muže na zastávce hromadné dopravy v ulici Černokostelecká. Muž svévolně vstupuje do vozovky před projíždějící vozidla a je viditelně pod vlivem alkoholu nebo zdravotně indisponován. Na místo přijíždí autohlídka strážníků kdy muž se při jejich příjezdu nachází již na lavičce zastávky. Je zjištěno, že je silně pod vlivem alkoholu není schopen komunikovat a je apatický. Z důvodu ochrany veřejného pořádku strážníci odvádějí muže ze zastávky na nedaleké parkoviště, kde provádějí jeho ztotožnění a orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která je s pozitivním výsledkem a to v hodnotě 4.00 promile. Při prováděných úkonech si strážníci všímají na mužově předloktí stop po lékařském ošetření a dále se od něj dozvídají, že užívá léky na cukrovku, ředění krve a trpí epileptickými záchvaty. Z tohoto důvodu byla na místo přivolána zdravotnická záchranná služba. V průběhu čekání na příjezd záchranářů začal muž kolabovat a prodělal záchvat. Strážníci poskytují první pomoc, ale využívají i svého oprávnění k osobní a věcné pomoci a v místě události kontaktují v nedaleké ordinaci lékaře. Lékař poskytl muži neodkladnou kvalifikovanou a odbornou pomoc a to až do příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby, která si muže převzala do své péče a převezla jej na specializované neurologické pracoviště nemocnice v Praze na Vinohradech.

26. září, 21.45

Přecházení vozovky mimo přechod pro chodce, který se nacházel v docházkové vzdálenosti, se nevyplatilo mladému muži v lokalitě Masarykova náměstí. Mladík nejenom že svým počínáním přímo ohrozil bezpečnost a plynulost silničního provozu - zejména řidiče projíždějících vozidel, ale zaujal i hlídku strážníků. Jeho přestupkového jednání strážníci řeší a vychází najevo, že mladík u sebe nemá žádný doklad totožnosti. Následnou provedenou lustrací je zjištěno, že se nachází v databázi hledaných osob Policií ČR. Strážníci tak předvádějí mladíka na služebnu Policie ČR, ale ani toto se neobejde bez komplikací. Mladík klade aktivní odpor a strážníci jsou nuceni proti němu použít donucovací prostředky a nasadit mu pouta. Až poté se mladík uklidnil, byl předveden a předán k dalším opatřením Policii ČR.

2. října, 00.50

Při kontrolní činnosti na vlakové zastávce si strážníci všímají muže, který po vystoupení z vlakové soupravy vrávoravou chůzí prochází kolem nich a zanedlouho nasedá do jednoho ze zaparkovaných vozidel jako řidič, následně vozidlo startuje a odjíždí. Strážníci nabývají dojmu, že řidič vozidla řídí pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky a vydávají se služebním vozidlem za ním. Řidič je zastaven v ulici Arbesova vyzván k prokázání totožnosti a předložení dokladů potřebných k řízení vozidla. Při komunikaci je z řidiče cítit alkohol, proto jej strážníci vyzvali k podrobení se orientační dechové zkoušce, která měla pozitivní výsledek a to v nejvyšší naměřené hodnotě 1.25 promile. Celá událost byla strážníky předána na místě k dořešení Policii ČR.

11. října, 14.37

Městská policie přijímá oznámení o dopravní nehodě vozidla BMW v ulici Domažlická. Řidič vozidla, který je pravděpodobně pod vlivem alkoholu, nebo jiné návykové látky popřípadě u něj nastaly zdravotní komplikace, stále sedí ve vozidle. Na místo je vyslána autohlídka strážníků a informace o dopravní nehodě je předána i Policii ČR. Strážníci po příjezdu na místo, zjišťují, že řidič vozidla BMW naboural při své jízdě tři další osobní vozidla, která stála zaparkována v řadě. Strážníci zjišťují prvotní informace od svědků a přítomných osob a dále to, že řidič se ve vozidle již nenachází, jelikož z vozidla vystoupil a dal se na útěk ulicí Domažlickou. Hlídka strážníků se řidiče snaží nalézt. V tomto jsou nápomocni svědci nehody a směřují strážníky do nedaleké ulice, kde řidič vozidla BMW vešel do bytového domu. Na místo se dostavují hlídky Policie ČR k dořešení celé dopravní nehody. Strážníci poskytují Policii ČR součinnost a zajišťují místo dopravní nehody a provádějí nezbytné úkony k objasnění celé události.

 

          Jindřich Joch

zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena