MUZEUM ŘÍČANY

31. 12. 2015

Výstava: PŘED OPONOU ZA OPONOU, STAŇTE SE MISTRY V IMPROVIZACI!, Patchwork - srub, CYKLUS PŘEDNÁŠEK KOLEM SVĚTA-Nepál, Z přírůstků muzea – Dřevěný vůz

Výstava:  PŘED OPONOU ZA OPONOU

Výstava je pro velký zájem prodloužena do 31. ledna!

 

Navštivte zkušební divadelní prostor, ve kterém je dovoleno téměř vše. Čeká na vás činoherní jeviště, stínové i loutkové divadlo, nechybí obrázkové divadlo pro nejmenší, dobové kostýmy.

Vyzkoušíte si rozličné divadelní formy, práci s rekvizitami a zvuky, procvičíte mimiku i řeč. Mimo jiné uvidíte originální loutky Spejbla a Hurvínka z doby 1. republiky a originální návrhy divadelních scén od Josefa Čapka.

Když se řekne divadlo, je tu česká země a český jazyk, zejména v dobách útlaku. Tak také o tom naše výstava je.

 

Doprovodný program k výstavě:

STAŇTE SE MISTRY V IMPROVIZACI!

 

Improvizace na jevišti - show

Úterý 12. ledna od 19 hodin

Pobavte se jako diváci během improvizační show, vyzkoušejte vlastní pohotovost a nápaditost při verbální i neverbální komunikaci v podobných situacích jako známá „Partička“.  Naučte se od členů skupiny KIŠ, která se improvizaci dlouhodobě věnuje, základní pravidla a triky.

Vstupné na představení 100Kč

 

Improvizační workshopy

čtvrtek 21. a 28. ledna od 19 hodin

Na show navazují dva workshopy.  Je možné absolvovat oba nebo každý zvlášť. Určeno pro účastníky nad 15 let.

Cena workshopu 200 Kč

Při účasti na celém cyklu je zvýhodněné vstupné 400 Kč.

Nutná rezervace předem na objednavky@muzeum.ricany.cz nebo na telefonu 323603161.

 

 

 

Patchwork - srub

středa 20. ledna od 17:30 hodin

Přijďte se naučit jednu ze základních technik patchworku. Vzor srubu vzniká postupným obšíváním středového čtverce pruhy látek. Středový čtverec by tradičně měl být červený (symbolizuje teplo domova, krb), barvy pruhů pak od nejsvětlejší po nejtmavší. Jednotlivé sruby, které si na dílně ušijete, je možné pospojovat do potahu na polštář, použít jako dekoraci na jiný kus textilu, či začít s tvorbou přehozu.

Budeme šít na šicím stroji, nezbytná je základní znalost práce se strojem.

Dílnu povede Alžběta Macková

 

Cena dílny je 300 Kč včetně materiálu, 250 Kč bez materiálu.

Rezervace nutná: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz

 

 

CYKLUS PŘEDNÁŠEK KOLEM SVĚTA: Nepál

úterý 26. ledna od 18 hodin

 

Na náročný pochod kolem osmitisícovky Manaslu se vydalo sedm českých penzistů. Nejvyšším dosaženým bodem bylo sedlo Larkia ve výši 5220 metrů nad mořem. Přednášku uvede krátký autorský film. Seznámíme se s přírodou i životem horských obyvatel, navštívíme Kundu Dixita, významného vydavatele novin, který studoval v Bratislavě, a nepálského průvodce Santu. Při katastrofálním zemětřesení byl zničen jeho dům i hospodářství. Češi, které na túrách provází, založili sbírku na obnovu jeho vesnice. Sbírka vynesla několik set tisíc korun.

Promítá a vypráví Ivo Petřík

Vstupné 50 Kč

 

Z přírůstků muzea – Dřevěný vůz

Letos nám z Tehova doputoval přírůstek, který se do muzejního depozitáře kvůli svým rozměrům nevejde. Přede dveřmi však nezůstane. Bude zdobit areál muzejního „hospodářského dvora“ naproti muzeu v Rýdlově ulici.

Při pohledu z dálky vypadá tak trochu jako husitský bojový vůz. Dvířka na jeho bocích ovšem nesloužila k vypouštění bojovníků s řemdihy a palcáty, nýbrž usnadňovala vykládku různého materiálu. V tomto voze, nazývaném fasuněk (z německého Fassung, tj. obsah, pojmutí), se převážely pytle, kameny, hlína apod. Proto měl celodřevěné postranice i čela. Fasuněk přivezený z Tehova byl vyroben v roce 1929, o čemž svědčí letopočet vyražený na kování oje. Loukoťová kola jsou zdobena okrasnou řezbou. Na jedné straně vozu je dokonce ještě připevněna plechová destička s označením „č. 46“ (číslo popisné příslušného tehovského statku). Vůz býval tažen koňmi.

     K přepravě materiálu a zemědělských produktů se v minulosti využívaly i jiné koňmi tažené prostředky. Například známým žebřiňákem, jehož název je odvozen od postranic žebříkového vzhledu, se z polí sváželo obilí. Masivní dřevěné sáně bývaly během zim využívány k převozu dřeva z lesů na otop. Některé z těchto dopravních prostředků i jiných zemědělských náčiní by se již brzy měly objevit v našem muzeu. Bývalý tehovský statek je zakonzervovanou studnicí etnografického materiálu z období první republiky.

 

Martin Hůrka

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena