MUZEUM ŘÍČANY

29. 3. 2018

Nová výstava TVOŘ A HRAJ SI!, Přírodovědná středa, Didaktické centrum geologie, DEN ZEMĚ na Říčanské hájovně, Výroba XYLOFONU, Ze sbírek muzea: Hůl „žižkovka“

 

Nová výstava TVOŘ A HRAJ SI!

od 14. dubna do 19. srpna 2018

Zvedneme děti z lavic a od počítačů a poskytneme jim prostor, ve kterém mohou tvořit vlastníma rukama, hrát si a vyprávět příběhy. K dispozici jim bude spousta různých materiálů, běžně dostupných, přírodních nebo recyklovaných. Ukážeme, že i malé děti mohou bezpečně pracovat s opravdovými nástroji a že si mohou vyrobit vlastní hračky, ze kterých se budou radovat stejně jako z hraček koupených.

Část výstavy bude umístěna v zahradě muzea.

Na realizaci výstavy finančně přispěl Středočeský kraj.

Vstupné:  80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč; děti do 3 let a senioři nad 70 let zdarma

 

Přírodovědná středa: Jarní rostliny a ptáci v přírodní rezervaci Mýto

středa 11. dubna od 16:00 do 18:00, sraz v Nedvězí u dětského hřiště v ul. Hájová

Při procházce rozkvetlým lužním lesem podél Rokytky můžeme obdivovat koberce rozkvetlých sasanek a dymnivek. Zaposloucháme se do zpěvu různých druhů sýkor, pěnkav, brhlíků a drozdů. Ukážeme si nejrůznější hnízdní budky instalované v rezervaci, a když budeme mít štěstí, možná zahlédneme i ledňáčky, kteří hnízdí v norách v obnažených březích meandrující Rokytky.

Vstupné 50 Kč

foto J. Halaš

 

Didaktické centrum geologie: Kamenné krajiny – suiseki

sobota 14. dubna od 14:00 do 17:00

Originální přírodní kameny formované do zajímavých tvarů, které na pozorovatele výrazně působí. Připomínají zvláštní místa - hory nebo krajiny, mohou se podobat zvířatům nebo figurám. Některé pouze svojí strukturou, zvláštním tvarem nebo barvou vyvolávají silné pocity a emoce.

Umění suiseki pochází z Japonska, kde má tradici od 6. století.

K vidění budou výjimečné suiseki kameny z oceněné sbírky pana Josefa Valucha – zahrada Aizen, bonsaicentra Isabelia.

V 15:00 proběhne komentovaná prohlídka geoparku.

Vstupné:  80 Kč; děti, studenti a důchodci 40 Kč; rodinné vstupné 200 Kč

Na realizaci akce finančně přispěl Středočeský kraj.

 

DEN ZEMĚ na Říčanské hájovně

neděle 22. dubna od 14:00 do 17:00, louka u Říčanské hájovny u Světic

Tradiční akce pod širým nebem a v objetí přírody, kde si najdou to svoje velcí i malí, i letos nabídne zajímavý program. Připravena jsou atraktivní přírodovědná stanoviště s žabí tematikou i velká tvořivá dílna, divadlo Kaká s představením Ezopovy bajky, lukostřelba, dílna výroby xylofonu pro dospělé a pečení ve venkovní peci. I letos bude možné pohladit si zvířátka - ovce a kozu. Chybět nebude ani pestrá nabídka občerstvení - čaj, fair trade káva a dobroty, zákusky, ale i pivo a buřty k opečení na ohni. K dobré pohodě zahraje kapela Cricket & Snail.

Vstupné dobrovolné (stanoviště pro děti 50 Kč)

Pořádá Muzeum Říčany ve spolupráci s  Ekocentrem Říčany a dalšími organizacemi za podpory Města Říčany. 

Přijďte pěšky nebo přijeďte vlakem!

 

NOVINKA! Nechte auto doma a vyberte si pěší trasu na hájovnu s přírodovědnými úkoly (trasy budou otevřeny od 13:30 do 15:30). Každé dítě, které projde jednu z tras a zakoupí si startovní kartičku ke stanovištím u hájovny, získá zdarma lupu!

  • 1. trasa (3,5 km): start u Olivovny, Říčany
  • 2. trasa (1,5 km): start u Oázy, Říčany

Výroba XYLOFONU

dílna pro dospělé na Dni Země

neděle 22. dubna od 14:00 do 17:00, louka u Říčanské hájovny u Světic

Přijďte si vyrobit dřevěný xylofon! Uvidíte, že pod vedením zkušeného truhláře to nebude nic složitého. Dílna je určena pro dospělé nebo pro dospělé s dětmi.

Dílnu povede Jindřich Částka.

Cena 200 Kč

Rezervace nutná: edita.jezkova@muzeum.ricany.cz, tel.: 605 169 533

foto J. Částka

 

Ze sbírek muzea:  Hůl „žižkovka“

V etnografických sbírkách říčanského muzea se nachází i několik starých vycházkových holí. Vycházkové hole měly v minulosti obvykle podobu dřevěné tyče opatřené hlavičkou ve vrchní části a byly opatřeny špicí (nejčastěji kovovou) v dolní části. Na venkově bývaly rovněž oblíbeny hole ze samorostů, jimž se říkalo sukovice. Kromě toho, že hole sloužily starším lidem coby pomůcka k pohybu, o níž se mohli opřít, byly rovněž vyhledávaným módním doplňkem. Hlavičky holí bývaly často také zdobeny různými drahými kameny nebo lidskými či zvířecími hlavičkami. Speciálním typem vycházkové hole byly tzv. hole žižkovky, které zdobila hlavička známého husitského hejtmana Jana Žižky z Trocnova (cca 1360–1424).

Postava Jana Žižky patří neodmyslitelně k českým dějinám, ať již na něj máme jakýkoliv názor. Původem představitel jihočeské nižší šlechty se vypracoval přes člena lapkovské družiny a žoldnéře až na pražský královský dvůr, kde se patrně seznámil s myšlenkami pražského reformačního hnutí. Poté se stal jednou z vůdčích osobností táborských a posléze východočeských husitů. Žižka je postavou spjatou i s dějinami Říčan, které v prosinci roku 1420 coby katolický opěrný bod obléhal. 

Hole „žižkovky“ se začaly vyrábět v roce 1840 v Táboře místními soustružníky na základě popudu ředitele místní školy a vlastence Antonína Svatoše. Posléze se rozšířily po celých Čechách a byly jedním z odznaků českého vlastenectví v průběhu 19. století, zejména během revoluce roku 1848. Hole „žižkovky“ jsou uchovány např. v muzeích v Táboře a v Národním muzeu v Praze. Říčanská „žižkovka“ se vzhledově nijak výrazně neliší od jiných holí tohoto typu. Obličej husitského válečníka je odvozen od slavné Žižkovy hlavičky, jež bývala součástí reliéfu táborského znaku z tamní radnice (dnes muzea), přilba lehce připomíná tzv. šalíř, který v sobě ovšem nese antikizující prvky. Kovová špice hole se nedochovala. Do sbírek muzea hůl darovala v roce 1964 říčanská učitelka paní Vaňousová.

Jan Boukal

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena