MULTISPORT

28. 9. 2018

Říčanský MULTISPORT

Pod pojem MULTISPORT spadají různé kombinace aerobních sportů. Známe aquathlon (plavání+ běh), duathlon (běh, kolo, běh), triathlon (plavání, kolo, běh), X-terra (plavání, mtb, běh), kvadriathlon (plavání, rychlostní kajak, kolo, běh), laser-run (běh, střelba, běh), biathle (běh, plavání běh), triathle (střelba z pistole, plavání, běh), moderní pětiboj (běh, střelby z pistole, šerm, parkůr, plavání), gigathlon a další. Všechny vyžadují dlouhodobou systematickou přípravu a rozvoj zejména technických dovedností, z nichž na prvním místě je plavání.

Těmto multisportům se věnuje padesátka dětí LBS sport teamu, která v tichosti, ale o to cíleněji pracuje na rozvoji. Tým sportuje díky velkorysosti firmy EA Hotels většinou v areálu hotelu SEN v Senohrabech a okolí. Možnost sportovat v místě bydliště šetří podstatně výdaje a čas.

Kolik to může být? Při, řekněme, 80 trénincích ročně a dojíždění do Prahy při vzdálenosti 70 km tam a zpět se jedná o 5600 km ročně. Plus nejméně tři hodiny rodičovského času denně, tj. 240 hod. Vynásobte si tuto částku např. hodinovou sazbou platu a přičtěte k nákladům na dopravu, vyjde pěti a šestimístná částka, ze které se vám protočí oči.  Ano, tolik stojí sport posázavských dítek v Praze. My za zlomeček této částky sportujeme na zdravém vzduchu doma. Z tréninku jsme doma za 5 – 20 min.

Práce se daří, děti sbírají tituly mistrů ČR v atletice, triatlonu a duatlonu, laser-runu, moderním pětiboji a dalších sportech, mnoho medailí z Českých pohárů a bezpočet lokálních úspěchů.

Hvězdnou stálicí týmu je Matěj Lukeš, který vloni získal Český pohár v triatlonu. Letos přešel už na mezinárodní scénu a stal se vicemistrem Evropy v moderním pětiboji a mistrem Evropy v triathle.

Mezi mnoha nadějnými dítky z týmu vyniká i říčanská Kristýna Košťálová, mající sice zdánlivě křehkou konstituci, leč „orlí závodní spár“. Je už trvalou součástí české špičky v triatlonu a lokální akce vyhrává jako na běžícím pásu. Je i mistryní ČR v atletice a výbornou plavkyní. I další děti z okolí se celoročně připravují a je jedno, jestli vozí medaile, nebo jen systematicky, radostně sportují a nekatastroficky prožívají dobu dospívání. Sport má mnoho podob a je třeba respektovat každého jako jedinečnou bytost.

Na tréninky zveme i vynikající osobnosti sportu. Navštívila nás mistryně republiky v triatlonu Jitka Rudolfová se stálicí téhož sportu, manželem Tomášem, mistr světa v běhu do vrchu Miloš Smrčka či bývalý plavecký reprezentant Jan Adler. Všichni hrdí říčaňáci.

Tajemství úspěchu spočívá, kromě propracované dlouhodobé koncepce „Long Term Athlete Development“, ve sdružení vynikajících dětí ze středních Čech. Na tréninky dojíždějí pravidelně děti od Benešova po Prahu. Extrémem jsou dokonce naši členové z Mladé Boleslavi a Zákup. Vysoká koncentrace pracovitých a motivovaných dětí zvedá úroveň lokálního týmu na celorepublikovou úroveň a podobá se systému prestižních gymnázií typu Open Gate. Rozdíl je jen v tom, že talenty z okolí jezdí právě k NÁM, do LBS sport teamu.

Tomáš Lukeš

MULTISPORT.ONE

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena